O Ses Türkiye ve Birkaç Soru

Adam fırın sahibiyse ve hamura para vermezse nolur ? Zengin olur . Adam marangoz , oduna para vermezse nolur ? Zengin olur . Bir manav düşünün sebzeyi meyveyi para vermeden alır ve satarsa nolur ? Siz söyleyin ; zengin olur. Yaptığı işin ham maddesine para vermeyenler bu dünyada hep zengin olurlar.

O Ses Türkiye. Türkiye’nin en popüler eğlence yarışma programı. Ham maddesi nedir ? Şarkılar. Bu programın sahipleri bu şarkılar için para ödüyorlar mı ? Hayır. Şunu da belirteyim bütün bu olan bitenden Acun Ilıcalı’nın haberi olmadığından da adım gibi eminim. Peki bu durum nasıl oluyor , büyüteçle bir bakalım.

Ülkemizin çok değerli meslek birlikleri ve onların içindeki bir takım abiler bu yarışmadaki yöneticilere ‘’ siz zaten kanal olarak bir lisanslama yapıyorsunuz bu yarışmadaki şarkılar için ayrıca para ödemenize gerek yok ‘’ diyorlardı bunca zaman. Kendi sanatçı eş dost ahbaplarının bir gün o yarışmada jüri olma ihtimaliyle bu ahlaksızlığı dillendiriyor hallederiz edebiyatıyla şahsi menfaatlerini binalandırıyorlardı. Şimdilerde duyuyorum ki büyük bir lisanslama bedeliyle TV8 televizyonuna bir teklifte bulunmuşlar. Şimdi ben şu soruları soruyorum.

O Ses Türkiye programı bir canlı şarkı söyleme mecrasıyken Müyap yani fonogram yapımcıları her hangi bir cd bant kaydı çalınmadığı halde bu lisans hakkının içine niye dahil ediliyor. Aynı şekilde Müyor Müzik Yorumcuları …

Diyeceksiniz ki ortak lisanslama protokolü imzalandı. Peki bu ortak protokolde bağlantılı hak olan yapımcıların %55 oranını değiştirmek siz meslek birliklerinin hiç aklına gelmedi mi? Hakkı olmadığı halde yarışma programlarından %55 oranında bir kazanç elde etmeyi dünyadaki hiç bir akla ve mantığa sığdıramazsınız. Yoksa içinizdeki yapımcı abiler bu Ali Cengiz oyununu organize mi ediyorlar diye sorası geliyor insanın. Mesam Başkanı Sayın Orhan Gencebay ve MSG başkanı sayın Garo Mafyan’dan bir cevap beklemek hakkımızdır diye düşünüyorum.

Bir diğer soru bu güzide yarışma programı Yunanistan’da da başladı hem de aynı ekibin organizasyonuyla. Acaba orada da durum Türkiyedeki gibi mi ? Yoksa söylenilen her şarkı başına para mı alınıyor sizce ? Tabiki her şarkı başına eserin gerçek sahibine para ödeniyor. Burnumuzun dibi komşu Yunanistan’da. Burada kendi vatanında kendi ülkenin besteci ve söz yazarına karşı işler niye böyle değil. Çünkü bizim meslek birlikleri meslek birliği değil de ondan. Yunanistan’da ya da dünyanın gelişmiş telif kurumlarını tesis etmiş her hangi bir coğrafyasında böyle bir şeyi yap bakalım neler oluyor.

Yapamazsın , yaptırmazlar. Burada hakkımızı savunsunlar diye yetkilendirdiğimiz telif kurumlarını , üretmeyi yıllar yıllar önce bırakmış insanlar yönettiği için menfaatler görevlerinin önüne geçmiş uzun zamandır. Aralarında bir takım değerli meslektaşlarımı tenzih ediyorum elbette ama bu suça iştirak ettikleri gerçeğini değiştirmiyor. Olan yine bu ülkenin dizleri üzerine çökmüş müzik endüstrisine oluyor.

Peki çözüm mü ? Her defasında söylüyorum söylemeye devam edeceğim. Meslek birliklerinin içindeki yapımcıları def edin kardeşim bir maçta karşı takımın santraforu hakem olursa o maçı ka-za-na-maz-sıııın. Meslek Birliklerinin başına bu işin eğitimini almış ceolar getirin. Bu camiada ahbap çavuş ilişkisi olmayacak ciddi insanlar otursun o koltuklarda. Telif hakkını namusu gibi savunacak insanlar lazım bu sektöre. Yoksa eser sahipleri üretir bir takım uyanıklar onların üzerinden geçinip giderler.

eFlatun | MüzikOnair

Exit mobile version