Site icon Müzikonair

MSG Kayıt Olmak İsteyenlere Rehber: MSG Nedir, Üyelik Belgeleri ve Şartları Nelerdir?

msg nedir üyelik belgeleri şartları neler musiki eseri sahipleri meslek birliği

Türkiye’nin sayılı müzik meslek birliklerinden biri olan MSG (Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği) hakkında merak edilenleri bu yazımızda derledik. “MSG nedir”, “MSG açılımı nedir”, “MSG başkanı kimdir”, “MSG üyelik için neler yapılmalı?”, “MSG kayıt için ne yapmalıyım” gibi sorularınızın cevabı burada!

MSG Nedir? MSG Açılımı Nedir?

MSG açılımı Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’dir. Bu meslek birliğinin kuruluşu 26 Temmuz 1999’a dayanmaktadır. MSG, eser sahiplerinin haklarını korumakta ve kullanımlardan doğan teliflerini toplamaktadır.

MSG’de yönetim kurulu, denetleme kurulu, haysiyet kurulu ve teknik bilim kurulu olmak üzere dört alt oluşum yer almaktadır. Bu oluşumların her birinin ayrı görevi vardır.

MSG Amacı Nedir?

MSG amacı nedir?” sorusu, bu meslek birliği hakkında bilgi almak isteyen kişilerin sorduğu sorulardan biridir. MSG, eser sahiplerinin telif haklarını korur. Örneğin bir eser sahibinin şarkısının bir televizyonda, radyoda veya dijital platformda yayımlanması, CD/kaset olarak çoğaltılması, canlı olarak yorumlanması durumunda MSG lisansı alınması gerekmektedir. MSG lisansı, eser sahibinin hakkını korumasına yardımcı olur. MSG lisansı, müzik eseri kullanıcılarına Türkiye ve dünyanın her yerinden milyonlarca müziği yasal olarak kullanabilme olanağını sağlar.

MSG Faydaları Nelerdir?

Yukarıda belirtildiği üzere, MSG’nin ana görevlerinden biri eser sahiplerinin telif haklarını korumaktır. MSG, eser sahiplerine sağladığı bu faydanın dışında şu işlevlere de sahiptir:

MSG Yardımları Nelerdir?

MSG, üyelerinin pandemi döneminde yaşadığı maddi sıkıntının giderilmesi için Kültür Bakanlığı ile iş birliği içerisinde çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar kapsamında “Müzik Birleştirir” projesini hayata geçirmiştir. Müzik Birleştirir Projesi ile pandemide müzisyenlere destek olmak amaçlanmıştır.

MSG Başkanı Kimdir?

MSG ile ilgili en merak edilen sorulardan biri de “MSG başkanı kimdir” sorusudur. MSG yönetimi ve politikası, 2 yılda bir seçimle işbaşına gelen 1 başkan ve 1 başkan yardımcısının da dahil olduğu en fazla 11 kişilik bir yönetim kurulu tarafından yürütülür. MSG’nin şu anki başkanı Candan Erçetin, başkan yardımcısı Ferhat Göçer ve Harun Tekin’dir. MSG’nin saymanlığını ise Muharrem Ömer Özgür üstlenmektedir.

MSG Anlaşmalı Kuruluşlar Nelerdir?

MSG’nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, birliğin Bupa Acıbadem Sigorta A.Ş. ile anlaşması bulunmaktadır. MSG üyelerinin uygun primlerle bu haktan faydalanması mümkündür.

MSG’ye Kimler Üye Olur?

MSG’ye besteci, söz yazarı, yayımcı ya da aranjörler üye olabilir. Ayrıca bir müzik eseri üzerinde veraset ya da devir yoluyla mali hak sahibi olan kişiler ve edisyon şirketleri de üye olabilmektedir.

MSG’ye Üye Olma Şartları Nelerdir?

MSG’ye üye olmak için öncelikle besteci, söz yazarı, aranjör veya yayımcı olmanız gerekmektedir.

Üye Olma Hakkı, Üye Hakları ve Yükümlülükleri

Madde 9- TÜZÜK’te öngörülen nitelikleri taşıyan herkes birliğe üye olabilir. Üyeler, mezkur TÜZÜK’ün 13. ve 14. maddesinde öngörülen kısıtlamalar dışında eşit haklara sahiptirler. Hiç kimse BİRLİK’e üye olmaya veya BİRLİK’te üye kalmaya zorlanamaz. Bu BİRLİK’e üye olanlar TÜZÜK gereğince aynı alanda faaliyet gösteren başka bir birliğe üye olamazlar. Eser sahipleri, yarattıkları eser çeşitleri bakımından farklı birliklere üye olabilirler.

Üyeler, Genel Kurul’ca belirlenmiş olan giriş ödentisini ve yıllık ödentiyi ödemekle yükümlüdürler. Genel Kurul’ca belirlenmiş olan bu ödentiler BİRLİK İLETİŞİM KANALLARI’nda yayınlanır.

BİRLİK tarafından tahsil edilen giriş ödentisi ve yıllık ödenti, ölüm, tüzel kişiliğin sona ermesi, üyelikten çekilme veya üyelikten çıkarılma gibi üyeliğin sona ermesi hallerinde iade edilmez.

MSG’ye iki şekilde üye olunabilir: asıl üye, yararlanan üye. Aşağıda her iki kategori için gerekli şartlar sıralanmıştır:

1. MSG Asıl Üye Şartları:
2. MSG Yararlanan Üye Şartları:

Asıl üye kriterlerine uymayan üyeler yararlanan üye statüsünde yer alacaklardır. Aşağıda yararlanan üye şartları sıralanmıştır:

Exit mobile version