Müzik Gelirlerinin Yarısına Yakını İnternetten Geliyor!..

2017’de müzik gelirlerinin yüzde 43’ü, yayın hizmetleri ve bu hizmetlerin abonelik sistemlerinden elde edildi.

 

Medya ve teknoloji analizi şirketi MIDiA Research‘ün yakın zamanda yayımladığı bir müzik endüstrisi raporu, yayın hizmetleri ve abonelik hasılatlarının müzik endüstrisini kurtardığını gösteriyor.

Dijital müzik tüketimi sayesinde 2017 yılı, müzik endüstrisinin gelir artışında üçüncü kez art arda büyüme yaşanan yıl oldu. Müzik geliri 2017’de 17,4 milyar Dolar’a ulaştı. 2016’da bu meblağ 16 milyar Dolar idi. Yayın hizmetleri gelirlerinin bu büyüme üzerindeki etkisi epeyce büyük. Geçtiğimiz yıl müzik gelirlerinin yüzde 43’ü yayın hizmetleriyle elde edildi.

ABD’de dijital gelir geçtiğimiz yıl yüzde 15 büyüyerek 6,5 milyar Dolar’a ulaştı. Bir önceki yıl ise 5,65 milyar Dolar’dı. Bu gelirin önemli bir kısmı, 2016’da 2,5 milyar Dolar iken 2017’de 4 milyar Dolar’a yükselen müzik yayını aboneliğinden elde edildi. Ayrıca ABD, dünya genelindeki en önemli yayın hizmeti piyasası haline geldi. Küresel kaydedilen müzik gelirlerinin yüzde 40’ını ABD oluşturuyor. ABD’deki müzik hizmetlerinin çeşitliliği ve bu alandaki yenilikler sayesinde 2025 yılı itibariyle ücretli müzik abonelerinin sayısının 90,1 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

Dijitalin müzik gelirlerini artırabilme yetisi bir yana, insanların müzik dinleme şeklindeki değişimin başka etkileri de oldu. Araştırmaya göre, yayın hizmetlerinin kullanım kolaylığı, 2013 yılından itibaren müzik korsanlığında yüzde 50’den fazla bir düşüş yaşanmasına vesile oldu. Ayrıca çok daha çeşitli müzik türlerinin ve sanatçıların keşfedilmesine ön ayak oldu. Mesela Change the Rapper adlı sanatçı, sadece yayın hizmetleri üzerinden dinlenebilen ilk Grammy Ödülü kazanan sanatçı oldu.

Sonuç olarak; son 10 yılda müzik endüstrisinde görülen düşüş tersine çevrildi ve endüstri yeniden büyümeye başladı.

Kaynak: Tech Crunch

Kaynak; Dünya Halleri

Exit mobile version