Site icon Müzikonair

Radyo’da reklam nasıl yapılır?

Bir radyo reklamı için radyo, dinleyicilere her zaman ve her ortamda genellikle ulaşabilen en yaygın medya aracıdır diyebiliriz. Televizyonun aksine insanlar istedikleri her ortamda her ne yapıyor olurlarsa olsunlar radyo dinleyebilmekteler. İşte bu durum Radyo reklamının yapılmasını sağlamaktadır. Bu aracın, televizyon ve basılı yayın karşısındaki en büyük avantajı, dinamik ve aktif olan insanlara gün boyu ulaşımının sağladığı kolaylığıdır.Baktığınız zaman yayıldığı coğrafi alan ve seslendiği nüfus büyüklüğü açısından radyoları, ulusal ve bölgesel yayın yapan radyolar diye de ayırabiliriz. Radyo reklamının maliyetleri, diğer mecralara ve özellikle televizyon mecrasına göre oldukça düşüktür.

Radyo’da Reklam Nasıl Yapılır?

Örneğin Show Radyo üzerinde reklam yapmak istiyorsunuz. Bir müzisyen olarak dinleyici kitlenizin nerede olduğunu bilmelisiniz. Dinleyici kitleniz verdiğiniz tanıtımlardan sonra sizi dinlemeye devam ediyor mu sosyal medya araçlarınızdan analiz etmelisiniz.

