Müzikonair Telif Bedelleri Hakkında Şok Açıklama | Müzikonair
MüzikMüzik HaberÖzel

Telif Bedelleri Hakkında Şok Açıklama

muzikonair-ozel-haber-banner

“Sezen Aksu, Tarkan her yıl albüm yapamıyorsa bunun nedeni telifin toplanamıyor olmasıdır.”

Bu sözler Ali Yavuz’a ait…

Besteci ve söz yazarı, eski MESAM Yönetim Kurulu üyesi Ali Yavuz, telif hakları üzerine MüzikOnair’a önemli açıklamalarda bulundu.

Telifte dijital devrimi olarak adlandırılan, dijital alanında götürü üsülden, tarifeye geçişi 2012-2014 yıllarında başlatan isimlerden biri olan Ali Yavuz, aynı zamanda Youtube, deezer, spotify, itunes ve daha bir çok yabancı dijital müzik satan şirketlerin Türkiye’ye gelip, başta MESAM ve diğer meslek birliklerinden lisans alıp telif ödemesini başlatan ekipte yer aldı. Metin Karataş, Feyyaz Kuruş, Ömer Teoman’la bu değişmin öncülüğünü yapan Ali Yavuz, MüzikOnair’a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi :

Telifler yeteri kadar ödenmiş olsaydı,bu gün her isim sanatçı eskisi gibi yılda bir albüm yapıyor olacaktı. Ne yazık ki ülkemizde telif o kadar az toplanıyor ki müzikle uğraşan bir çok müzik sanatçı, besteci ve söz yazarı başka işler yapıyor. Eğer yeterince telif toplanıyor olsaydı, mesleği bırakan yapımcı, sanatçı, söz yazarı ve bestecileri konuşmuyor olurduk. Halkın gönlünde taht kurmuş binlerce sanatçı her yıl yeni albüm yapamıyorsa bunun sebebi toplaması gereken telifin anca % 5′ nin toplanamamsıdır.

Geçmişte her sanatçı yılda bir albüm yapardı. Binlercesi var ama bir kaç isim sayacak olursak, Sezen Aksu, Tarkan, Arif Sağ, Musa Eroğlu, Kibariye, Yıldız Tilbe, Onur Akın, Kubat, Hüseyin Turan… adlarını saymakla bitmez, binler, on binler yılda albüm yapardı. Hatta bazı sanatçıların bir kaç albümü çıkardı. Bunların başında Ahmet Kaya, Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses ve daha bir çok isim vardı. Onları dinleyen hayranlarıda müziğe doyardı. Şimdi ise bırakın yılda bir albümü, çok azı bile 4-5 yılda bir albüm hattta single veya maksi single yaparak gündemde kalmaya çalışıyor.

Telif toplanamadığı için söz yazarı, besteci, aranjör, yapımcı da mağdur. Yıllardır bu halkın duygularına hitap eden, yazdıkları sözler ve bestelerle duygularına tercuman olan bir çok müzisyende işi bırakmış, başka işler yapmakta. Çünkü telif yeterince toplanmadığından yaşamalarını müzikle sürdüremediklerinden bıraktılar.

Bunun sonucunda da doğal olarak ülkemizde müzik kalitesi düşmeye başladı. Artık gönülden üreten söz yazarı ve besteci neredeyse kalmadı. Hepsi için diyemem ama bir çok eser artık masa başı dediğimiz, ritmin önde olduğu, genellikle sözlerin kalıcı olmadığından görüyoruz. Hepsi için diyemem ama daha çok gündemde kalmak için albüm yapılıyor.

Gelişmeleri MüzikOnair’dan takip edebilirsiniz!..

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu