Müzikonair Müzik Emekçilerinin En Az Yüzde 60’ı SGK’sız | Müzikonair
MüzikMüzik Haber

Müzik Emekçilerinin En Az Yüzde 60’ı SGK’sız

21 Haziran Dünya Müzik Günü’nde “Türkiye’deki Müzik Emekçilerinin Çalışma Koşulları ve Gelir Durumları Üzerine Araştırma Raporu” yayınlandı.

Raporu, Sevilla Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Doktora Öğrencisi Selda Dudu, Mimar Sinan Üniversitesi Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Hikmet Öğüt ve Müzik Yazarı Özge Ç. Denizci hazırladı.

Müzik emekçilerinin çalışma koşulları ve koronavirüs sürecinde yaşadıkları ekonomik hak kayıpları grafiklerle gösterildi. Rapor, Türkiye’de müzik emekçilerinin koronavirüs salgını öncesinde de var olan genel çalışma koşulları ve gelir durumları hakkında somut veri sağlıyor.

Araştırma aynı zamanda salgın sürecinin istihdam ve ücret üzerindeki etkilerini de veriyor.

Araştırma, 8 Kasım-10 Aralık 2020 tarihleri arasında 410 müzik emekçisinin katıldığı çevrimiçi anket çalışması ve sınırlı sayıda görüşmeye dayanıyor.

Tam zamanlı çalışanlar da SGK’sız

Müzik emekçilerinin en az yüzde 60’ının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydı bulunmadığı belirtilen raporda şu ifadeler yer aldı:

“Tam zamanlı çalışma durumunda dahi SGK ödemelerinin yapılmaması yaygın. SGK kaydı bulunanların büyük kısmı giriş yapıldıktan sonra primlerini kendileri ödüyor. Çoğu durumda da ödemeleri devam ettirmedikleri için prim borçları bulunuyor.”

“Müzik emekçilerinden yüzde 71’i gelir elde etmek amacıyla ikinci bir iş arıyor”

Raporda, anket çalışmasına katılan müzik emekçilerinden yüzde 71’inin müzik alanındaki işine ek olarak gelir elde etmek amacıyla ikinci bir iş aradığını belirtiliyor.

Araştırmada, gelir durumlarına dair veriler de bulunuyor. Müzik emekçilerinin 2019 yılında ortalama aylık geliri 5 bin 685 Türk Lirası olarak tespit edilirken, 2020 yılında ise ortalama aylık gelir 3 bin 129 lira olarak tespit edildi. Bu veriler ışığında müzik sektörü çalışanlarının koronavirüs sürecinde uğradığı gelir kaybı ortaya çıkıyor.

“Koronavirüs sürecinde yardım alamadılar”

Araştırmaya katılanların sadece 56’sı (yüzde 14) 2020 yılı içinde devlet, belediye, özel şirketler ya da sivil toplum kuruluşlarından gelirlerine ek olarak karşılıksız nakdi veya ayni yardım aldığını söylerken, 354’ü (yüzde 86) hiçbir sosyal yardımdan faydalanmadığını söyledi.

 

Kaynak
Medyascope
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu