Site icon Müzikonair

Müslüm Baba’sız 8 yıl

Aradan yıllar geçse de usta ses sanatçısı Müslüm Gürses sevenlerinin kalbinde yaşamaya devam ediyor. Arabesk müziğin çınarı ölümünün 8.yılında da hayranları tarafından unutulmadı. 03 Mart 2013 yılında kalp yetmezliğinden dolayı sonsuzluğa uğurladığımız Arabesk müziğin efsanelerinden Müslüm Gürses’in yaşantısını sizler için araştırdık, derledik.

Usta ses sanatçısı Müslüm Gürses müzik hayatı boyunca ‘Adını sen koy’, ‘Her şey gönlünce olsun’ , ‘Hangimiz sevmedik’ , ‘Kalbime yazdım’, ‘Usta’ ‘Unutamadım’ isimli birbirinden değerli sayısız eseri Arabesk müziğine miras bırakmıştır. Gürses, başarılı müzik kariyeri ile birlikte nahif ruhu, mütevazi kişiliği ile de önemli bir değerdi. Geniş bir hayran kitlesine sahipti.Şarkılarında adeta yalnızların, umutsuzların, çaresizlerin duygularının sesi olmuştu. Arabeskseverlerin gönlünde taht kuran gürses hayranları tarafından ‘Müslüm Baba’ lakabı ile anılmıştı.

Sadece arabesk değil, özellikle kariyerinin son dönemlerinde pop ve rock tarzındaki parçaları da seslendirerek bu tarzdaki yeteneği ile de başarılı bir çıkış yakaladı. Nilüfer’in “Olmadı Yar” , Teoman’ın “Paramparça” ve Tarkan’ın “İkimizin Yerine” adlı pop-rock çalışmalarıyla geniş kitlelere ulaştı.
Müslüm Gürses Emine ve Mehmet Akbaş çiftinin 3 çocuğundan en büyüğü olarak 5 Temmuz 1953’te Şanlıurfa’da dünyaya gelmiştir. Çocukluğunun ilk yılları Urfa’da geçer. Ekonomik zorluklar yüzünden ailece Adana’ya göç ederler. Gürses, müziğe 1965’te Adana’da, bir çay bahçesinde şarkı söylerek başlar. Diğer yandan da ailesine destek olmak için terzi çıraklığı ve kunduracılık yapar.

İlk okuldan mezun olduktan sonra 1967’de henüz 14 yaşındayken Adana’da düzenlenen bir şarkı yarışmasında birinci olur. Sonrasında TRT-Adana-Çukurova Radyosunda, sanatçı olarak çalışır.O sıralarda ‘Akbaş’ olan soyadı ‘Gürses’ olarak değişir. Mikrofonu elinden bir daha bırakmaz.1969 yılında istanbul’a gelmesi ile de sanat hayatında bir dönüm noktası yaşar. ‘Sevda yüklü kervanlar’ ve ‘Vurma güzel vurma’ isimli plakları 300.000 adet satarak rekor kırar.

Sesindeki kendine has tınısı ve güçlü yorumu ile arabesk dünyasına ismini altın harflerle yazdıran ve her kesimden müzikseverin saygısını, takdirini kazanan Müslüm Gürses’in geçmişi de şarkılarında olduğu gibi yürekleri sızlatır.

‘Çilesiz bir günüm olmadı gitti
Bilmedim ömrümün suçu ne usta
Allah’ın gücüne gider mi bilmem
Verdiği bu candan ben bıktım usta’

diyen sanatçı hayatındaki en büyük acıyı babası tarafından annesinin bıçaklanarak öldürülmesi ile yaşadı.Bu trajedik olay onun hayatında derin yaralar açmıştı. Hazin bir yaşam öyküsüne sahip olan sanatçı yaşama müzikle tutunur.

Büyük kayıplar ve acıların ardından geçirdiği korkunç bir trafik kazasından ise mucize eseri kurtulur. Tarsus’tan Adana’ya dönerken şoförünün hayatını kaybettiği bu büyük kazada Gürses’te öldü sanılarak morga kaldırılır. Morgda gözlerini açan sanatçının yaşadığı son an da farkedilip doktorlar tarafından acilen ameliyata alınır. Geçirdiği operasyonlar sonucu koku alma duyusunu neredeyse kaybeder. İşitme duyusu da zarar gören sanatçının beynine takılan plakadan ötürü de hayatı boyunca ciddi baş ağrılarına maruz kalır.

Zor günlerinin ardından hayatının en büyük destekçisi Muhterem Nur olur.Türk sinema tarihinin önemli oyuncularından Muhterem Nur ile 4 yıllık beraberlikleri evlilikle noktalanır.
O günden sonra birbirlerinin elini hiç bırakmazlar. Nur ona olan aşkını şöyle anlatır: Ondan önce yaşamıyordum. Mutlu olmayı, huzuru anladım. Eğer bir gün gözlerim görmez, ayaklarım tutmaz, kollarım da yukarıya kalkıp ona yardım etmezse, o zaman Müslüm’ü yalnız bırakırım. Ben ona hayatımı verdim? O ise bana benim ona yaptığımın on mislini yaptı. Bana yeniden hayat verdi. ”
Müslüm Gürses ise biricik eşi Muhterem Nur’a olan aşkını şöyle dile getirmişti. Teslimiyetçi olmak kötü mü? Sevdiğine teslim oluyorsun sonunda. Bu alçaltıcı bir şey olmasa gerek’

‘Böyle bir aşk görülmemiş dünyada
Ne geçmişte ne de bundan sonra da
Arasalar bulamazlar rüyada
Göremezler seni yazdım kalbime’
Dizeleri ile yad edelim arabeskin efsane ismi Müslüm Gürses’i…

MüzikOnair ailesi olarak büyük ustayı aramızdan ayrılışının 8.yılında saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz…

Hazırlayan
Sevtap Gül

Exit mobile version