Tüm radyolarda Reklam Yapın

https://wa.me/905526853882

Bu tip kuşakların yayınları, radyoda günün tanıtım kuşağı olan her saatte yapılabilmektedir. Ürün ya da hizmetle alakalı mesajlar, programların arasına spotlarla yerleştirilmektedir. Sadece kulağımıza hitap eden radyoda, işitsel özelliklere sahip çalışmaların dinleyiciye kabul ettirilmesi oldukça zor olmaktadır. Tüketicinin görmediği ürünü, sadece dinleyerek satın alması için ikna edilmesi şarttır. Bu bakımdan bu araca uygun çalışmaların yapımında kullanılan ses efektleri, tonlama ve vurgular, en önemlisi ise tanıtım metninin inandırıcılığı ve albenisinin olması, radyo reklamının etkinliğini artıran önemli ayrıntılardandır.
Radyo reklamının başarısı, metninin başarısına bağlıdır. Metinlerinin konuşma dilinde hazırlanması uygun olandır. Dinleyici doğru ve yanlışı çabuk fark etmektedir. Tanıtımların radyonun yayın politikasına da uyması gerekmektedir. Aksi takdirde dinleyici rahatsız olabilmektedir. Bu mecranın metinleri, markaya karşı dinleyenlerde olumlu hisler uyandırmalı, yapılan tekrarlarla dinleyiciyi sıkmamalıdır. Bu tip tanıtımlar, dinleyici ile ilişki kurabilmeli, onun zekâ ve hayal gücüne hitap etmelidir.
Bir radyo reklamı, klasik kuşaklar şeklinde, beş saniye ile bir dakika arasındaki değişen sürelerde ileti biçiminde olabileceği gibidir, radyo programcılarının program konularıyla alakalı olacak şekilde programın doğal akışına da yerleştirilebilir. Ayrıca tüm programa sponsorluk uygulamasıyla da tanıtım alınabilir. Burada amaç, dinleyici kitlesi fazla bir programın, örneğin haber bülteninin, para karşılığı belli bir kurum ya da kuruluşa, tanıtım karşılığı satılmasıdır.Radyo reklam metinleri nasıl hazırlanmaktadır. Reklam metni; başlık, alt başlık, gövde ile marka ve slogandan oluşur. Metinler reklam ortamına, hedefine, ürünün niteliğine göre belirlenir. Başlıklar, metin, slogan ve markayla birlikte söze dayanan reklam metnini oluşturur. Başlığın ana görevi, okuyucunun ilgisini çekmek, okuyucuyu yakalamaktır. Başlıklar ilgi çekici olmalı, merak uyandırmalı ve bir vaad içermelisinizdir.
Etkileyici Seslerle Televizyon Reklamlarında İlgi çekin.Televizyona yönelik olarak hazırlanan reklam filmleri ve tanıtımlarda daha çok görsel bir zemin üzerine bu reklamların hazırlanması söz konusu olduğu için pek çok kişi ses altyapısının nasıl hazırlanması gerektiğini arka planda bırakarak görsel odaklı bir etkileme yöntemini bulmaya gayret etmektedir. Oysa tv de en az radyo kadar seslendirmenin önemli olduğu bir alandır. Özellikle televizyon izleyicisinin çok farklı yönlerden uyarılarak reklamlardan etkilenmesini sağlamak için mutlaka televizyon reklam seslendirme çalışmalarında da profesyonel destek almak gerekmektedir.
Her türlü iletişim çalışmasının ana unsurlarından biri hedef kitlenin belirlenmesidir. Hedef kitlesi belirlenmemiş iletişim çalışmalarında harcanan emeğe, zamana, maddi kaynağı rağmen arzulanan sonuçların elde edilebilmesi mümkün değildir.
Hedef, pazarlama iletişimi sürecinin en önemli öğesidir ve tüm çabalar ona yöneltilmektedir. Hedef kitle, çeşitli iletişim kanallarından kendisine ulaştırılmaya çalışılan iletileri, oluşturduğu ön eğilimleri ile algılar ve değerlendirmelerini yapar. Bu nedenle etkili bir pazarlama iletişiminin gerçekleştirilmesinde, öncelikle hedefin ön eğilimlerinin, onu etkileyen bireysel ve grupsal faktörlerin, hedef kitleyi oluşturan bireylerin demografik özelliklerinin, hedef kitlenin satın alma kararı sürecini açıklayan satın alma modellerinin iletişimciler tarafından analiz edilmesi gerekmektedir.
Bütünleşik pazarlama iletişiminin etkili bir üyesi olan reklamcılıkta sözü edilen bu analizlerin yapılması, başarılı sonuçlar elde edilebilmesinin olmazsa olmaz şartını oluşturmaktadır. Ayrıca reklamcılık, hedef kitleyi belirli bir yöne kanalize etmek, eylem ve düşüncelerini değiştirmek gibi zor bir göreve de talip olduğu için, hedef kitlenin tüm ayrıntılarıyla bilinmesi çok daha önemli bir hale gelmektedir. Reklamın hedef kitlesini yalnızca nihai kullanıcılar, yani tüketiciler oluşturmaz. Aynı zamanda kimi ürünler ve hizmetler için dağıtım kanalında yer alan kişi ve kurumlar da reklam için stratejik hedef kitle konumunda yer alabilir.Bir reklam kampanyası yapmadan önce ilk yapılması gereken, hedef kitlenin ayrıntılı olarak belirlenmesidir. Günümüzde teknolojik gelişmelerin rekabet ortamını iyice sertleştirdiği, ürün ve fiyat üzerinden farkındalık oluşturma imkânlarının güçleştiği bir dönemde; hedef kitle belirlenmeden yapılacak reklamların mesajlarının havada kalacağı, ilgili kişilere ulaşamayacağı ve dolayısıyla reklamların satışa ve marka imajına katkısının olamayacağı açıktır.Reklam kampanyalarında hedef kitle doğru belirlenmez ise, bundan sonraki aşamalarda da hatalar ve yanlış uygulamalar birbirini takip edecek, tüm strateji ve taktikler hedef kitlenin yanlış belirlenmesinden olumsuz şekilde etkilenecektir. Eğer hedef kitle doğru belirlenmez ise, bu hedef kitleye sunulacak mesajlar da sağlıklı belirlenemeyecek ve etkili olmayacaktır. Aynı şekilde hedef kitleye göre medya planlaması yapılacağı için, hedef kitle belirlenmesinde yapılacak bir hata, medya planını da etkisiz kılacak, harcanan yüklü miktarlardaki maddi kaynağa rağmen, beklenilen geri dönüş sağlanamayacaktır.
Zincirleme hataların başlangıç noktası, hedef kitlenin yanlış belirlenmesi, gerçekçi ve doğru bir hedef kitle fotoğrafı ortaya konulamamasıdır. Hedef kitlesini çok yakından tanımayan, tanımak için çaba harcamayan hiçbir işletmenin günümüzde artık ne satışlarını sürekli bir biçimde artırma, ne de kurum imajını, itibarını pekiştirme imkânı vardır.
Hedef kitlesini doğru belirleyen ve ürün ya da hizmetin gerçek hedef kitlesinin kim olduğunu ayrıntılı olarak saptayan işletmeler öncelikle etkili mesajlar oluşturabilir, amaçlarına ulaşmak için önüne sağlıklı bir yol haritası koyabilir. Bunu başaran işletmeler bütçelerini doğru ve verimli harcayabilir, medya planını da arzuladığı sonuçları alabilecek şekilde planlayabilir.Hedef kitle, durağan, değişmeyen, gelişmeyen bir yapı değildir; aksine dinamik bir yapıdır, sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. İşletmeler reklam yaparken hedef kitlelerindeki tüm bu değişimleri dikkatle izlemeli, reklam stratejilerini de hedef kitlelerindeki değişimleri göz önüne alarak yenilemeli, geliştirmelidir. Ancak bu şekilde hareket edildiğinde doğru hedef kitleye, doğru mesajlarla ulaşmak mümkün olabilecek; bu da beraberinde reklam etkinliğinde başarıyı getirecektir. Reklam tasarımları, günümüzde, tüketicilerin etkilenmesi için, pek çok değişkeni kullanmaktadır. Değişken derken; mizah, ünlü kişilerin kullanılması, şaşırtıcı olaylar, eğlence, yüksek yaşam standartları, rahatlık, huzur, ileri teknoloji ve buna benzerleri kastedilmektedir. Bütün bunlar, tüketiciyi, markaların üretmiş olduğu, yeni veya zaten pazarlarda satılan ürün ve hizmetleri satın almaya ikna etmeye yöneliktir. Yapılan reklamın amacı, sadece satın alma davranışını göstermelerini sağlamak olmayabilmektedir. Birbirinden farklı amaçlara yönelik ama nihai hedef, her zaman daha fazla satış olmakla birlikte, genellikle, reklamın amaçları; tüketicinin zihnine markaları ve onların özelliklerini yerleştirmek, tüketicilerin markayı benimsemelerini, beğenmelerini, markanın diğer markalara tercih edilmesini sağlamak olabilmektedir.

Exit mobile version