“Şarkıcıların Yüzde 90’ı İkiyüzlü, Riyakar”

Müzik piyasasına onlarca isim kazandıran ünlü prodüktör İskender Ulus, 2011 yılında verdiği röportajında ‘sanatçıyım’ diyenleri yerden yere vurdu. ‘Maneviyatı kaybettiler’ dediği sanatçıları ‘nankörlükle’ suçladı!

Birçok ismi müzik sektörüne kazandırmış bir isim İskender Ulus…
Zara, Orhan Hakalmaz, Doğuş, İbrahim Erkal, Gökhan Tepe ilk akla gelen isimler…
Ama son dönemlerde albüm yapmaktan imtina ediyor… Müzik Sektörünün adını koyuyorum diyor; Nankör Sektör…  Sanatçılarından büyük paralar kazanırken paranın esiri olmamalarını istediğini ama sözünü dinletemediğini de ekliyor…
Ve artık kültürel projelere yöneldiğini söylüyor.

Şuan neden kimse ile albüm çalışması yapmıyorsunuz?

Dört yıldır hiçbir şarkıcı ile çalışmıyorum. Daha önce de popüler şarkıcıları Türk müzik sektörüne kazandırırken, aslında bu kültüre hizmet eden projeler de yapıyordum. Bunun en büyük örneği; 81 il 81 CD türküler ile Türkiye. İkincisi; 120 CD’lik İslam Musikisi külliyatıdır. 1980 yılından beri, aradan 30 yıl geçmiş hep birilerini meşhur ettim, birilerini star yaptım, hep müzisyenlerle çalıştım müziği bilmeyenlerle hiçbir zaman çalışmadım çok insanı müzik sektörüne kazandırdım. Bu insanların müzik sektörüne girdikten sonra müzik ile ilgili, kültür ile ilgili her türlü olaydan koptuklarını ve tamamen paraya taptıklarını gördüm. Yani para hepsini bozdu.

İstisnası yok mu?

Hepsi için geçerli. Kimisi hatadan kimisi hileden. Kimisi hata yaptı bozulmak istemese de çevresi bozdu onu. Kimisi de hile yaptı seni beni kandırdı. Oraya gelene kadar basamak olarak kullandı. Kullandıktan sonra da tanımadı kimseyi. Bizim gibi duygusal prodüktörler için üzücü bir durum. Dedim ki; maddiyat kazanacaksınız eyvallah size yatırım yapıyoruz ama siz maneviyat olarak bu topluma ne vereceksiniz? Sanat olarak, giyim olarak, insan olarak, duruş olarak ne vereceksiniz?

Sanatçılarınızdan beklentileriniz neydi?

Ben net söylemişimdir; ”arkadaşlar dün sizin birinizi bardan aldım, birinizi üniversiteden aldım, birinizi sokaktan aldım, birinizi bilmem nereden aldım. Hepinizin geldiği yer müzisyenlik adına popüler olmayan yerlerdi. Lütfen büyük paralar kazanırken paranın esiri olmayın. Bu halka maneviyatla ilgili doğru dürüst yaşam tarzınızı sunun. Benim istediğim buydu. Olmadı. Bunu beceremediler.

Peki, onlar ne yaptılar?

Tamamen maneviyatlarından koptular. Yani perdenin önünde benim halkım maneviyatı sever onu kullanayım, perdenin arkasında istediğimi yapayım. Bu riyakârlıktır, iki yüzlülüktür. Bu şarkıcıların yüzde doksanında var.

Müzik sektörü nankör müdür?

Adını koyuyorum nankör sektör. Herkes mesleğinden aldığını başka yerlere yatırıyor. Sen mesleğine hizmet etmezsen mesleğin de sana hizmet etmez. Nankörlük yapar. Biri gidiyor biri geliyor. Neden eskiler gibi gerçek anlamda sanatçılar yetişmiyor bu ülkede. Çünkü bir belediye tutuyor bir şarkıcıya bir buçuk iki saate 50 bin 100 bin lira para ödüyor. Bunu da yargılıyorum.

Neden?

