Site icon Müzikonair

Murat Güneş: Layığıyla Yapılan Her Tarz Müzik Her Zaman Var Olsun

Murat Güneş, Müzikonair’dan Alper Ergez’e verdiği röportajda müzik kariyeri, son çalışması ve müzik sektörü hakkında soruları yanıtladı.

1-Müzik kariyerinizden biraz bahseder misiniz?

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Musikisi Nazariyatı Bölümü’nde okurken vokalistlik yapmaya başladım ve müzik camiasına girdim. Bu vesileyle yazdığım şarkıları şarkıcılara ulaştırabildim ve arkası geldi.

2-Son çalışmanızdan biraz bahsedebilir misiniz?

Ben şarkılarımı başka sanatçı dostlarımın seslendirmesi için yapıyorum malum. Çok nadir olarak paylaşmaya kıyamadığım şarkılarım oluyor ki Kalanıma Hoşgeldiniz onlardan biri. Daha demosunu kaydederken kimseye veremeyeceğimi farkettim ve kendime sakladım. Çünkü tamamen benim hayatımın bir yansıması gibiydi. Kalanıma Hoşgeldiniz aslında bir nevi benim manifestom.

3-Bu Sektörde çıkarsız,samimi sanatçı dostların oluştu mu ? 

Çıkar nedir ne değildiri irdelemek lazım bu soruya cevap verirken. Hayatta herkesin en yakınlarından bile bir beklentisi oluyor haliyle ve bu gayet doğal. Bunu bir kenara koyacak olursak çok sevdiğim dostlarım oldu şükür ki. Sadece müziğimi değil, hayatımı paylaştığım, evlerine girdiğim, soframa aldığım. Müzik ise o esnalarda ortak paydamız olarak yanımızda oturuyor.

4-Müzikle tanışmanız nasıl oldu? Kariyerinizin dönüm noktası nedir?

Klişe bir cevap olacak belki ama kendimi bildim bileli müzik içimdeydi. Daha ortaokul yıllarımda okuldan eve dönerken şarkılar uyduran bir çocuktum ben. Kariyerimin dönüm noktası diyebilir miyiz bilmiyorum ama Aysel Gürel ile olan tanışıklığım, onun bana inanması bambaşka bir güç verdi.

5-Para odaklı şarkılar yapanlar hakkında neler söylemek istersin?

Ben ve benim gibi birçok besteci arkadaşım hayatımızı sadece şarkılarımızla idame ettiriyoruz. Haliyle zaman zaman hayatımızı buradan kazandığımız için elbette bu tip çalışmalar içine giriyoruz. Burada bence önemli olan iki unsurla dengeyi sağlamak. Birincisi bu tip şarkılar yaparken de bir şekilde ruhunuzu şarkının içine işlemek. İkincisi ise sanata hizmet eden şarkılar yapmayı da ihmal etmemek. Ha ikisini bir potada eritmek de ayrı bir maharet ki bunun da örneği çokça var.

6-Siz albüm mü yoksa singlemı çıkarmayı tercih edersiniz?

Albüm yapmak tabii ki  her müzisyenin hayali fakat hem ekonomik koşullar hem de şarkıların çok çabuk tüketilmesi bunun önünde sıkı bir engel. Şimdilik tekli şarkılar yaparak ilerleyeceğim ama umarım günün birinde bir albümüm de olur.

7-Kendinize rakip olarak gördüğünüz bir sanatçı var mı?

Rekabet, içinde kendimi huzurlu hissettiğim bir kavram değil. Daha olumlu duygularla yaklaştığım, feyz aldığım şarkılar elbette zaman zaman oluyor.

8-Hangi şarkın seni tam olarak ifade ediyor?

Bu oldukça zor bir soru ama hali hazırda Kanalıma Hoşgeldiniz’in b ve nakarat sözleri bire bir benim hayattaki duruşumu gösteriyor diyebiliriz.

9-Dibe vurup, maddi sıkıntılar çektiğin dönemler oldu mu?

