Türkiye’de müzik sektörü son beş yıldır dönüşüme girdi. Bununla beraber özellikle genç olarak adlandırabileceğimiz müzik dinleyicisi rap müzik ve yeni nesil müziği tercih etmeye başladı.
Rap ve yükselişe geçen diğer alternatif müzik türü üreticilerinin yaş oranlarına bakıldığında da genç sanatçı kitlesinin azımsanmayacak şekilde arttığı görülüyor. Son iki yıla damga vuran rap müzikle birlikte radyo ve müzik kanalları da kabuklarını kırdı ve bu değişime kayıtsız kalamadı. Ancak geleneksel müzik medyası olarak genellenebilecek radyo ve müzik kanalları %90 oranında bu değişime ayak uyduramadı. Türk müzik endüstrisine yön veren yeni neslin dilini, bir türlü çözemediler.
Ancak bu yeni nesil müziğe kayıtsız kalamayan radyo ve müzik kanalları da oldu. Virgin Radyo playlistlerini yeniledi ve rap şarkılar çalmaya başladı.
Bu arada müzik kanalları PowerTürk TV, Dream TV ve Number One Türk TV arasında yeni nesili en iyi şekilde yakalayabilen Number One Türk TV olabildi denilebilir.
Dream TV ve PowerTürk TV ne yazık ki bu konuda net bir tutum sergileyemedi. Bu yeni müzik dönüşümüne ayak uyduramayan müzik kanalları çemberin dışında kaldı. Gerek Virgin Radyo gerekse Number One Türk TV’yi yenilikçi tavırlarından dolayı tebrik edip, haklarını teslim etmek gerekiyor.
Müziği geleneksel yöntemlerle takip etmek istediğimde bu kanal ve radyodan takip ediyorum. Diğer kanallar ne yazık ki hala ‘old fashion’ saldırıyı sürdürüyor. Nitekim sözünü ettiğimiz mecraların, kitlesi olmayan ve nostalji olarak bile nitelendirilemeyecek şarkıları dayatma ısrarları devam ediyor.
Trendleri Dijital Platformlar Belirliyor
Radyoların ve müzik televizyonlarının en büyük rakibi dijital platformlar. Spotify ve YouTube ise bu dijital platform bereketinin en popüler olanları. Trendleri belirleyen bu platformlar, listeleri ve algoritmalarıyla sektörü domine eder hale geldi.
Radyo ve müzik kanalları dijital platformları yok saymayı sürdürürse, bu sefer piyasayı tamamen dijitallere kaptırmış olacaklar. Allah’tan yukarıda saydığım ve dönüşüme ayak uyduran 1-2 radyo ve müzik televizyonu var da şimdilik eşzamanlı gidiyorlar.
Müzik Direktörü Faktörü Göz Ardı Edilmemeli
İleride diğer radyolar ve müzik kanalları bu trende ayak uydurmazsa, dükkânı kapatacak gibi gözüküyorlar. Tabii radyolarda ve müzik televizyonlarında bu işleri takip edenlerin müzik direktörleri olduğunu biliyoruz. Son 2-3 yıldır yeni akımlara ayak uyduran ve kurumunu da buna entegre eden müzik direktörlerini tebrik ediyorum. Son 25 yıla iz bırakan sadece radyoculuğu ile değil, toplumun her kesiminde yeri olan, devlet kademelerinde bilinen ve radyoculuğun yanında kendisine danışılan, yorumları alınan birkaç radyocu sayabiliriz.
Gezegen Mehmet, Nihat Sırdar, Adem Metan, Kadir Çetin…
İsmini saydıklarım sadece radyo programcılığıyla ses getirmiş kişiler değil. Bu kişiler radyoculuk yapmasalar da isimleriyle ayakta durabilen kişiler… Hepsine sektör adına teşekkür ediyorum.