Spotify’ın Hangi Özelliklerini Bilmiyoruz?

Günümüzde hepimizin büyük bir keyifle kullandığı dijital müzik platformu olan Spotify, aslında çok geniş özellik haznesi bulundurmakta. Kullanıcılar olarak bunların birçoğunun farkında olmadığımızı gözlemledim ve bildiğim özellikleri ve Spotify için yan uygulamaları bu yazıda sizlere sunmak istedim. Şimdiden keyifli okumalar!

DAHA KALİTELİ MÜZİK İÇİN AYARLARI DÜZENLEYEBİLİRSİNİZ

Öncelikle düzenleyeceğimiz birkaç ayarın dinlediğiniz müziğin kalitesini arttıracağını söyleyebilirim. O halde başlayalım. Ana sayfada bulunan çarktan ayarlar bölümüne giriniz. ‘Çalma’ kısmında bulunan ‘ses düzeyini normalize et’ kısmını kapatınız. Ardından ‘müzik kalitesi’ kısmına geçiş yapıp orada bulunan tüm ayarları ‘çok yüksek’ haline getiriniz. Bu şekilde dinlediğiniz müziğin kalitesini arttırabilirsiniz.

GİZLİ OTURUM AÇABİLİRSİNİZ

Dinlediğiniz şarkıları başka kişilerden saklamak için kullanabileceğiniz bir özellik. Eğer sizde dinlediğiniz şarkıları başka kişilerden saklamak istiyorsanız yapmanız gereken şey çok basit. Uygulamayı telefondan kullanıyorsanız ana sayfayı açtığınızda sağ üstte bulunan çarka tıklayıp sosyal bölümündeki ‘gizli oturum’ seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz. Masaüstü kullanımda ise profilde isminizin yanındaki ok işaretine tıklayıp en üstte bulunan ‘gizli oturum’ seçeneğine tıklayabilirsiniz.

SANATÇININ TEKNİK BİLGİLERİNE ULAŞABİLİRSİNİZ

Sanatçıya ait teknik bilgileri merak ediyorsanız bunun için çok kullanışlı bir link var. Musicaldata.com linkine tıklayıp çıkan sayfada arama yerine istediğiniz sanatçının adını yazarak şarkının tüm teknik bilgilerine, diğer ülkelerdeki popülaritesine ve daha birçok şeye ulaşabilirsiniz. Görünüm bu şekilde olacaktır;

YENİ MÜZİKLERİ KEŞFETMEK İÇİN NAKARATA KOLAYCA ULAŞABİLİRSİNİZ

Eğer yeni müzikler keşfetmek istiyor fakat şarkının tamamını dinlemek istemiyorsanız Thirtify ile şarkının 30 saniyelik nakaratı ya da şarkının temposunun arttığı kısma ulaşabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken siteye girip arama kısmını bir playlist adı ya da bir tür seçmeniz yeterlidir.

BİR SANATÇI YA DA ŞARKI SAYESİNDE BENZERLERİNİ BULABİLİRSİNİZ

Size iki tane yan uygulama anlatacağım. Dubolt sayesinde sanatçı adını yazarak sanatçıya benzer farklı sanatçıları bulabilirsiniz. Ayrıca Dubolt’ta sağ tarafta bulunan ayarlar ile ayar yapabilirsiniz. Magicplaylist ile de şarkı ismi yazarak benzer şarkılara ulaşabilirsiniz. Aralarındaki fark Dubolt sanatçı bulurken Magicplaylist şarkı bulur.

SİLDİĞİNİZ ŞARKI LİSTENİZİ KURTARABİLİRSİNİZ

Yaptığınız bir çalma listesini yanlışlıkla silmiş olabilirsiniz. Hemen üzülmeyin. Spotify’da bunu da kurtarmanın bir yolu var. Masaüstünde yine isminizin yazdığı yerin yanındaki ok işaretine tıklayıp oradan da hesap sekmesine tıklarsanız Spotify sizi web sitesine yönlendirir. ‘Çalma listelerini geri getir’ seçeneğine tıklarsanız kolaylıkla çalma listenizi geri yükleyebilirsiniz

ORTAK ÇALMA LİSTESİ YAPABİLİRSİNİZ

Yaptığınız çalma listesini bir arkadaşınızın da güncelleyebilmesini istiyorsanız size göre bir özellik. Öncelikle yaptığınız çalma listesine girin, ardından üç noktaya tıklayın. Çıkan sekmelerden ‘ortak çalma listesi’ ne tıklayın. Ardından paylaş sekmesinden dilediğiniz şekilde paylaşabilirsiniz.

