Site icon Müzikonair

Rap Dünyasını Sarsan İddia Tam Olarak Ne? Kara Para Aklama Olayı ve Mero Örneği

Rapçi Xatar’ın Mero, Eno gibi isimlerin dahil olduğu kara para aklama olayı ile bağlantısının olduğu iddia edilmesi konuşulmaya devam ediyor.

Rap gündeminde geniş yankı bulan konu, Türkçe Rap’e Dair Her Şey YouTube kanalında da ele alındı. Almanya’da yaşayan Türk gazeteci İlhan Çoşkun’un konuya ilişkin çalışmasından yola çıkılarak hazırlanan videoda merak edilen bir dizi soruya yanıt verildi.

Videoda uyuşturucu ve diğer örgütler üzerinden elde edilen kara paranın Spotify üzerinden aklanarak rap müzik yıldızı oluşturulması ve Mero’nun da bu isimlerinden biri olduğu kaydediliyor.

Spotify Dinlenme Sayıları Nasıl Manipüle Edilir? Mero Örneği ve Kara Para Aklama başlıklı YouTube videosunda (videoyu sayfanın sonunda bulabilirsiniz) şu konu başlıkları yer aldı;

”Sıfırdan bir yıldız nasıl oluşturulur? Yetenek mi, prodüksiyon mu yoksa sadece para mı? Bu anlatacağımı borsa gibi ticari bir iş olarak düşünün. Hani bir dönem para bulan inşaat sektörüne yöneliyordu ya onun gibi. Müzik sektörünü sosyal medyanın inşaat sektörü gibi düşünün. Kentsel dönüşüm olarak Türkçe rap müziği kullanıyorlar.”

‘Rap Müzik Protestliğini Kaybediyor’

”Bu dönüşüm olurken rap müzik de dönüşüyor. Bu birçok güç akımının da işine geliyor. Rap müzik protestliğini kaybediyor, Hem düşünmeyen bir nesil oluşuyor. Hem de bilinçaltınıza çok sayıda mesaj veriliyor. Para kazanmanın önemli olduğu, tüketilmesi gerektiği. Eşcinselliği, uyuşturucuyu normalleştiriyor. Genç kesimi bir şekilde yönlendiriyor.”

‘İlhan Coşkun Araştırması’

”Almanya’daki bir Türk gazeteci bir araştırma yapıyor İlhan Coşkun. Bu gazeteci bir haftada sıfırdan bir kariyer üretiyor. Spotify’da dinlenme kazandığını anlatıyor. Birilerinin başarısının altındakiler kim? Bu videoda birçok konu ele alınıyor.”

‘Rap Oyunu’

”Bir şekilde paranın paraya çevrilmesi olayı. Doğal olan hibçir şey yok. Videodaki kişi Almanya’daki 5 büyük sanatçının kendisinin yıldız ettiğini söylüyor.” Bana para verin bilmediğiniz isimleri star yapayım” diyor. Bunun adına da ‘rap oyunu’ diyor.”

Tek Bir Düğmeyle Düzenek Kurulmuş

”250 bin civarı sahte hesap oluşumu üzerinden bunların hepsinin bir döngü şeklinde otomatik olarak gönderildiğinden bahsediyor. Binlerce farklı kişi bu sistemin içinde. Aslında tek bir düğmeyle bir düzenek kurulmuş ve bu düzenek belli bir para karşılığı izlenme sayıları oluyor.”

Mero Örneği

”Spotify’ın bu gibi durumları çzöecek bir algoritması yok. Video içerisinde Mero örneğini inceliyorlar. Dinlenme sayıları hemen hemen belli bir sayıda. Süreler olarak da her şarkısı 2.34 izlenmiş. Şarkı ne kadar kısaysa döngüye o kadar hızlı girebilir. Çalma listesine girdikten sonra gerisi koyun sürüsünün radarına giriyor. Aynı durum Sero ile Mero da da anlatıyor. 24 saatten kısa bir sürede 240 bin izleniyor.”

Kara Para Aklanıyor

”Elinizde piyasaya sokulması sıkıntı olan bir kara para var. Bunu yasadışı yollarla kazandınız. Uyuşturucu veya farklı yöntemlerle. Bunu resmiye dökmek istiyorsunuz. Bir futbol kulübü satın almanıza gerek yok. Bir rapçi satın alırsınız. Onun üzerinden o prayı legale çevirebilirsiniz.”

İşte o video;

 

 

Exit mobile version