Selda Özer: Avrupa Müzik Topluluğu Müzik ile Sosyal Projelerin Buluşma Noktası

Kısa süre içinde çok sayıda konserler, etkinlikler ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alan Avrupa Müzik Topluluğu Başkanı Selda Özer ile Muzikonair'dan Mustafa Barış Durak özel röportaj yaptı.

Kısa sürede kurulan Avrupa Müzik Topluluğu adından sıkça söz ettiriyor. Kısa süre içinde çok sayıda konserler, etkinlikler ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alan topluluk müziğe de bir çok insanı kazandırma yoluna giriyor. Başta TOÇEV, Sokak Lambası gibi dernek ve vakıflar ile ortak projelerde yer alan topluluk son olarak deprem bölgesindeki öğrencilere destek oldular. Avrupa Müzik Topluluğu Başkanı Selda Özer ile Muzikonair’dan Mustafa Barış Durak özel röportaj yaptı.

Avrupa Müzik Topluluğu hakkında bize biraz bilgi verir misiniz?

Topluluğumuz Ocak 2021’de kuruldu. Halen yaklaşık 35 kişi olarak aktif şekilde faaliyetimiz devam etmektedir. Çalışmalarımız her yıl Ekim ayı başında başlar ve Haziran başında sona erer. Biz haftada bir gün Şişli Belediyesinin eski binasının 2. Katında çalışma yapıyoruz. Her dönem en az iki koro konseri ve 2 gala gecesi hedefliyoruz. Arada da başka etkinliklerimiz oluyor. Topluluğumuzun şefi kıymetli Hocamız sayın Mustafa Ertürk’tür. Kuruluş aşamasından bu yana da bir yönetim kurulumuz mevcuttur. Arkadaşlarım yönetim kurulundaki görevlerini büyük bir ciddiyetle ve özveriyle yürütüyor. Avrupa Müzik Topluluğu adını benimsememizin sebebi ise sadece Türk sanat müziği değil, halk müziği ve popüler müzik sevenleri de çatımız altında buluşturmak, bir karma mozaik ile her yaştan üyeyi kucaklamaktı ki öyle de oldu.

Topluluk çok kısa sürede kuruldu ama adından sıkça söz ettiriyor. Özellikle sosyal sorumluluk projeleri ile. Bize bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Evet, biz oldukça genç bir koro/topluluk olmamıza ve kuruluşumuz pandemi dönemine denk gelmesine rağmen, pandemi döneminde başlattığımız canlı yayınlar ve çalışmalarımızla üye sayımızı artırdık, çalışmalar yaptık, pandemi yasaklarının kalkmasından itibaren de hemen, diğer korolar daha konserlere başlamadan biz iki konser ve bir gala gerçekleştirdik. Bunları da genellikle sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yaptık. Çok çalıştık ama Topluluğumuzu tanıtmayı başardık. Bu şekilde çalışmalarımızı takip edip topluluğumuza katılan çok üyemiz oldu ve hala daha devam ediyor. Çok sevdiğimiz müziğimizi icra ederken bir yandan da sosyal sorumluluk projeleri yaparak başkalarının hayatlarına dokunmak bizi ayrıca mutlu ediyor.

Avrupa Müzik Topluluğunun yakın tarihlerde yeni projeleri var mı? Yeni konserler var mı?

Topluluğumuz sadece koro konserleri ve gala geceleri ile değil, farklı organizasyonlarla da faaliyetlerine devam ediyor. Örneğin geçen yıllarda düzenlediğimiz pikniklerde Hocamız ve sazlarımızla halka konser verdik, hatta pandemi sonrası etkinlik olarak ulusal medyada da etkinliğimiz basına yansıdı. Bu yıl bildiğiniz gibi yaz dönemine girmeden 18 Haziranda bir gala gecemiz olacak ve yine, gelenekselleştiği üzere Süreyya Teras’ta yapacağız. Ayrıca bu yıl Ağustos Ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Festivale davet edildik. Gerçekten bizi sosyal medya hesabımızdan takip edip ulaşmışlar. Tabi buna ayrıca sevindik ve festivalde yer alacağız, etkinliğimiz bilboardlarda yayınlanacak. Tabii yeni döneme kadar bu yaz yine piknik organizasyonlarımız da olacak.

Konserleriniz sanatseverlerden büyük ilgi görüyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Topluluğumuzda orta yaş üyeler olduğu gibi genç, çalışan, eğitimini sürdüren, farklı yaş ve meslek gruplarından müziksever insanlar da yer almaktadır. Hatta bir üyemiz, 16 yaşında çok genç ve başarılı bir kızımız. Bir de üyelerimiz diledikleri türden şarkıyı çatımız altında söyleyebilmektedir. En önemlisi de biz kurulduğumuzdan bu yana çekişen değil, birbirini destekleyen, sevgi diliyle müzik yolcuğu yapan, sevgisini ve samimiyetini izleyenlerine geçirebilen ve disiplinle çalışan bir topluluk olmayı başardık. İlgi görmemizin sebebi sanırım bunlar. Ayrıca böyle düşündüğünüz için de teşekkür ederim.

Siz topluluğun hem Başkanı, hem koristi, hem de solistisiniz. Ayrıca hukukçusunuz. Çok yoğun bir iş hayatınız var. Zor olmuyor mu?

Doğru. Ben gerçekten çok yoğun çalışıyorum. Bu tempoda müzik ve koro çalışmalarımız, arkadaşlarımın sevgisi, ilgisi ve samimiyeti bana enerji veriyor, mutlu ediyor. Benim koro geçmişim çok yeni, hala solo şarkı söylerken çok heyecanlanırım. Bu nedenle de yeni üyelerimize özellikle çok destek olmaya çalışıyoruz.

Günümüzde korolar çok popüler ve insanların çok ilgisini çekiyor. Bununla ilgili neler diyeceksiniz?

Özellikle sanat müziği, herkes tarafından ilgilenilmese de korolar açısından bu alana özel ilgi var. Ayrıca halk müziği ve popüler müziğe ilgi duyan kitlelerin oluşturduğu korolar da var. Bildiğimiz İstanbul genelinde yüzlerce koro var. Korolar içinde yer almak isteyenler çok paralar harcamadan hoş vakit geçirmekte, hem müzikle ilgilenmekte ,hem de müzik kabiliyetini geliştirmektedir. Her üye koro içinde toplu olarak şarkı söylemesinin yanında isteğe bağlı olarak tek başına da şarkı söylemektedir. Herkesin yeteneklerini geliştirebilmesi ve ortak ilgi alanına sahip arkadaşlıklar kurması böylece mümkün olmaktadır.

Son olarak Muzikonair aracılığıyla neler söylemek istersiniz?

Öncelikle Müzikonair’e her zaman bizi desteklediği ve sosyal sorumluluk projelerimizde yanımızda oldukları için çok teşekkür ediyoruz. Buradan herkesi, müziğin birleştirici ve iyileştirici gücüne inanmaya ve bize ya da diğer korolara mutlaka katılmaya ,ya da takip etmeye ve izlemeye davet ediyoruz. Müzikten asla vazgeçmemek lazım. Çünkü insanın başı sıkışsa sığınabileceği bir limandır müzik.

Röportaj: Mustafa Barış Durak | Müzikonair

Exit mobile version