Site icon Müzikonair

Nisan 2019 Radyo Reyting Analizi

Öncelikle mevcut veriler doğrultusunda bir değerlendirme yapıyoruz, detaylara baktığımızda gördüklerimi sizlerle paylaşıyorum.

Yani duygusal değil tamamen analatik bir değerlendirme.

Kral Tv ve Kral Pop Tv kapandıktan sonra radyolara yansıması ne zaman olacak diye daha önce yazmıştım.

Şimdi bakıyorum ki hem Kral FM’de hem de Kral Pop Radyo’da denek kayıpları başlamış.

Sanıyorum 2 ay sonra basamak olarak da düşüşler başlar.

Bu ay dinleyen sayısı düşmüş olsa da bazı radyolara ters etki yapmış, onlar yükselmiş.

Turkuvaz Radyo da onlardan biri. Turkuvaz 26. Sıradan 21. Sıraya yükselmiş, büyük başarı.

Turkuvaz’daki bu başarıda en büyük pay sahibi tabii Türkiye coğrafyasının neredeyse tamamında yayında olması, grup radyosu olması ve tv-gazete sinerjisinden faydalanıyor olmasıdır. Tabii TV alt yapısından teknik destek alması da en büyük avantajı.

Bunun dışında geriye içerik kalıyordu, görülen o ki onu da doğur bir şekilde halletmişler. Başta Füsun Alkan olmak üzere Ayhan abimiz gibi değerli radyocuların da katkısıyla bu radyo daha da yükselecek gözüküyor. Tebrik ediyorum tüm Turkuvaz çalışanlarını.

Show Radyo ve Radyo Viva da her önüne gelen ünlü ve gazeteciye program yaptırma fikri saçma sapan bir şeydi ve bunu ancak sektörün dışında biri yapabilirdi.Yapıldı ve olmadı maalesef.

Mesela Okan Bayülgen, Samsun Demir Behzat gerçeker gibi isimlerin programlarını tenzih ediyorum, bu programlar gayet güzel ve kaliteli.

Show Radyo mum gibi eriyerek maalesef uzun zamndır görmediği sırayı gördü 16. sırada.

Best Fm oturduğu yerde halay çekiyor, çünkü rakibinin söz konusu hataları yüzünden talk radio kategorisinde liderliğini koruyor 11. sırada.

Ama dikkat edin konuşan radyolar ilk 10’da yok.

Süper Fm’de ilk 10’dan çıkma korkusu var geçen ay gibi bu ay da 9.sırada. Ancak Süper Fm’in gidişi gidiş değil benden söylemesi.

Joytürk toparlanmaya devam ediyor bu ay küçük bir artış ile ilk 10’daki yerini aldı.

Bu arada Karnaval grubu reyting ve gelirlerdeki başarısızlık nedeniyle geç de olsa bir tasfiye yaptı, hatta bir kıyım yaptı ama çok çok geç kalmış bir karardı.

Karnaval’da Actera yönetiminin bir an önce içerik sağlayıcılarını da değiştirip yerine doğru kişileri ataması gerekir. Duygu Atakan çok başarılı işler yapıyor bu radyoda. Ama sadece Duygu’nun özverisi ve başarısı yetmez koca bir radyoya…

TRT FM yine hiç değişmeyen 2. sırasında bekliyor.Ancak denek kayıpları da devam ediyor.

Bu kadar kötü bir yayın akışına rağmen sırf bazı yerlerde tek başına net çektiği için bu reytingi yapıyorsa yazık vallahi.

İddia ediyorum bu kötü içerikleri yayından kaldırıp sadece günümüz popüler şarkılarını yayınlasa daha çok dinlenir bu radyo.

TRT FM’de değişik bir kadro var hatta siyaset üstü bir kadro var. Bunların kimler olduğunu yazacağım yakında, çok şaşıracaksınız çok…

İmbat FM’i de tebrik ediyorum valla helal olsun 24. sırada ulusal radyolara kafa tutuyor.

Slowtürk bazen iyi bazen kötü bir dengesizlik var burada. Her dinlediğimde Tuğçe Kandemir, Bilal Sonses gibi isimlere rastlıyorum. Bir de ismini bilmediğim bir çok sanatçıya denk geliyorum hatta Shazam’lıyorum fakat Shazam bile bilmiyor o derece yani. Müzik akışını kim yapıyorsa onu tebrik ediyorum. Oldukça cesur bir arkadaş. Başarılı olursa Slowtürk diğer radyolara da örnek olur düşüncesindeyim çünkü radyoların bir çoğunda yer alan sisteme bakıldığında, insanlara sabahtan akşama kadar 30-40 şarkıyı dön dolaş çal artık sıktı… Dinleyici uzaklaşıyor radyodan…

Mesela ben Radyo 1 ve Radyo 7’nin de neden bu kadar üst sıralarda olduklarını da anlayamadım, anlayanlar anlamayanlara anlatabilir mi rica etsem, teşekkürler. Bir tek şunu ekleyim, Radyo 7 Anadolu’nun nabzını iyi tutuyor, insanlara sıcak ve samimi geliyor burası net!..

