Müzik Sektörünün Girdiği Kriz Nasıl Aşılır? Sanatçılar Ne Yapmalı?

Koronavirüsün müzik sektörünü krize sokmasının ardından pek çok sanatçı meslek birliklerine ve Kültür Bakanlığına çağrı yapmıştı. Çağrıların sonuçsuz kalması ve gece 12’den sonra kafe ve restoranlarda müzik yayınlarının yasaklanması neticesinde kriz daha da büyüdü.

Bu durum üzerine müzik yapımcısı Doğu Kılıç harekete geçti. Change.org sitesi üzerinden bir kampanya başlatan Kılıç, müzik camiasındaki herkesi kampanyaya destek vermeye davet etti. Kılıç, Kültür Bakanlığına seslenerek kampanyanın açıklamasında internet kullanıcılarından “sanat vergisi” kesilmesini talep etti:

“İsteğimiz 100 milyona yakın internet kullanıcısı faturalarına en az birer lira ‘sanat/müzik vergisi’ ya da başka bir isim adı altında eklenmesi (TRT payı örnek). 2008’de TTNET ‘Her eve internet’ dedi altyapı olmadığı için, yasalar olmadığı için, CD satışları dijitale döndüğü için, para akışı sağlanamadığı için sektör bitme noktasında. Devletten para çıkmasını istemiyoruz sadece internet servis sağlayıcıları faturalarından birer ya da ikişer lira sanata ayırsın istiyoruz. Müzik ya da film izlediğimizde kotanızdan internet düşebiliyor ise, sanat sektörünün ayakta kalması faturalara birer lira eklenmesi ile sanatçıların küçük düşmeden, kimseye muhtaç olmadan ayakta kalabilmesini sağlayacaktır. Tüm sanatçılar ve bu sektörden ekmek yiyen herkes destek vermeli sesimizi duyurmalıyız.”

İlgili Haber: Müzik Yayını Yasağının Ardından Sosyal Medya Kırmızıya Boyandı

KRİZ GİTTİKÇE BÜYÜYOR!

Kılıç’ın bu çağrısı sonucunda kampanyaya çok az kişi destek verdi. Öte yandan gün boyunca ünlü ve ünlü olmayan pek çok sanatçı sosyal medya hesaplarını kırmızıya boyayarak farkındalık yaratmaya çalıştı. Doğu Kılıç ise Instagram hesabından yaptığı açıklamada sanatçıların sadece kırmızı fotoğraf paylaşmasını eleştirerek şu notu düştü:

“3000’in üzeri hikaye izleme. 24 imza. Boşuna kırmızı renkler paylaşmayın. Kimse kimsenin umurunda değil. Hele ülkede sanatı takan kimse yokmuş onu anladık. 24 imza”

SANATÇILAR NE YAPMALI?

Müzik sektörünün girdiği krizin çözülebilmesi için sanatçıların bir araya gelmesi gerektiği ve örgütlenmenin önemi, daha önce pek çok müzik yazarı ve müzisyen tarafından dile getirilmişti. Her ne kadar bazı sanatçılar sosyal medya hesaplarını kırmızıya boyayarak farkındalık yaratmaya çalışsa da bu akım, sorunu çözmeye yetmiyor. Bu durum, sektörün girdiği çıkmazdan kurtarılabilmesi için her sanatçının samimi davranması ve icraata geçmesi gerektiğini gösteriyor.

Change.org sitesindeki bahsi geçen imza kampanyasını incelemek için buraya tıklayın.

Exit mobile version