“MESAM ve MSG’de Neyi Paylaşamıyorlar?”

MESAM’da yaşanan istifa depreminin ardından Orhan Gencabay’ın “Arif Sağ ile dostluğumuz bitmiştir” sözleri oldukça dikkat çekmişti. Kavgaya dönen bu ithamların ve kavganın nasıl bu kadar büyüdüğünü Milliyet’ten Ali Eyüboğlu köşesine taşıdı.

Bugünkü köşesinde MESAM ve MSG’de yaşanan gelişmeleri kalem alan yazar, “Tüzük değişikliği şart” dedi.

Türkiye Musiki Eserleri Meslek Birliği’nde (MESAM) başlayan kavga, seçim yaklaştıkça iyice alevlendi… Orhan Gencebay’la Arif Sağ’ın 50 yıllık dostluğunu bitiren, yönetimdeki istifalar ve yapılan suçlamalardan sonra herkesin yanıtını merak ettiği soru aynı:

“Neyi paylaşamıyorlar?”

MESAM’dan ayrılanların kurduğu  Musıki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği de seçime gidiyor. Candan Erçetin, Garo Mafyan’a “Değişim” sloganıyla aday oldu.

Kültür Bakanlığı’nın yanı sıra temsilcisi oldukları telif örgütlerinin de denetlediği MESAM ve MSG’yi yönetenler, isteseler de “vurgun” yapamayacaklarına göre neyi paylaşamıyor? Ortada paylaşılan bir rant yoksa, neyin kavgası bu?

Tüzük değişikliği şart

Birincisi; “koltuk sevdası”…

İkincisi; Gencebay’ın da vurguladığı gibi yöneticiliğin eşe  dosta iş verme şansı…

Üçüncüsü; hizmete talip olanların yönetim anlayışlarındaki fark.

Dördüncüsü; hakk-ı huzur ücreti.

Yılda 45 milyonun üstünde telif toplayan MESAM’da toplantı başına her üyeye ödenen hakkı huzur ücreti 700 lira… Eser sahibi olarak yılda sadece 7 lira veya 600  700 lira telif alanlar için MESAM yöneticiliği “ballı iş”… O yüzden yılda 33 bin 600 liradan olmak istemiyor çoğu.

O yüzden MESAM ve MSG’nin öncelikle halletmesi gereken şey, tüzük değişikliği.

MESAM ve MSG’nin tüzüğünde “Hiçbir üye üst üste iki dönemden fazla görev yapamaz” ve “Yıllık telif geliri, Yönetim Kurulu üyelerine ödenen hakkı huzur ücretinden düşük olanlar, yönetime aday olamaz” yazsaydı, bugün konuşulan sorunların çoğu yaşanmazdı.

Kaynak: Milliyet/Ali Eyüboğlu

Exit mobile version