Merhaba,
Yıllardır telif hakları sahibi meslek kuruluşlarının özellikle radyolardan fazla para aldığı çok konuşuldu yazıldı çizildi.
Karşı cephede ise Müyap, Mesam gibi hak sahipleri ise az alındığı yönünde söylemlerde bulundu.
Lisanslanmayan radyo televizyon kalmamışken Türkcell Müzik başta olmak üzere bir çok dijital platformu olan kuruluşlar da talep edilen ücretlerden rahatsızlık duyduğunu belirtti ve indirim yapılmasını isteyerek anlaşmaya yanaşmadı ve yıllarca davaları devam etti.
Şimdi tam da bu esnada geçtiğimiz günlerde Mahkeme bu konu ile ilgili tarihi bir karar verdi. Hem de bu kararın itiraz hakkı da yok.
Adı geçen dava “Numberone grubu radyo ve televizyonlarına MÜYAP tarafından açılan davaydı. Müyap telif ücretini fazla bulup anlaşma yapmayan Numberone grubu hakkında şarkıları yayınlamasın diye dava açtı.
Dava sonucunda yargılanan Numberone Grubu Mahkeme kararına göre 300 bin lira yıllık ücreti ödeyip şarkıları yayınlayabilir sonucuna varıldı.
Numberone Türk Tv ve Numberone Türk Fm logolu ulusal kuruluşlar verilen karara hemen uyarak yıllık 300 bin lira ücreti peşin olarak mahkemeye ödeyip bu bizim için makuldür diyerek anlaşma sağlamış oldu.
Normalde bu kurumdan meslek birlikleri tarafından talep edilen telif ücretinin yıllık 1 milyon 140 bin lira olduğu söyleniyor.
Fakat Mahkeme son sözü söyledi, o rakam yüksek bunun bilirkişi raporuna göre uygun olan miktarı 300 bin liradır dedi ve son noktayı koydu.
Bu sonuca göre neler olabilir?
1- Diğer radyo ve müzik yayını yapan kuruluşlar Meslek birlikleri ile davalık olup bu güne kadar yatırdıkları fazladan paraları talep edebilir. Bu rakamların ise faizi ile beraber yüksek rakamlar tutacağı kesin.
2- Bundan sonraki süreçte diğer radyolar, mahkemenin verdiği bu kararı emsal gösterip, Numberone’a karar verilen miktar ile aynı rakamdan anlaşmalar yenilenebilir.
3- Diğer tarafta ise gerçek hak sahipleri; söz yazarları, aranjörler, besteciler ve yorumcular ise hiçbir zaman hak ettikleri parayı meslek birliklerinden alamadıklarını iddia etmişlerdi. Hatta bir dönem Pop müziğimizin radyolarda şarkısı en çok yayınlanan sanatçısı Sezen Aksu da bu rahatsızlığını dile getirmişti.
Meslek Birlikleri Kamuoyuna Açıklama Yapmalı!..
Meslek birlikleri topladıkları paraların hesabını elbette ilgili hak edenlere bilgisini veriyordur ancak kamuoyu ile de paylaşılması gerekir. Şeffaflık ilkesini sadece meclisten veya politikacılardan beklememek lazım. Türkiye’deki tüm kurumların ve özellikle Meslek birliklerinin de benimsemesi gerekir. Kalem kalem yıllık bu rakamları kamuoyu ile paylaşmalıdırlar.
Hatta Müyap, Mesam, Msg, Müyorbir gibi bilinen meslek birliklerinin yönetici ve çalışanları aldıkları maaşları da net bir şekilde açıklamalıdırlar.
Kültür Bakanlığı da konuyu gözden geçirip sadece meslek birliklerini değil karşı tarafın temsilcilerini de aynı masaya oturtarak, yeni ve makul bir anlaşma sağlamalıdır. Karşı taraftan kasıt ulusal radyoların temsilcileri olmalıdır.
Zaman içerisinde neler olacak, nasıl adımlar atacak, çağrılarımıza ne tepkiler gelecek, hep birlikte göreceğiz…
Radyo Tilkisi | MüzikOnair