Dünya’nın önde gelen müzik yayıncıları, Amazon destekli yapay zeka şirketi Anthropic’e karşı şarkı sözleri nedeniyle dava açtı. Bu dava, yapay zekanın şarkı sözlerini kullanmasına ilişkin önemli bir “ilk telif hakkı” davası olarak kabul ediliyor.
Müzik yayıncıları Universal Music, ABKCO ve Concord Publishing, çarşamba günü Tennessee federal mahkemesinde Anthropic’e karşı dava açarak, şirketi, sohbet robotu Claude’u eğitmek için “sayısız” telifli şarkı sözünü izinsiz olarak kullanmakla suçladı.
‘Telif Haklarını İhlal Ediyor’
Davanın temel argümanı, Anthropic’in Claude’u eğitmek için internetten topladığı “büyük miktarda metin” içinde yer alan şarkı sözlerini izinsiz kopyalayarak, müzik yayıncılarının telif haklarını “ihlal etmekle” suçlanmasıdır. Ayrıca, yayıncılar, Claude’un yasadışı bir şekilde şarkı sözlerini yeniden ürettiğini iddia ederek, özellikle “belirli bir konu hakkında şarkı yazma, belirli bir müzik bestesi için akor ilerlemeleri sağlama veya belirli bir sanatçı veya şarkı yazarı tarzında şiir veya kısa kurgu yazma talepleri” gibi “Yayıncıların şarkı sözlerini aramayan bir dizi talimata” yanıt verdiğini savunuyor.
Yayıncıların avukatı Matt Oppenheim, telif hakları yasasına göre, bir kuruluşun izin almadığı sürece başkasının telif hakkıyla korunan eserlerini çoğaltamayacağını, dağıtamayacağını ve sergileyemeyeceğini vurguladı. Yayıncılar, mahkemeden hem tazminat talebinde bulunuyorlar hem de iddia edilen ihlalin durdurulması için bir karar bekliyorlar. Bu dava, yapay zekanın müzik ve telif haklarıyla ilgili önemli bir hukuki sorunu gündeme getiriyor.