Müzikonair Müzikonair Yazmıştı… UMPG’nin Lisans Skandalında Yeni Gelişmeler! | Müzikonair
MüzikMüzik Haber

Müzikonair Yazmıştı… UMPG’nin Lisans Skandalında Yeni Gelişmeler!

Universal Music Publishing Group (UMPG)’un Türkiye’de lisans hakkının olmadığı pek çok şarkıyı hak sahibi olarak  (claim attığı) Youtube lisansladığı ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz haftalarda Müzikonair’ın gündeme getirdiği konuyla ilgili yeni gelişmeler yaşandı.

Türkiye’deki özellikle anonim eserler üzerinde hak iddia eden UMPG’nin Youtube’a bildirim yaparak, buradan haksız kazanç ve paye sağladığını aktarmıştık. Konuyla ilgili Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz bugünkü ‘Türkülere kanca atmışlar’ başlıklı yazısında yeni gelişmeleri aktardı.

Yanlış Yazılımdan Mı Kaynaklanıyor?

Konuya ilişkin Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık’ın mahkemeye başvurarak bilirkişi raporu istedi ve usulsüzlüğü hukuki boyuta taşıdı. Universal’ın Türkiye ofisinden bilgi istediğini söyleyen Saltık, ”Yanlış bir yazılımdan kaynaklandığı’ dönüşünü aldı.

İlgili Haber: Mine Aksoy: Bu Konuyu Uluslarası Boyutta Hemen Masaya Yatırmalıyız!

‘Asıl Takip Etmesi Gereken Meslek Örgütleri’

Youtube’un Türkiye ofisine de başvurduklarını belirten Saltık, Türkiye’de muhatap bulamadıklarını söyledi. Hasan Saltık, şöyle konuştu;

”Bununla asıl ilgilenip, takip etmesi gereken meslek örgütlerimiz Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ile Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) ise konudan bihaber çıktı. z Uyarımız üzerine konuyu takip etmeye başlayan MESAM, YouTube’da 18 ay içinde itiraz edilmezse, UMPI gibi ‘claim’ sahiplerine telif ödenebileceği sonucuna vardı. Bu iddia doğru ise milyonlarca dolarlık haksız telif topladıkları ya da toplayabilecekleri anlaşılıyor.

Dünya Devi Şirketten Türk Müzik Sektörüne Büyük Darbe!

Yusuf Kırmızıgül: Birileri Peşkeş Çekmiş

İşte Hasan Saltık’ın açıklamaları ve yazının ilgili kısmı;

Bu usulsüzlüğü saptadıktan sonra Universal’ın Türkiye ofisinden bilgi istedik. Onlar da bunun yurtdışındaki yanlış bir yazılımdan kaynaklandığı gibi tatmin edici olmayan bir yanıt verdi. Her ne hikmetse, bu yanlış 5 yıldır devam ediyor. Başvurduğumuz bu işin diğer muhatabı YouTube Türkiye ofisi de bunda kendi sorumlulukları olmadığını, sadece danışmanlık hizmeti verdiklerini söyleyip şikâyetimizi Amerika’daki merkezlerine yapmamız gerektiğini bildirdi. Bununla asıl ilgilenip takip etmesi gereken meslek örgütlerimiz Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) ile Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) ise konudan bihaber çıktı. Uyarımız üzerine konuyu takip etmeye başlayan MESAM, YouTube’da 18 ay içinde itiraz edilmezse, UMPI gibi ‘claim’ sahiplerine telif ödenebileceği sonucuna vardı. Bu iddia doğru ise milyonlarca dolarlık haksız telif topladıkları ya da toplayabilecekleri anlaşılıyor. Türkiye’de bir eseri aranje etmenin telif bedeli yokken, yurtdışında anonim bir eseri aranje eden herhangi biri bu yolla hak sahibi haline gelip milyonlarca dolar telif toplayabilir. Dolayısıyla işin boyutunu tam kestiremesek de ‘claim’ atmanın sonucunda bu uluslararası firmaların bu usulsüzlük ile halk müziği ozanlarımızın haklarına çöktükleri anlaşılıyor.”

Kaynak: Hürriyet | İhsan Yılmaz

Yazının devamını okumak için tıklayın

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu