Neredeyse 2 yıl boyunca Türk müzik gündeminden düşmeyen rap-pop tartışmasına ünlü şarkıcı Soner Arıca da katıldı. Arıca, Aleyna Tilki’nin rap müzikle ilgili yaptığı yorumla ilgili kendi eleştirisini paylaştı.
Geçen ay Hande Yener rap-pop tartışmasıyla ilgili “Rap, pop müziği bitirdi” demiş ve bu söz üzerine pop camiasından Aleyna Tilki “Bence rap popu öldürmedi. Popçular şarkı yapmadı. Yapanlar da hit şarkı çıkaramadı” yorumunda bulunmuştu. Bu tartışmalarla ilgili fikirlerini Milliyet Gazetesi’nden Buket Aydın’a verdiği röportajda anlatan Soner Arıca, şu sözleri söyledi:
“Ben Aleyna’nın dediğini biraz daha onaylıyorum. Pop müzik bitmedi. Şimdi fantastik filmler görüyoruz diye duygusal filmler bitti diyebilir miyiz? Ya da kitaplara baktığımızda, dünya klasikleri bitti diyebilir miyiz? Bence onlar her gün yeniden başlıyor. Ama sistem değişirken, dünya değişirken bizim alışkanlıklarımız da değişiyor. O yüzden yaşadığımız çağın sosyo- ekonomik durumuna, kültürüne ve yeni akımlara göre bir şeyleri daha fazla dinleyebiliriz. Daha fazla kulağımıza çalınabilir. İsyan duygusunun çok önde olması gerekiyordur, ekonomik sıkıntıda hissediyordur birileri kendini, arabesk patlayabilir, rap patlayabilir. Üretim kısmında bir tık Aleyna gibi düşünüyorum ama onun kadar sert değilim. Çünkü o var olan tecrübesine göre konuşuyor. Tecrübeli taraftan baktığımızda bence eksiğimiz müzikal anlamda yapımcı. Onno Tunç gibi bir adama ihtiyacımız var. Onlar çıkmıyor.”
Son dönemde revaçta olan rap müziği beğendiğine ancak işin sırf maddi boyutu için yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Soner Arıca, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“(Rap müziğin) Çok iyi örnekleri de var ama tehlike şu; “Bunu yaptı; şu kadar lira kazandı” başladığı an, ben dikkat çekmek için daha ne yapabilirim kısmına geliniyor. Her işte öyle; Youtuber’larda da sosyal medya fenomenlerinde de öyle. Şimdi bu çok tehlikeli bir şey; bunun üzerine çıkayım veya bu çizgide kalayım diye ısrarcı olmak. Çünkü hayatın doğasına aykırı. Çan eğrisi diye bir şey var. O çan yükselir sonra biraz aşağı doğru iner. Çünkü üretim durur, monotonlaşır ama sonra yenilenir ve tekrar oraya, yukarıya çıkarsın. Ama şimdi şu kaygıyı yaşarsan; ‘Eyvah çanın eğrilen kısmındayım’ diye panik olursan; orada korkunç bir hikaye başlıyor. Saçmalamaya başlıyorsun. Sürekli ilgi çekmek istemek de çok anormal bir durum. Çok normal bulmuyorum ben sürekli ilgi çekme hastalığını.”