Rakamlar çok yüksek. Bu ülkede 500 lira 700 lira ile insanlar doymazken bir şarkıcıya 50 bin lira 100 bin lira verilmesini kınıyorum. Kültür festivallerini şarkıcı festivaline çevirdiler. Festival olmasa kıyameti koparıyorlar Başbakan’a kadar ulaşıyorlar. Ülkemizin bu yalakalıktan kurtulması lazım. Şimdiki şarkıcılar 40 milyarı beğenmiyor. Ben diyorum ki Allah’tan korkun. Sen dün şöhret olmadan önce kaç sene çalışıyordun o 40 milyara. Köle oluyordun. Bu mu insanlık? Hayır, insanlık değil bunların yaptığı, riyakârlık

Prodüktör olduğunuza pişman mısınız?

Değilim. Allah bunu lütfetmiş bu lütuftan hizmet ettiğim çok yerler oldu. Okullar, camiler yaptırıldı. Çocuklar okutuldu ve hala da devam edilmekte… Maneviyattır insanları diri tutan, maneviyattır insanları özgür tutan. Her insanın başına bir bekçi tutamazsınız, her insanın başına bir polis tutamazsınız. Ama insanın polisi ve bekçisi kendi içerisindeyse,  Allah içinse o insandan korkmayın. Ben kendim için konuşuyorum. İştir kişinin aynası lafa bakılmaz.

Peki, hiç prodüktörlerin yanlışları olmadı mı?
Müzik sektöründe prodüktör yok ki… 2–3 tane prodüktör var diğerleri hiçbir zaman prodüktör olmamışlar ki. Şarkıcıya veriyorlar parayı, aranjöre veriyorlar parayı yap getir dağıtalım. Böyle bir sektör yok. Dünyada milyar dolarlık sektör bizim ülkemizde 50 milyon. Kültür sektörüne kimse bakmıyor. Müzik bir kültürdür kardeşim. Bir takım sanatçılar kültür sanatçısı olarak çıkıyor sonra eğlencenin ortasında kaybolup gidiyor. Bunlar şikâyet değil bunlar gerçekler. Türkiye’de müzik sektörü diye bir sektör yok kardeşim.

Sanatçılar “müzik sektörü batıyor” diye şikâyet ediyorlar. Haklılar mı?

Ne yatırmışlar da neyi şikâyet ediyorlar. Türkiye’de sanatçı bir elin parmaklarını geçmez. Onlara sanatçı diyemem. Kimse kusura bakmasın.

Siz ne diyorsunuz onlara?

Şarkıcı. Bazıları şarkıcı bile değil. Bazılarının sesleri güzel, şarkıcılık yapıyor. Niye Ahmet’in, Mehmet’in türkülerini, şarkılarını alıp okuyorlar, lay lay lom iki kıvırıyorlar şarkı okuyorlar. Ahmet ölmüş gitmiş oradan bir lira para kazanamamış o şarkının üzerinden her gittiği yerde para kazanıyor. Bazıları şarkıcı bile değil, sesi yok fiziği güzel sergile sergileyebildiğin kadar. Son dönemde yapmış olduğum bir tespit var bunun altını çizerek söylüyorum; bizim bütün işlemlerimizi, bütün öğrenimlerimizi Allah vermiyor mu? Elhamdulillahi rabbil alemin değil mi? Alemleri terbiye eden Allah değil mi? Bana dinci minci ne derseler umurumda değil. Bismillahirrahmanirrahim diye başlıyoruz. Ne demek esirgeyen bağışlayan Allah’ın adıyla. Burada Allah bize mesaj veriyor” kulum esirge, bağışla, merhamet et, koruyup kolla” diyor eğitiyor bizi Allah. Ondan sonra da Elhamdulillahi rabbil alemin. Birbirimizi Allah için terbiye edeceğiz.

SANATÇI SANATINI SERGİLEDİĞİ MÜDDETÇE SANATÇIDIR

Biz ne yapıyoruz? Vücudumuzu sergiliyoruz, paramız varsa paramızı sergiliyoruz, dünyalık ne varsa onu sergiliyoruz, onlarla övünüyoruz. Hayır kardeşim. Sanatçı sanatını sergilediği müddetçe sanatçıdır. Ben şöyle bir şeyden tefekkür ettim kendi kendime; Rabbil alemin olan Allah diyor ki;” bütün nereye bakarsınız benim eserimi, benim ayetimi görürsünüz.” Görmüyor musunuz? İdrak etmiyor musunuz?  O görsellik Allah’ın sanatıdır. Çiçek de, hayvan da, insan da, taş da, toprak da, güneş de ay da… Allah hep sanatını yansıtmış. Bak Allah sanatını teşhir etmiş. Onun için diyor ki Allah’ı bulun. Bizimkiler ne yapıyor. Göğsü varsa göğsünü, af edersiniz poposunu, vücudunu teşhir ediyorlar. Şimdi nerede sanat. Nerede Münir Nurettin Selçuk, nerede Âşık Daimi…

Mesleğinizden nefret ettiğinizi hatta tiksindiğinizi görüyorum…

Yok. Ben mesleğimden tiksinmem. Ben mesleğimi doğru yerlere kanalize ediyorum.

Peki, tekrar yeni isimler çıkartmayı düşünüyor musunuz?

Yeni isimler değil de, benim vazgeçemediğim sanatçılarla çalışmak istiyorum. Yeniler çok zor. Bir yere getiriyorsun hemen şımarıyorlar, kendilerinden geçiyorlar. Ama eskiler kendilerini ispatlamış, rüştünü ispatlamış, işin her yönünü biliyor, oturmuş, bu seni rahatlatıyor. Yeniler çok yoruyor bizi. Yenilere bir şey yapmak istemiyorum.

Bunların dışında başka sanatçı var mı?

Doğuş var. Doğuş benim manevi evladım. 8 yıldır benden ayrı. Dedi ki “babacığım senin laflarını dinlemedim bir boşluğa düştüm beni tekrar ele alır mısın?” Bunu diyen insan eğer bir de manevi oğlunsa başka bir şey bekleyemezsin. Ben onun şu anda bir albümünü çıkarıyorum, O’na bir şans vermek istiyorum.

Doğuş’un ilk çıkışı Ulus’tan mı oldu?

Tabi.

Ondan sonra sizi terk mi etti?

Terk etmedi. Sözleşmesi bitti, başka firma ile anlaştı. İstikrarlı davranmadı. “Kiminle çalışırsan çalış istikrarlı ol oğlum” dedim. Şimdi de geldi dedi ki babacığım lütfen beni bir daha ele al dedi. Doğuş’uma bir güzellik yapmak istiyorum. Bu bir gönül borcu.

SANATÇILARIMDAN ÖZELLİKLE BİRKAÇ KİŞİYE ÇOK KIRGINIM

Sanatçılarınıza karşı bir kırgınlığınız var mı?

Var tabi. Birkaç kişiye özellikle çok kırgınım. Çok kırdılar beni. Hiçbir zaman varlığımla övünmedim. Yaptığımla da övünmedim. Eserlerimle övündüm. Ama o eserlerle şarkıcılık peşine düştükleri için üzüldüm. Oysa onların birkaç tanesi sanatçı olma yolunda çok önemli insanlardı. Fakat dediğim gibi para bozdu onları, döneceklerdir. Çünkü iyi insanlar. Mutlaka insan aslına rücu eder. Hata yaptıklarına inanıyorum. İnşallah sanatçılığa dönerler, şarkıcılığa değil.

Bir gün geri dönerlerse affeder misiniz?

Başımın üzerinde yerleri var. Bismillahirrahmanirrahim, biz Allah’tan öğreniyoruz bunu. Esirgemek ve bağışlamak Allah’ın şanındandır. Allah diyor ki; kulum ne kadar bağışlarsa ben de onu o kadar bağışlarım. Hiç kimseye kırgınlığım ve incinmişliğim o konuda olamaz.

HAKKIMI HELAL EDİYORUM

Hakkınızı helal ediyor musunuz?

Tabii ki… Bir insanı sevmişsiniz maddi bir şeyler paylaşmışsınız manevi bir şeyler paylaşmışsınız… Bu günden affedeyim ki hesap gününde girdaba girmeyim, o yük bende kalmasın. Gerçekten madde maneviyatın taşıyıcısıdır. Bizi ayakta tutun içimizdeki nefes. Aldık nefesi veremedik bitti gitti işte. Bunu taşıyan maneviyatı istiyorum.

Kaynak: Haber7

Exit mobile version