Çok şükür bestecilik kariyerime başladıktan sonra böyle bir dönem yaşamadım ama ben bir asker yani memur çocuğuyum. Babam emekli olup da ailem İstanbul’a taşındığında üç kardeş üçümüz de okuyorduk ve kolay zamanlar değildi. Annemizin gücüyle hepsinin üstesinden geldik. Ona olan şükran borcumu hayatım boyunca ödeyemem.

10-Bazı sanatçıların lüks tutkunu olduğunu biliyoruz. Sizin de var mı lüks tutkunuz?

Lüksten kastımız pahalı markalara olan ilgiyse hiçbir zaman oralı olmadım, bu saatten sonra da olacağımı sanmıyorum. Onun yerine bir ülke daha görmek, bir şehir daha gezmekle ruhumu beslemeyi tercih ederim.

11-Şimdiye kadar en fazla yanlış anlaşıldığınız konu neydi?

Yakın geçmişte sevdiğim bir şarkıcı arkadaşımla maddi bir konu üzerinden karşılıklı bir anlaşmazlık yaşadık, karşılıklı bir yanlış anlaşılma oldu ama ismini vermek istemiyorum. İlk ve tek aklıma gelen de bu oldu.

12-Şöhret Sevdasına kapılan birçok meslektaşınız var. Şöhret sizin nazarınızda nasıl bir şey? Şöhreti taşıyabilmek mühim bir meziyet mi? Şöhreti yakalayınca konserlerinde sevenlerini korumalarına ittirip kaktıran bazı sanatçılar mevcut bu durum hakkında neler söylemek istersiniz?

Şöhretin gelip geçici bir şey olduğunu baştan farkederseniz kolay baş edebileceğinizi düşünüyorum. Elbette sizi oraya taşıyan dinleyicinizle bağlantı kurarken saygıyı asla elden bırakmamalısınız. Yanı sıra o kadar çok kendini bilmez insan da var ki ünlü insanlar da önlem almak durumunda kalıyorlar. Örnekleyecek olursak konserlerde sahneye telefon, çakmak gibi  objeler atmak asla kabul edilebilir bir şey değil. Demet Akalın’ın gözüne, şarkı söylerken lazer tutuyor mesela bir terbiyesiz ve kadın orada çıkışıyor haklı olarak. Bu noktada sanatçıya kim kızabilir ki?!

13-Bebeksi yanların neler? Hangi durumlar karşısında çok nahif olursun? Hangi durumlarda tırnakların çıkar?

Benim hayat düsturum “iyi insan olmak” üzerine kurulu. Yani elimden geldiğince herkese karşı kibar yaklaşmayı tercih ediyorum. Zaten sosyal ortamlarda da girişken bir insan olduğum söylenemez. Bu sebeple kendi kabuğumda yaşamayı tercih ediyorum. Yalnız, birisi ailem ya da dostlarım olsun, sevdiğim birine bir zarar vermeye kalkarsa dağ gibi karşısına dikilirim.

14-Evlilik sanat yapmayı sizce durduruyor mu? 

Bu soruya cevabım kesinlikle evet. Nadir olarak tersi örnekler de vardır elbette ama istisnalar kaideyi bozmaz.

15- Müzik sektöründe neleri değiştirmek istersiniz? 

Haksız rekabeti önlemek isterdim. Herkesin eşit koşullarda var olduğu bir müzik dünyası müzikal zenginliği artıracaktır ki toplumun gelişmesinde fayda sağlayacak kadar önemli bir çıkarım sağlanır buradan.

16-Seni izlemeyenler merak ediyordur; sahnende neler var?

Sahne yapmak öncelikli tercihim değil fakat bir gün sahnede şarkı söyleyecek olursam çeşitli sanatçı dostlarıma verdiğim ve benden hiç duymadıkları şarkılarla çıkmak isterim dinleyicimin karşısına.

17-Rap müzikle aranız nasıl? Gündemde yoğunlukla Rapçilerin olması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir takım tarzlar diğer türlere göre zaman zaman öne geçmiştir ülkemizde. Şu anda da rap popüler ki ben bunu insanların gündelik hayatlarında söyleyemedikleri şeyleri şarkılarda bulmasına kısaca isyan açlığına bağlıyorum. Layığıyla yapılan her tarz müzik her zaman var olsun.

18-Hayatınızda değiştirmek istediğiniz şeyler var mı?

Çok şükür ki ben hayatından genel olarak memnun bir insanım. Yalnızca gelecek kaygısıyla yaşamak istemezdim. Ülkemizde de daha doğru çalışan bir telif sistemi kurulacaktır inşallah bir gün diye umuyorum.

19-Fakir birisi ile evlenir miydiniz veya birlikte olur musunuz? 

Fakirlik de zenginlik de insanın ruhumda, kalbinde. “Güvenme güzelliğine bir sivilce yeter güvenme malına bir kıvılcım yeter” diye bir özdeyiş var ki herkes evinin duvarına asmalı bence. Aslolan şey aşktır ve aşkın maddiyatla en ufak alakası yoktur.

20-Günümüz şartlarında bazı meslektaşların single bile çıkarmaya cesaret edemiyor. Single çıkarmak için illa ulusalda gündem olma furyası var bu olay hakkında neler düşünüyorsun?

Demin de değindiğim haksız rekabet ortamı buna sebep olan şey. İnsanlar türlü zorluklarla yapıyor projelerini. Daha düne kadar günde bir milyon tıklanan şarkılarla doluydu ortalık. Hakkıyla ve organik olarak, aslında hiç de fena oranlar yakalamayan ama diğerlerine göre daha az dinlenmiş şarkıların kaderiyle oynandı bu şekilde. Gerçek müzisyenler de küstüler ya da cesaretlerini yitirdiler doğal olarak ama altın yere düşse de değerinden bir şey kaybetmez. Er ya da geç herkes hak ettiğini alacaktır yaşamdan.

21-Sizce ülkemizde müzik neden magazinleştiriliyor?

Çünkü magazini kuvvetli olan şarkıcılar kabul görüyor medya organlarında. Keşke o arkadaşlar hazır ellerinde böyle bir güç varken daha müzikalitesi yüksek işler yaparak değiştirseler işin seyrini. Bu hem kendi yarınlarına hem de ülkenin sosyal gelişimine büyük fayda sağlar. Umarım farkına varırlar.

22-Z Kuşağının düşündüğü kadar şarkıcıların hayatı parlak mı?

Dışarıdan bakıldığında o ışıl ışıl hayatların içinde ne karanlık günler de yaşandığını kişinin kendisi bilir anca. Daha dün pandemide birçok arkadaşımın ne zorluklarla mücadele ettiğine bire bir şahitlik ettim. Hiçbir şey uzaktan göründüğü gibi değil kısaca.

23-Moda danışmanınız var mı? Giyim konusunda nelere dikkat ediyorsunuz?

Son klibimde tasarımcı Ümit Ünal’ın kıyafetlerini giydim. Kardeşi çok sevdiğim dostum Sevtap Ünal’la birlikte seçtik kostümleri Ümit’in bayıldığım dizaynları içerisinden. Gündelik hayatımda ise rahatlık ön planda tamamen benim için. Sırf daha şık görünmek uğruna kendimi cenderelere sokamam.

24-Açık sahne kıyafetleri ile gündemde olan sanatçılar ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Bir şarkıcı sadece giysileriyle gündem oluyorsa çok kısa soluklu olur o iş. Bu noktada en çok eleştirilen isimlerin başında gelen Gülşen’e dönüp bakarsak, onun yaptığı şarkıların onda birini yapamayanlar ancak onu buradan vurduklarını sanırlar. Gülşen o onlarca güzel şarkıyı yapmasaydı sırf kostümleri yüzünden bunca konser alabilir miydi, elbette ki hayır. Kıyafetlerin değil şarkıların dili vardır ve onlar konuşur günün sonunda.

25-Son dönemde müziğin değeri tık sayısıyla ve tik tok ta patlaması ile ölçülüyor, ne diyorsun?

