Prestij Müzik Nasıl Çöktü ?

90’ların sonu, 2000’lerin başı…
Prestij Müzik

90’ların başında kurulmuş bir şirket olarak bilinse de, aslında şirketten öte büyük bir aileydi ‘Prestij Müzik’. İşte Televole haberlerinde sıkça karşımıza çıkan, dönemin en ünlü sanatçılarını bünyesine transfer etmiş bir kardeşlik hikayesi, Prestij müzik…

1990 yılında kurulmuştur.

1990 yılında Burhan Aydemir, Mustafa Topaloğlu ve Hilmi Topaloğlu tarafından kurulmuştur. Mustafa Topaloğlu’nun ayrılmasının ardından üçüncü ortak Mahsun Kırmızıgül olmuştur.

90’ların ortalarındaysa büyük transferler bir bir yapılmaya başlanacak, ‘aile’ müzik piyasasına damgasını vuracaktı!
Görsel: Küçük Onur’un küçük olduğu zamanlar ve Hilmi Topaloğlu.

Prestij Müzik’i ‘Prestij Müzik’ yapan adam: Mahsun Kırmızıgül

Kaçımız 8 başarısız kasetten sonra çekip evine dönmek yerine piyasaya 800 bin küsür satmış Alem buysa kral benim şarkısıyla çıkabilecek cesarete ve yüreğe sahip olabilirdi?
Kaçımız Unkapanı’nda 7 yıl sürüm sürüm sürenerek, çayçılık yaparak miskin bekar otel odalarının küflü rutubetli kokusu altında gelecek planlamış ve kurduğu Prestij Müzik şirketiyle 6 yıl müzik piyasasının kalbi olabilmeyi başarabilirdi?
ekşi sözlük / afrozist

Unkapanı’na ‘Kurtkapanı’ diyen sanatçılar

Müzik dünyasında sanatçının sömürüldüğünü düşünen ve elde ettikleri geliri müzik piyasasına yatıranlardan oluşan Prestij Müzik, ilerleyen dönemde Microsoft ve Vestel ile işbirliğine gidecek kadar inovatif bir şirketti.

Prestij Müzik’in üç As’ı

Mahsun-Alişan-Özcan üçlüsü, o yıllarda tırmanışını sürdüren arabesk fantezi müzik türünün en ünlü yorumcularıydı ve Prestij çatısı altındalardı. Her etkinlikte bir arada olurlardı…

İyi günde de, kötü günde de.

Prestij’in ‘bomba transferleri’

Prestij Müzik ailesinin efsane olduğu zamanlarda kadro şu şekildeydi;

Mahsun Kırmızıgül
Alişan
Servet Kocakaya
Adnan Şenses
Feridun Düzağaç
Edip Akbayram
Ferhat Tunç
Seher Dilovan
Suat Suna
Mustafa Sandal
Murat Göğebakan
Zerrin Özer
Suavi
Grup Vitamin
Özcan Deniz
Güçlü Soydemir
Yavuz Bingöl
Gülşen
Kibariye
Songül Karlı
Seda Sayan
Ömer Danış
İzzet Altınmeşe

(Milliyet 1997)

Her müzik türüne kapı açıktı, Prestij büyüdükçe büyüyordu!

Prestij Müzik ailesi, arabesk fantezi türünde eserler sunan sanatçıların ağırlıkta olduğu bir topluluktu. Ama tek sesli değildi…

Zamanında Pentagram’da da bulunmuş Murat Net’in kurduğu rock-pop tarzı müzik yapan Reflex grubu da Prestij Müzik’ten bir albüm çıkarmıştır.

(Milliyet 1997)

Ataklar hız kesmedi; 2000’de Microsoft ile anlaşma yapıldı, sonra da Vestel’le…

(Milliyet 2000)

Bu esnada ‘gerginlikler de başladı’

Prestij’in MMC TV kanalı ile kendi yapımlarını öne çıkarması, rakip müzik şirketlerinin de benzer bir politika izlemesine, müzik dünyasının lider kurumlarından Kral TV üzerinde lobi oluşturmasına sebep oldu.

90’lar ve Mahsun, Alişan, Özcan diye sıraladığımızda bir eksik sizin de dikkatinizi çekiyor olmalı. Orada bir ‘İbo’ eksik değil mi? Evet, bir çok sektörde yer alan Tatlıses, müzik yapımcılığında da ‘İdobay’ ismiyle yer alıyordu ve bu ailenin karşısındaydı!

Bu sektör, iki büyük firmayı kaldırmazdı. Artık savaş başlamıştı…

(Milliyet 1999)

Savaş, beraberinde TV ambargosu getirdi, Prestij ailesi isyan etti

Prestij Müzik vs Tatlıses İmparatorluğu!

TV kanalları, radyolar, sanatçılar bu iki saftan birinde yer aldı. Radyo kanalları ve TV’ler, plak şirketine dahil sanatçıları öne çıkarmak için satın alınabiliyordu, bu normaldi.

İdobay’ın Küçük İbo’su, Prestij’inse Küçük Onur’u vardı.

Bu rekabet sonrasında dağılmalar başladı…

Çıkış yaptıkları dönem patlak veren, o zamanki konsepti spor magazin olan Televole’nin, “Ben anadolu takımı olduğu için Trabzonspor’u tutiyem” diyen Küçük İbo ile beraber daimi müşterileriydi.
Şarkıları bile senkron söyleyen bir komünü kurmuşlardı, iyiydi ama koskoca Sovyetler Birliği dağıldı, Prestij Müzik mi dağılmayacaktı?
İlk firelerini Yavuz Bingöl ile verdiler. Ormanlık bir yerde arabası bozulan Yavuz Bingöl, arabası tamir olana kadar İbrahim Tatlıses’in oteline sığınınca, Mahsun, onun düşman topraklarına geçtiğini iddia ederek, yolu gösterdi.

Bundan bir kaç vakit sonra da, Mahsun Kırmızıgül sevgilisi, iddialara göre de imam nikahlı eşi Seda Sayan’ı tokatlayınca, grup komple dağılma sürecine girdi. Bu tokatlama olayı iyi reyting getirince de “Ben anadolu takımı olduğu için Trabzonspor’u tutiyem” tarzı spor magazin programlarının yerini “kim nerede, yiyişiyor” tarzı magazin programları aldı.

Öyle bir tokattı ki, bir şirket batırdı, günümüz türk televizyonculuğuna yol verdi. Şimdi herkes bir başına. Serdar Ortaç – Ebru Gündeş dostluğu gibi dostluklar yok.
ekşi sözlük / uhc

SİZCE PRESTİJ MÜZİK Mİ, İDOBAY MI?

Ekonomik krizden etkilenen Prestij, iflasa doğru giderken Kırmızıgül payını devretti ve kurtuldu

2001 ekonomik krizinden Prestij de kurtulamadı… TV’de onlara uygulandığını düşündükleri ambargo da işleri kötü etkiledi.

Dağılma süreci başlamıştı. Mahsun Kırmızıgül ayrıldı, Ulus Müzik ile birleşip U P Müzik ismini alan şirket de daha sonra iflas etti, farklı isimlerle tekrar kuruldu, sektördeki varlığını sürdürdü.

MÜYAP’ın kurucu müzik şirketlerinden oldu. 90’lara damgasını vuran Prestij Müzik’in, müzik dünyasına hükmeden kısa geçmişi bu şekildeydi.

(Milliyet)

Tüm Prestij Müzik ailesinin bir arada seslendirdiği ‘Kardeşlik Türküsü’ unutulmadı.

Kaynak

Exit mobile version