Radyo D dibine dibine doğru gidiyor, hatta gitti gidiyor.

Sunny ve Sema tam zamanında yollandılar. Önümüzdeki 3 ay içinde iyi bir sıçrayış bekliyorum Radyo D’den. Hilal Özgani de geldi kadro tam oturdu. Hilal zaten Alem FM’de harcanıyordu, iyi oldu… Ama orada bir iki oynama daha gerekiyor. Eftalya Nur Öktem geldi radyonun seyri değişti. Çok iddialar dedikodular var burada ama yazmak istemiyorum. Her kafadan bir ses çıkıyor. Ama Radyo D’de kan değişimi şarttı. Helal olsun Murat Duran ne yürekli adamsın sen be… Eminim Sema da Sunny de senden böyle cesur bir karar beklemiyordu…

Alem Fm kötü playlistleri ve bahtsız programları ile tarihinin en kötü sezonunu geçiriyor. Sibel Toprak Egemen’in artık emekliliği geldi bence. Serdar Gökalp Best FM’e yamuk yaparak Alem FM’e geçti ve kendini bitirdi. Allah’ın sopası yok… Fatih Yıldırım da çocuk bir türlü tutturamadı kıyamam. Reytinge etkisi olmayan radyo komedi programları arasında sıralama yapsanız bir numaralı radyo showman’i Fatih Yıldırım diyebiliriz…

Adem Metan Best FM’de tamamdır. Adem’in mücadeleci ruhunu sanırım bilmeyen yoktur. Alem FM’de kimsenin Alem FM adını anmazken Fatih Terim, Ahmet Hakan gibi isimlerle önemli röportajlar yaparak ciddi ses getirdi. Şimdi Best FM’de Kadir – Pascal’ın farklı bir formatını yaparak yanındaki asistan kızla iyi iş çıkarıyor. Şunu net söylüyorum 5 yıl sürmez ikinci bir Acun durumu yaşarız.

Ben Doğancan Özadlı’yı çok tebrik etmek istiyorum. Yeni nesil radyocular arasında en istikrarlı ve kitle yakalayan kişisi diyebilirim. Ama yavrum senin de kıymetini bilmiyorlar. Sen Radyo Viva’da değil de başka bir radyoda olsan şimdi bir radyo yıldızıydın…

Kafa Radyo reytinglerde yok ama oturdu orası artık. Show, Alem, Viva’yı geçer, Best FM’le yarışır birkaç aya kadar reytinglerde…

Rock FM geri gelsin kampanyasını destekliyorum. Rock müzik üzerine bir radyonun olması lazım. Hatta artık rap kanallarının frekanslı olması lazım. Hatta Türkçe pop müzik yayını yapan radyoların playlistlerini yeni dünya müzik listelerini kurcalayarak, dijital müzik platformlarında neler dinleniyor en çok onları inceleyerek yenilemeleri lazım. Rap müziğin, hiphop’un yükselişini, arabesk alt yapılı yeni müzik türlerini keşfetmeleri lazım. Dinleyici sayılarını azaltmak istemiyorlarsa Türkiye’nin müzik dinleme alışkanlıklarını iyi tespit etmeleri lazım.

Ama Türkiye’de bunu yapabilecek bir radyocu var mı derseniz şuan bunu göremiyorum. İnşallah benim önerilerimle radyo sektörü biraz daha canlanır. Mantıklı adımlar atılsın tek temennim bu.

Yıllardır yazıp çiziyorum. Analizler yapıyorum. Düşünüyorum, araştırıyorum, fikirler üretiyorum. Yenilikleri takip ediyorum. Aktif olarak radyoculuk yapmıyorum. Bu işten para kazanmıyorum. Ama arkadaş bu işi profesyonel yapıp da para kazanan meslek edinen kişilerin benim heyecan ve ruhumun %10’unu taşımadığını görünce de ne haliniz varsa görün demek istiyorum. Ama bu işi hakkıyla yapan insanlara da dayanamıyorum. Yutuyorum… Galiba ölene kadar devam edeceğim ben bu psikopatlığa :)

Özcan Beylan | MüzikOnair

Exit mobile version