Nitelik mi nicelik mi diyorsunuz yani. Bakmadım ama Çikita Muz da herhalde zamanında yüzbinlerce ya da belki de milyonlarca tık almıştır. Bunu bir ölçüt olarak kabul eden herkes de müziğin düşmanıdır. Tiktok gibi sosyal mecralar da hep vardı ve hep olacaklar bunun önüne geçemeyiz. Önemli olan o alanları doğru değerlendirmek.

26-Neden artık kalıcı şarkı çıkmıyor?

Şarkıların kalıcı olup olmadığını bundan 5 10 yıl geçtikten sonra anlayabiliriz. Bence eskiye oranla daha az olsa da bu tip şarkılar da var. Köfn’ün şarkısı mesela bundan yıllar sonra da dinlenecek bir şarkı olarak kayda geçti bile.

27-Kendinize belirlediğiniz bir hedefiniz var mı? Ne yaparsam bu işte ben başardım diyebilirsiniz?

Hedefim her daim üretebilmek. Kendini güncelleyip her dönem müzik yapan duayenlerimiz var ve ben de onların arasında yer alacağım inşallah hayatımın ileriki yıllarında.

28- Şu anki müzik kalitesi bakımından nasıl buluyorsunuz ülkemizi?

Müzikalitesi yüksek ya da düşük işler her zaman vardı ve hep de olacak. Belli akımlara sıkışıp onlara öykünerek kendi tarzlarından ödün verem şarkıcı arkadaşlarım da eninde sonunda kendi tarzlarına dönecekler ve hep beraber çok daha güzel şarkılar dinleyeceğiz.

29-“Rap popu öldürecek” açıklamaları çok yapıldı. Sizce herhangi bir müzik tarzı popu bitirir mi?

Pop müzik dediğimiz şey adı üstünde popüler olan müzik. Bugünün popu da rap diyebiliriz bu yüzden. Sormak istediğiniz şeyi anlıyorum, alışık olduğumuz anlamdaki pop can çekişiyor diyorsunuz. Ne rap müzik katil ne pop müzik maktul. Senelerce bir takım baskılarla aynı tip basmakalıp müzik yapılarak pop kendi bacağına sıktı aslında. Yaralarını sarıp onu ayağa kaldırmak da bizim elimizde. Rap müziğin cesur söylemini pop müzik içine dahil edersek, biraz hayata da dokunmayı başarırsak pop müzik içerisinde, ayağa kalkacaktır kısa sürede.

30-Son olarak sevenlerinize neler söylemek istersiniz?

Bugüne dek besteciğimin şarkıcılığımın önüne geçmesine ben izin verdim ama artık arayı çok açmayacağım. Bir yandan şarkıcı dostlarımla şarkılarımı seve seve paylaşmaya devam ederken kendimi de bu zevkten mahrum bırakmayacağım. Yani yakın zamanda çok sevdiğim şarkılarımı duymaya devam edeceksiniz benden.

KISA KISA…

Hangi mesleği yapmak istemezsiniz?

Uçuş fobisi olan biri olarak pilotluk.

En nefret ettiğiniz şey nedir?

Bile isteye bir insanı incitmek ki burada en çok da çocuklara ve yaşlılara yapılan her türlü psikolojik ve fiziksel şiddet midemi bulandırıyor.

Hangi takımı tutuyorsunuz?

Tutmuyorum.

Uğurlu sayınız?

Yedi

En sevdiğiniz renk?

Hepsi yahu hayat renklerle güzel. Burun farkıyla sarı azıcık öne geçebilir.

Kıskanç mısınız? Egonuz yüksek midir?

Yeri geldiğinde elbette kıskanç olduğum durumlar var. Ego ise doğru yönettiğim bir olgu. Elbette egosantrik bir iş yapıyorum ama egomun insanlığımın önüne geçmesine izin vermiyorum.

En son izlediğiniz film, dizi?

Kayda değer izlediğim ve bayıldığım en son film Okul Tıraşı, dizi olarak da Sky Rojo’nun yeni sezonu gelmiş ona daldım.

En son gittiğiniz konser?

Adana gezisi sırasında canım Hande Ünsal’la tamamen tesadüfi bir araya geldik ve onu izledim.

Röportaj: Alper ERGEZ – Müzikonair

Exit mobile version