2018’de Musical.ly’nin satın alınması sonucu ortaya çıkan TikTok, dünyanın şu anda en popüler sosyal medya ağı haline geldi. Peki, TikTok sizin hakkınızda ne kadar veri topluyor?
TikTok artık dünya çapında bir milyardan fazla kullanıcıya sahip ve müzik endüstrisinde itici bir güç haline geldi. 2019’da Federal Ticaret Komisyonu (FTC), TikTok’un ana şirketi ByteDance’i Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası’nı (COPPA) ihlal ettiği için 5,7 milyon dolarlık rekor bir para cezasına çarptırdı. COPPA, şirketlere, ebeveynlerinin yazılı izni olmadan 13 yaşın altındaki küçükler hakkında yasal olarak bilgi toplayamayacağını bildirir. Bu gizlilik davasının bir sonucu olarak, TikTok artık 16 yaşın altındaki profillerin özel olduğu ve hesap sahibi 18+ olana kadar bu durumun değiştirilemeyeceği yalnızca çocuklara yönelik bir moda sahip.
TikTok, eski Başkan Trump’ın TikTok’u yasaklama girişiminin ardından ABD hükümetinden yeni bir incelemeyle karşı karşıya kaldı. 2020’de Hindistan hükümeti bir yasağı takip etti. Şimdi bir FCC Komiseri, Apple ve Google’ı gizlilik endişeleri nedeniyle TikTok’u ilgili uygulama mağazalarından kaldırmaya çağırıyor . Amerika Birleşik Devletleri ordusunun birkaç şubesi, hizmet üyelerinin uygulamayı hükümet cihazlarında kullanmasını yasakladı. Peki, TikTok sizin hakkınızda ne tür veriler topluyor?
İşte TikTok’un Sizin Hakkınızda Bildikleri
Uygulama, bir TikTok hesabına kaydolmasanız bile sizin hakkınızda bilgi toplamak için tasarlanmıştır. Bir arkadaşınız size bir TikTok bağlantısı gönderirse ve siz tıklarsanız, TikTok, o videoyu aşağıdaki gibi şeylerle ilişkilendiren anonimleştirilmiş bir veri kimliği oluşturur:
Videoya erişmek için kullandığınız cihaz
Videoya erişirken konumunuz
Videoyu izlerken IP adresiniz
Platformda arama yaptıysanız
Hangi yeni içeriği görüntülediniz?
TikTok içeriğini görüntülemeden hemen önce kullandığınız uygulama
Bu nedenle, bir TikTok profiliniz olmasa bile, bu anonimleştirilmiş gölge kimliği, beğendiğiniz şeylerin bir profilini oluşturur. TikTok algoritması sizi tekrar tespit ettiğinde, önceki izleme geçmişinize göre yeni öneriler sunar. TikTok, tükettiğiniz içerikten başka veriler çıkarabilir. Buna yaş aralığınız, cinsiyetiniz, görüntülenen içeriğe dayalı ilgi alanlarınız ve yüz ve ses izleri dahil biyometrik bilgiler dahildir. TikTok’a kaydolduğunuzda, bir e-posta adresi veya telefon numarası ve doğum tarihinizi paylaşmalısınız. TikTok, gizlilik politikalarında paylaşıldığı gibi, reklamverenlerle paylaşılabilecek bilgiler için bunları anonimleştirilmiş meta verilerine ekler . TikTok, uygulamadan veya uygulamadan içerik kopyalayıp yapıştırırsanız veya üçüncü taraf bir platformla paylaşırsanız cihazınızın panosundan metin, resim ve video topladığını da paylaşır.
TikTok Algoritması Nasıl Çalışır?
TikTok’u üç ayda bir indirilen bir numaralı uygulama olarak tutan şey, öneri algoritmasıdır. TikTok’a üye olup içeriği beğenmeye ve içerikle etkileşime geçmeye başladıktan sonra algoritma çalışmaya başlıyor. TikTok’u kullanan her bir kişinin benzersiz bir beslemesi olacak. TikTok, gösterdiği içeriği belirlemek için beğendiğiniz veya paylaştığınız videoları, yaptığınız yorumları ve etkileşim kurduğunuz hashtag’leri ve altyazıları dikkate alır.
Algoritma, içeriği neden ilginç bulduğunuzu anlamak için makine öğrenimini kullanır. TikTok ile her etkileşimde bulunduğunuzda – tek bir videoyu ne kadar süre izlediğiniz kadar temel eylemler de dahil olmak üzere – meta veri profilinizde yeni bir veri noktası oluşturulur. Algoritma, tükettiğiniz içeriğe bağlı olarak dindar olup olmadığınızı, komediyi sevip sevmediğinizi, sporu, müziği, oyunları sevip sevmediğinizi veya belirli siyasi nedenlerle tutkulu olup olmadığınızı hızlı bir şekilde belirleyebilir.
Algoritmanın içeriği beğenip beğenmediğinizi belirlemesine yardımcı olan en büyük faktörlerden biri, onu izlemek için ne kadar zaman harcadığınızdır. Videonun tamamını izledin mi? tekrar izledin mi Sesi kapalıysa sesini açtınız mı? Videonun sadece beş saniyesini tekrar tekrar dinlemeye devam ediyor musunuz? Bu eylemlerin her biri, algoritmanın bir kullanıcının bir içerik parçası hakkında ne hissettiğini anlamasına yardımcı olacak veriler üretir.
TikTok’un Veri Toplamasını Durdurabilir misiniz?
TikTok , kullanıcılarının veri toplamasına çok fazla odaklandığından, tamamen kapatılması zordur. Bir cihazdaki konum ve depolama izinleri gibi özelliklere erişimin engellenmesi TikTok deneyimini ciddi şekilde sınırlar. Kullanıcıların yapabileceği bir şey, kişiselleştirilmiş reklamların etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceğini seçmektir.
‘ Ben ‘e dokunun ve ardından ‘Ayarlar’a gidin.
Gizlilik > Güvenlik > Kişiselleştir seçeneğine gidin .
‘ Veri ‘ özelliğini kapalı duruma getirin.
Kullanıcılar ayrıca TikTok’un kendileri hakkında topladığı verileri göndermesini isteyebilir. Uygulamanın sizin hakkınızda oluşturduğu TikTok veri profilini şu şekilde görebilirsiniz.
TikTok uygulamasını açın ve ‘ Profil ‘e gidin.
‘ Ayarlar ‘ı açın .
Gizlilik > Kişiselleştir > Veri’ye gidin .
‘ TikTok verilerini indir’i seçin .