Pandemide Müzisyenlere Hangi Destekler Verildi?

Pandemide müzisyenlere destek adına sanatçılara birçok müzik susmasın destek ödemeleri yapıldı.

2020 Mart ayında ülkemize giriş yapan Covid-19 ile birlikte toplu buluşmalar ve yakın mesafe etkinliklerin azalması sebebiyle konserler iptal olmaya başladı. Geçimlerini müzik ve konserler ile sağlayan sanatçılar bu durumdan etkilendi.

Bu bağlamda sanatçılara destek için çeşitli pandemi ödeneği yapıldı. Bunlar arasında pandemide müzisyenlere devlet desteği ödemeleri de yer alıyor. Ancak bir yandan da NetD Müzik, Ahbap Derneği gibi bazı özel kurumlar da pandemide müzisyenlere destek vermek için kampanyalar düzenledi.

1. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI “MÜZİK SUSMASIN” DESTEĞİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy konuşmasında “Roman vatandaşlarımızla “Müzik hayattır” projesi gerçekleştirdik. Bu projede yer alan 405 müzisyene ödemeleri yapıldı. Şimdi bu projeyi genişletiyoruz. MESAM, MÜYORBİR gibi müzisyen dernekleriyle bu hafta oturduk, planlama yaptık. 15 bin müzisyen bu projede yer alacak ve aralık ayında ilk ödemeler yapılacak ve elimizden geldiği kadar pandemi süresince devam edeceğiz.” diyerek pandemi döneminde işsiz kalan ve mağdur olan sanatçılar için destek çalışması hazırlığında olduğunu açıkladı.

Bu açıklamanın ardından birçok kişi internette “müzisyenlere destek ne zaman verilecek”, “müzisyenlere destek başvuru formu”, “müzisyenlere devlet desteği” gibi aramalar yaptı. Ardından yapılacak 1000 TL’lik “Müzik Susmasın” projesinin detayları belli oldu. Başvurular Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla yapıldı. Başvuruda aranan şartlar ise şu şekildeydi:

– Herhangi bir meslek örgütüne üye olmamak (üye olanlar üye oldukları meslek birliklerinin projelerinde yer alacaklar),

– Türk vatandaşı olmak,

– Müzik sektörü çalışanı olduğunu ispatlayacak bilgi/belge ve referansa sahip olmak

– Haftalık ya da günlük şeklinde yevmiye alınan bir işte çalışılmaması şartı

Başvuracak kişilerden istenen video kaydında arananlar ise icra ettikleri sanatları ile ilgili bilgi ve anılarını içeren, 2 dakikadan az 5 dakikadan fazla olmayan, makul düzeyde ses ve görüntüye sahip söyleşi olması.

25 Aralık’ta başvurular sona erdi. Yaklaşık 30 bin başvuru oldu. Başvuruların 24 bin 522 tanesi onaylandı.  Ödemeler ocak ayından itibaren başlayıp 3 ay sürecek şekilde başladı.

2. IŞIN KARACA YILBAŞI GAZİNOSU

Şarkıcı Işın Karaca, bu süreçte ekonomik anlamda problem çeken sanatçılar için bir yılbaşı gazinosu organize etti. Online olan bu etkinlikte Işın Karaca, İbis Marina, Arif Saçlı, Zeynep Türköz ve birçok sürpriz isim yer aldı.

Biletix üzerinden satışa sunulan biletlerden elde edilen gelirlerin tamamının maddi zorluk yaşayan müzisyenler için kurulan fona aktarılacağı bilgisi verildi.

3. FESTTOGETHER BİR KİRA BİR SAHNE PROJESİ

Yılın ilk festivali olan Festtogether, pandemide zorluk çeken sanatçılara bir nefes oldu. 2 Ocak Cumartesi günü NetD Müzik Kanalı’nda yayımlanan konser ve canlı bağlantılar oldu. 3 Ocak Pazar günü ise bilet alarak izlenen özel etkinlikler yer aldı.

Festivalde Ayyuka, Bedük, Büyük Ev Ablukada, Can Baydar, Can Bonomo, Dolu Kadehi Ters Tut, Elif Çağlar, Emre Kula, Gazapizm, Gökhan Türkmen, Gülinler, Harun Tekin, İkiye On Kala, Jabbar, Kalben, Karsu, Kenan Doğulu, Nilipek, Nova Norda, Philarmonix, Sena Şener, Sertab Erener, Son Feci Bisiklet, Tuğçe Şenoğul, Yaşlı Amca gibi gruplar ve sanatçılar yer aldı.

4. AHBAP DERNEĞİ SAHNEYE SES VER PROGRAMI

Ahbap Derneği’nin sahiplendiği, Gergedan Yapım Organizasyon’un gerçekleştirdiği programda ünlü isimler meslektaşları için sahne aldı.

Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent’in sözlerinde de belirttiği gibi yapılan projeye pandemi sebebiyle bu kadar yoğun ilgi beklenmiyordu. Fakat beklenenin tersine program, büyük ilgi gördü. Destek almak amacıyla çok fazla sahne emekçisi projeye başvuruda bulundu. Başvurular derneğin internet sitesi üzerinden gerçekleşti.

Birbirinden ünlü sanatçıların sahne aldığı organizasyonda mükemmel anlar ve sahneler yaşandı.

Online olarak geceyi evlerinden seyreden sanatseverler sayesinde 18 bin 612 bilet satıldı. Biletlerden elde edilen gelir ise 27 Ekim’de dağıtıldı.

5. MİLYON YAPIM’DAN HER EV BİR SAHNE, HER BİLET BİR UMUT

18-28 Şubat arası gerçekleşecek programda 240 müzisyen maksimum 45 dakikalık konserler vererek bir konser yapılacak. Bu sayede 10 gün 24 saat boyunca kesintisiz müzik ile güzel bir organizasyon olacak. Başvurular 1 Şubat tarihinde son buldu. Başvuruda olması gerekenler ise şu şekildeydi:

– Başvuracak kişinin adı-soyadı

– Doğum tarihi

– İletişim bilgisi

-Özgeçmiş

– Kendisine ait video çalışmalarının 2 tanesinin linki

DESTEK PROJELERİ FAYDALI OLDU MU?

Bu zamana kadar müzisyenler pandemi döneminde zorluk çekmesin diye birçok proje yapıldı. Bunlardan elde edilen gelir sadece müzisyenlere değil; kimi zaman sahnede çalışan reji, ışık asistanı, ses teknisyeni gibi kişilere de verildi. Ancak müzisyenler arasındaki intihar vakaları devam ediyor. Örneğin en son Duran Ay ve Erdem Topuz isimli müzisyenler geçim sıkıntısı sebebiyle intihar etmişti.

Exit mobile version