Radyo Evleri Terk Ediyor!..

Marmara Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi ortaklığında İstanbul’da farklı yaş gruplarından oluşan ve 400 kişiyi kapsayan, gençlerin medya kullanım alışkanlıklarına dair bir araştırma yapıldı. İstanbul’da yapılan araştırmanın sonuçlarına göre özellikle Z kuşağı olarak kabul edilen 14-17 yaş arasındaki bireylerin geleneksel medya araçları olan gazete, radyo ve televizyonu kullanma alışkanlıklarını terk etme eğiliminde olduğu ortaya çıktı.

Yapılan araştırma, Y ve Z kuşağının radyo, gazete, televizyondan daha çok akıllı telefon, bilgisayar teknolojilerine vakit ayırdığını gösterdi. Yrd. Doç. Dr. Şevki Işıklı danışmanlığında gerçekleştirilen araştırma kapsamında önemli veriler ortaya çıktı. “Kuşaklar Teorisine Göre Türkiye’deki Gençlerin Medya Kullanım Alışkanlıkları ve İstanbul Örneği” isimli tez çalışmasında kuşakların medya araçlarından en çok hangisini, hangi amaçla kullandığı araştırılırken çalışmada bireylerin medyayı kullanım oran ve amaçlarının farklılaştığı görüldü. 4’ü Avrupa, 4’ü Anadolu yakasında olmak üzere 8 ilçede 1965-1979 yılları arasında doğan X, 1980-1999 yılları arasında doğan Y ve 2000 yılı ve sonrasında doğanları kapsayan Z kuşağından oluşan bireylere yüz yüze anket uygulandı.

Radyo Evleri Terk Ediyor

Araştırmanın sonuçlarına göre radyo, TV ve bilgisayara oranla evlerdeki yerini terk ediyor. Radyo dinleme oranı yüzde 22 ile en düşük Z kuşağında. Y kuşağı yüzde 32 oranında radyo dinlerken X kuşağının radyo dinleme alışkanlığı yüzde 48. Gençler radyoyu en fazla cep telefonu ile dinlerken, X Kuşağı radyoyu en fazla radyo-teyp çalardan dinliyor.

Gençler Cep Telefonu, Orta Yaşlılar Televizyonu Tercih Ediyor

Araştırmada X, Y ve Z kuşağının en çok kullandığı iletişim araçlarına ilişkin veriler de elde edildi. Z kuşağının iletişim araçlarından en çok cep telefonunu kullandığı, radyo, gazete ve TV’yi daha az kullandığı görülüyor. Geleneksel iletişim araçlarından TV’yi ise daha çok X kuşağının kullandığı gözlemleniyor.

Exit mobile version