Site icon Müzikonair

“Pop Kan Kaybetti, Rap Z Kuşağını Ele Geçirdi”

atalay erol köşe yazısı spotify 2020

Şanssız ve karmaşık bir yıl olarak tarihe geçen 2020’de; yaşanan onca olumsuz duruma direnen ve hayata umut aşılayan müzik, ülkemizde de hiç susmadı. Birbiri ardına yayımlanan single ve albümler arasında, geniş kitlelerin onayını alan ve yüksek performanslar sergileyen epey parlak proje de mevcuttu.

Dünyanın en önemli müzik platformlarının başında yer alan Spotify, 2020 yılında Türkiye’de en çok tercih edilen sanatçı, albüm ve şarkı ve çalma listelerini geçtiğimiz günlerde duyurdu. Anlı şanlı, bol magazinli pop yıldızlarının susmayı, cepten yemeyi tercih ettiği, ısrarla yenilenmeyi reddettiği 2020’de, listelerin genelinde Rap müziğin ve Rap yıldızlarının hüküm sürdüğünü söyleyebiliriz.

2020’de Türkiye’de En Çok Dinlenen Şarkı: Murda X Ezhel- ‘’Bir Sonraki Hayatımda Gel’’

2019 yılı içinde ‘’AYA’’da güçlerini birleştirerek, büyük bir hite imza atan ve adeta o yılı sırtlayan ikili; 2020’de de nitelikli ve nicelikli bir iş daha yarattı.

‘’Bir Sonraki Hayatımda Gel’’, Z kuşağının bağrına bastığı, dinlemekten yorulmadığı, etkisi oldukça uzun süren ciddi bir hite dönüştü. Söz konusu şarkı Spotify verilerine göre 2020’nin en çok dinlenen şarkısı olmayı başardı.

Rap şarkılarının egemenliğinde yürüyen en çok dinlenen şarkılar listesinin devamında Gazapizm ‘’Unutulacak Dünler” hiti ile ikinci sıraya konumlanırken, üçüncü sırada Zeynep Bastık ‘’Uslanmıyor Bu”, dördüncü sırada ReynmenLeila’, beşinci sırada ise Ezhel ve Murda’nın popüler düetleri “AYA” yer aldı.

2020’de Türkiye’de En Çok Dinlenen Albüm: Murda & Ezhel- Made In Turkey

Devir değişirken; değer yargıları ve alışkanlıklar yeniden şekillenirken, müziğin aynı kalması elbette beklenemezdi. Pop müzik hızla sıradanlaşıp kan kaybederken, rap müzik Z kuşağını çoktan ele geçirdi. 2020’nin en çok dinlenen albümü olan Murda ‘’Made In Turkey’’ ise müzikte yaşanan dönüşümün en net fotoğrafıydı.

Ana akım pop yıldızlarının yer bulamadığı en çok dinlenen albümler listesinin ikinci sırasında GazapizmHİZA“, üçüncü sırasında Ufo361Lights Out” yer aldı.

Dördüncü sıraya Murda’nın bir diğer popüler albümü olan “DOĞA” yerleşirken, beşinci sıraya ise son yıllarda en fazla beğendiğim albümlerin başında yer alan Yüzyüzeyken KonuşuruzAkustik Travma” konumlandı.

2020’de Türkiye’de En Çok Dinlenen Sanatçı: Ezhel

Ülkemizde yükseliş trendinde olan rap müziğin, açık ara farkla en favori ismi olan, kişisel olarak da ayrı bir yere konumlandırdığım Ezhel; bu yıl 2018 ve 2019 yıllarında edindiği güçlü alanı korudu, marka değerini yükseltti.

Yıl içinde başarılı iş birlikleri yaratıp diskografisini güçlendirerek, 2020’nin de en çok dinlenen sanatçısı olan Ezhel; üst üste 3. kez Spotify’da en çok dinlenen sanatçı konumunda yer alıyor.

En çok dinlenen sanatçılar listesinin devamında; Sezen Aksu ikinci, Murda üçüncü, Sagopa Kajmer dördüncü, Patron ise beşinci sırada yer aldı.

2020’de Türkiye’de En Çok Dinlenen Kadın Sanatçı: Sezen Aksu

Türk halkının en güzel ortak paydalarından Sezen Aksu, zamansız bir yıldız olduğunu bir kez daha gösterdi. Çabasız ve baskısız kendiliğinden akıp giden son dönem çalışmalarının listelerde cirit attığını görmek, Z kuşağının bu eserleri kucakladığına şahitlik etmek nefis bir durum.

Sezen Aksu, Demo 2’den yayımladığı; “Yetinmeyi Bilir Misin?”, “Ben de Yoluma Giderim”, “Ne Yapayım Şimdi Ben”, “Kaybedenle”, “Karşıyım”, “Kendimce” single’ları ve yaz projesi olarak sunduğu ‘Konduramadım’ ile üretkenliğini konuştururken, hepimizin hafızalarına kazınan kült albümlerinin de güçlü rüzgarı ile; 2020’nin en fazla dinlenen kadın sanatçısı oldu. Yine ait olduğu yerde, zirvede durdu.

Sezen Aksu’nun şampiyonluğu göğüslediği listenin 2. sırasında; kişisel olarak tarzını çok beğendiğim, yıl içinde etki süresi uzun hitler yaratmayı başaran Zeynep Bastık, üçüncü sırada dünya genelinde en çok dinlenen kadın star konumunda yer alan Billie Eilish, dördüncü sırada 90’lardan günümüze istikrarını koruyan nadir sanatçılardan Sertab Erener bulunurken, beşinci sırada ise yeni neslin parlak isimlerinden Sena Şener yer aldı.

2020’de En Çok Dinlenen Müzik Grubu: Yüzyüzeyken Konuşuruz 

Yarattıkları etkileyici hava ve kendine has tarzları ile geniş kitlelerin onayını alan, ‘’Akustik Travma’’ gibi kült olacak bir albüm yaratmayı başaran Yüzyüzeyken Konuşuruz, son single’ları ‘’Kazılı Kuyum’’un da hızlı akan rakamları ile 2020’nin en fazla dinlenen grubu olmayı başardı.

En çok dinlenen gruplar listesinin ikinci sırasında; son dönemin öne çıkan gruplarından Dolu Kadehi Ters Tut yer alırken; üçüncü sırada Duman, dördüncü sırada Pinhani, beşinci sırada ise Mor ve Ötesi yer aldı.

Atalay Erol | Müzik Onair

Exit mobile version