Müzik Sektörünün Girdiği Kriz, İletişim Sorunundan Mı Kaynaklanıyor?

Koronavirüs Türkiye’de pek çok sektörü olumsuz etkiledi ancak müzik sektörü bu durumdan en çok etkilenenlerden biri oldu. Her kriz ortamında ilk darbe alan sektörlerden olan müzik sektörü ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Müzik dünyasının çoğunluğu, yetkililerin müziğe karşı ilgisiz ve itinasız davrandığını düşünüyor. Sektörde çalışan pek çok emekçi, müziğin eğlenceden ibaret görüldüğünü ve sanat olarak kabul edilmediğini düşünüyor. Pandemi döneminde turizm, spor gibi diğer sektörler yok sayılmadı ancak müzik sektörü büyük oranda ihmal edildi.

Müzisyen, sahne tasarımcısı, ışık teknisyeni, ses teknisyeni, komi, garson gibi farklı iş kollarından kişilerin ekmek kapısı olan müzik sektörü, yetkililer tarafından çoğunlukla “sadece müzisyenlerden ibaret bir sektör” olarak değerlendiriliyor. Oysa müzik bir sektör ve arka planda çalışan yüzlerce emekçi insan bulunuyor.

İlgili Haber: Açık Hava Konserleri Neden İptal Edildi?

Sektörün en tuzu kuru olan kısmını ise sanatçılar oluşturuyor. Koronavirüs günlerinde de birçok sanatçı Instagram hesabından paylaştıkları tekne pozlarıyla bunu kanıtlamış oldu.

Oysa arka plandaki müzisyenlere, eser sahiplerine, set işçilerine öncelik vermek daha önemli görünüyor. Pandemi döneminde normalde müzik sektöründe çalışan ancak işsiz kalan kişiler için meslek birlikleri aracılığıyla bir fon oluşturulması fikri, pek çok ünlü sanatçı tarafından da desteklenen bir görüş. Ancak ne yazık ki, sektörün girdiği krizden kurtarılması için yetkililer yeterince çaba sarf etmiyor.

Tüm bu olumsuz durumların üzerine bir de Valilik kararıyla açık hava konserleri de yasaklandı. Konserlerin yasaklanması, krizi daha da büyüteceğe benziyor. Getirilen bu yasak, yetkililerin harekete geçmeleri için bir fırsat olarak düşünülüyor. Aksi halde meslek birliklerinin kendi aralarında ve Kültür Bakanlığı ile aralarındaki iletişimsizlik çözülmezse krizin kontrol edilemez boyutlara ulaşabileceği öngörülüyor.

Exit mobile version