ŞARKILARIN REYTİNGLERİ NASIL ÖLÇÜLÜYOR? MÜZİK ANALİZİNİN PERDE ARKASINDA NELER OLUYOR?

MüzikOnair’da yayınlanan radyo ve televizyon kanallarında hangi sanatçının hangi şarkısı kaç kez yayınlandığının istatistiki verilerini takip edip araştıran ve analiz eden adeta şarkıların reytingini ölçen Telifmetre editörlerinden Tahir Yılmaz bu haftaki konuğumuz oldu. Tahir Yılmaz, Telifmetre’yi bizlere anlattı.

– Telifmetre Nedir ?

365gün 7X24 kesintisiz, Radyo ve Televizyon takibi yaparak hangi eserin nerede, ne kadar yayınlandığını, görsel ve tablo şeklinde raporlayan, çeşitli yayınlanma analizleri çıkartan bir portaldır.

– Telifmetre Fikri Nasıl Ortaya Çıktı? Bu Projenin Gelişim Sürecinden Bahseder misiniz?

Formülsoft Yazılım olarak 2004 yılında geliştirdiğimiz sabit ses tanıma algoritmasını 2005 yılında RİAK’a bağlı olarak ulusal ve yerel radyo kanallarında reklam takibine başladık. 2009 yılında bant reklam, sanal bant ve logo, sponsorluk, ürün yerleştirme olmak üzere TV mecrasında da reklam takibi yaparak sistemimizi geliştirdik. Bu işlem için geliştirdiğimiz sistemi eser takibinde de kullanabileceğimizi düşündük. Bu bağlamda 2010 yılından itibaren, telif takip ve yönetimini gerçek zamanlı olarak çıkartan, yüksek performanslı ses tanıma teknolojisini Telifmetre.com üzerinden sunma çalışmalarına başladık.

Yapılan çalışmalar neticesinde 2013 yılında verilerimizi bilgilendirme amaçlı sosyal medya ve haber sitelerinde paylaşıma açtık.

– Telifmetre Sistemi Nasıl Çalışır? Kullandığınız sistemden bize bahseder misiniz?

Telifmetre.com arkasında Parmak İzi Tanıma yöntemiyle yapılan, çok önemli bir ses tanıma teknolojisi “H.E.A.R.S.” adında bir yazılımı barındırmaktadır. Bu teknoloji tamamen Türk Mühendislerin tasarlayıp geliştirdiği bir üründür, bununla ayrıca gurur duymaktayız.

Sistem insan gücünden olabildiği kadar az yararlanmaktadır, böylece hem hata payını hem de maliyetler konusunda fayda sağlamaktadır. Daha hassas veri toplayabilmek ve raporlama işini elektronik olarak çözme arayışımız sonucu geliştirdiğimiz “H.E.A.R.S.” teknolojisi, sesin içeriğinden ses imzalarının çıkartılması yöntemi ile sesli ve görüntülü yayın kaynaklarının izlenip, kaydedilmesi ve analiz edilerek raporlamasını sağlayan bir sistemidir. Kayıt altına alınan mecralar deneyimli uzman analistlerimiz tarafından incelenerek, raporlanmaktadır.

– Telifmetre Sisteminin Artıları Nelerdir? Telifmetre Müzik Dünyasına Neler Kazandırmayı hedefliyor?

Eser sahiplerinin büyük emeklerle oluşturduğu eserlerini müzik piyasasına sunduktan sonra hangi mecrada, kaç adet yayınlandığını hatta yayınlanıp yayınlanmadığını takip edebilmesi oldukça güçtür.

Telifmetre.com işte tam bu durumda devreye giriyor. Eseriniz mecralarda yayınlanmaya başladığı andan itibaren takibini gerçekleştirebiliyorsunuz.

Grafik özellikli raporlar eşliğinde başlama, bitiş, yayın zamanı gibi bütün detaylarıyla veriyoruz.

Telifmetre hizmetimizi çok yakın bir süre içinde mobil uygulamalarla destekleyerek üyelerimizin raporlara ulaşma seçeneklerini artırmayı hedefliyor. Veri tabanımızda 2015 başındaki 400.000 eser hedefimizi 2015’in ilk aylarında ulaşmış olacağız, bunu internet sitemizden üyelerimize özel sürprizlerimiz ile duyuracağız. Ayrıca yurtdışı kanalların takibi için saha etüt çalışmalarımız sürmektedir.

-Telifmetre.com’a kimler üye olabilir ?

Eser sahipleri, besteciler, yapımcılar, radyo ve televizyon kanalları, kısacası herkes üye olabilir.

– MSG işbirliği ile gerçekleştirdiğiniz “Umuma Açık Mahallerde Eser Takibi” projenizi anlatabilir misiniz?

Telifmetre.com’un müzik dünyasına sunduğu bir başka yenilikte “Umuma Açık Mahallerde Eser Takibi”dir. MSG ile uzun süredir üzerinde çalıştığımız bu projede büyük yol kat ettik. İlk etapta İstanbul ve İzmir’de 50 ölçüm cihazının kurulumu gerçekleşti ve bu alanlardaki eser takibine başlandı. Bu proje ile umuma açık alanlardaki eser takibi sorununa büyük oranda çözüm getirmeyi amaçlıyoruz.

Röportaj : Özcan BEYLAN 

Exit mobile version