Can Gox Sabah gazetesinden Gökhan Göktaş’a ilginç açıklamalarda bulundu.
Türküyle blues arasındaki ince çizgiyi görmüş, sesini, ruhunu bu hatta oturtmuş güçlü bir ses Can Gox. Yorumladığı her şarkıya kendi mührünü vuran şarkıcı Müslüm Gürses cover’ı Senden Vazgeçmem ve hikayesiyle de yürek dağlayan Ah Bir Ataş Ver türküsüne iki ayrı single yaptı ve bize bir şarkıcı olarak ruha dokunmanın sırlarını anlattı.
İşte O Röportaj:
Türküyle blues’un, cazla bozlağın arasındaki ince çizgiyi yakalamış. Gönlünü, müzikal bakışını bu hatta oturtmuş ilginç ve başarılı bir müzisyen. Kendi kemik kitlesini çoktan oluşturdu. Ama çocuk yaştan beri, yerli ya da yabancı, Neşet Ertaş’ın tabiriyle “gönül”e hitap eden pek çok ozanı içselleştirmiş, kendi yolunu, kendi sesini ve tarzını yıllar önce oturtmuş, güçlü bir yorumcu, sağlam bir müzisyen. Can Gox’tan bahsediyoruz. Vaktiyle 12 yıla yakın, bir şirkette yöneticilik yapıp, ani bir kararla sadece müzikte karar kılan bir adam.
Her türlü sıkıntıyı, geçim derdini göze alarak… Kendisi hakkında ilk kez bir yazı okuyanları da düşünerek söyleyelim: Gerçek soyadı Göksun. Burslu olarak caz bölümü okuduğu özel bir üniversitede, yabancı hocalarının Göksun yerine “Goks” demesinden yola çıkarak bir sahne adı geliştirmiş. İş hayatında çalıştığı yıllarda gündüz Göksun, gece sahnede Gox olmuş ve bu böyle devam etmiş.
Gox iki single birden yayınladı. Kendisinin sıkı bir yorumcu olduğunu biliyoruz. Ahmet Kaya, Neşet Ertaş, Cem Karaca ve dahi Esmeray şarkılarını ilginç bir şekilde, ruhuna halel getirmeden, kendi blues yorumuyla seslendiren, dokunduğu şarkılara kendi mührünü vuran Gox önce Müslüm Gürses’in efsane şarkısı Senden Vazgeçmem’i single olarak yayınladı. Ardından yeni single’ı Ah Bir Ataş Ver piyasa çıktı.
BU TÜRKÜ YÜREK DAĞLIYOR
Ah Bir Ataş Ver, Gox’un tabiriyle, hikayesi, müziği ve sözleriyle “gönlü kavuran” bir türkü. Hikayesi şöyle: 4 Nisan 1953… Çanakkale Boğazı açıklarında bulunan Dumlupınar Denizaltısı, İsveç Donanması’na ait bir şileple çarpışır. Denizaltı, denizin dibine iner. Başta kendilerine yapılan “Gerekmedikçe konuşmayın, türkü söylemeyin, sigara içmeyin” anonsu, askerleri kurtarmanın mümkün olmadığı ortaya çıkınca “Rahatça konuşabilir, sigara içebilirsiniz” olarak tekrarlanır. Bu anons üzerine ölümü beklemeye başlayan askerlerin son sözü “Kumandan, birer cigara yakalım mı?” olur. Ah Bir Ataş Ver işte bu trajik hikayenin müziğe yansımış halidir.