BENZER ÇALMA LİSTELERİ OLUŞTURABİLİRSİNİZ

Bir listeyi beğenip fakat içindeki bazı şarkıları değiştirmek isteyebilirsiniz. İşte bu zamanda yapmanız gereken şey çok kolay. Dinlediğiniz listeyi öncelikle kitaplığınıza ekleyin. Ardından oluşturduğunuz listeyi ‘yeni çalma listesi’ sekmesine sürükleyin. Sonrasında ise istediğiniz şarkıyı ekleyebilir ve istediğiniz şarkıyı çıkartabilirsiniz. Ayrıca listenin adını ve fotoğrafını değiştirebilirsiniz.

DATALAR İÇİN YIL SONUNU BEKLEMENİZE GEREK YOK

Bildiğimiz gibi Spotify her yıl Aralık ayında bizlere yıllık verilerimizi gösteriyor. Son zamanlarda neler dinlediğimizi görmek için yılsonunu beklemenize gerek kalmayacak bir link bırakıyorum. Bu linke tıklayarak tüm zamanlarda, son 6 ayda ve bir yıl boyunca dinlediğiniz sanatçı ve şarkıları bulabilirsiniz. Linke tıkladıktan sonra çıkan görünüm;

BELİRLİ SÖZCÜKLER KULLANARAK ŞARKIYA ULAŞABİLİRSİNİZ

Şarkının çıkış tarihini biliyor fakat şarkının adını unuttuysanız şarkıyı bulmak çok kolay. Arama butonuna sanatçının ismi ve çıkış tarihini yazarak o tarihte çıkan tüm şarkıları bulabilirsiniz. Dilerseniz bunun için belli bir aralık verebilirsiniz. Örneğin; arama butonuna ‘Can Bonomo year:2022-2014’ yazarsanız o tarihlerde çıkmış tüm şarkılarına erişebilirsiniz. Aynı şekilde sanatçı albümüne ulaşmak içinde “albüm:sürsün bahar artist:can kazaz” yazdığınızda Can Kazaz’ın Sürsün Bahar albüne ulaşabilrsiniz. ‘Genre’ kelimesini kullanarak türde bulabilirsiniz.

Ayrıca ‘NOT’ kelimesi ile istemediğiniz türü dışta bırakabilirsiniz. Örneğin; ‘genre:pop NOT  Demet Akalın’ şeklinde arama yaparsanız Demet Akalın dışındaki tüm sanatçıları bu listede görebilirsiniz.

ŞARKINIZI OTOMATİK OLARAK KAPATABİLİRSİNİZ

Eğer şarkınız uzun süre çalsın istemiyorsanız bunun içinde çözüm çok basit. Dinlediğiniz şarkı ya da podcastin üstünde bulunan üç noktaya tıklayın. Ardından çıkan listede ‘otomatik kapatma’ sekmesini göreceksiniz. İçine girdiğinizde 5 dakikadan 1 saate kadar belli aralıklar ve parça sonu olmak üzere süreler var. Dilediğinizi seçebilirsiniz.

ŞARKILAR ARASI ÇAPRAZ GEÇİŞ İLE ŞARKI BİTMEDEN DİĞER ŞARKIYA GEÇEBİLİRSİNİZ

Şarkıların son kısımlarında olan sessizliği ya da melodiyi dinlemek istemiyorsanız bunun için çok güzel bir özellik var. Ana sayfada sağ üst köşede bulunan çarka tıklayın, ardından ‘çapraz geçiş’ kısmındaki saniye aralığını belirleyebilirsiniz.

SPOTIFY’DA OLMAYAN ŞARKILARI DİNLEYEBİLİRSİNİZ

Bir şarkıyı seviyorsun fakat Spotify’da yüklü değilse üzülmenize gerek yok. Çok güzel bir yöntemle bu sorunu çözebilirsiniz. Öncelikle şarkının mp3 formatında sizde olması gerekmektedir. Masaüstü uygulamada sağ üste bulunan alanda isminizin yanındaki ok işaretine tıklayıp ardından ‘ayarlar’ a geçiniz. ‘Yerel dosyalar’ bölümündeki ‘Yerel dosyaları göster’ seçeneğini aktif hale getirdiğiniz zaman solda bulunan kitaplıkta ‘yerel dosyalar’ bölümü açılacaktır.

KATKIDA BULUNANLARI ÖĞRENEBİLİRSİNİZ

Şarkıyı dinlerken şarkıyı besteleyen, söyleyen, prodüktörlüğünü yapan kişileri öğrenmek mümkün. Bunun için şarkıyı dinlerken sağ üstte bulunan üç noktaya tıklayıp en altta bulunan ‘katkıda bulunanları göster’ seçeneğine tıklamak. Ardından tüm bilgileri öğrenebilir bu sayede şarkı hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bu yazımda bildiklerimi sizinle paylaştım. Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Her gün kullandığımız Spotify uygulamasını bu sayede daha etkin kullanabiliriz. Her zaman müzikle kalın..

Exit mobile version