Müzikonair Tinnitus Olarak Bilinen, Yüksek Sesten de Kaynaklanabilen Kulak Çınlaması Nedir? | Müzikonair
Reklam PR

Tinnitus Olarak Bilinen, Yüksek Sesten de Kaynaklanabilen Kulak Çınlaması Nedir?

Tinnitus ismiyle de bilinen kulak çınlaması nedir, kulak çınlaması belirtileri nelerdir?

Tinnitus olarak da bilinen kulak çınlaması; vızıltı, ıslık, zonklama, tıslama, kükreme veya ağustos böceği benzeri gürültü olarak duyulabilir. Bu çınlama ara sıra olabileceği gibi sürekli de olabilir ve yoğunluğu değişkendir. Kulak çınlaması yavaş yavaş gelişebildiği gibi aniden de ortaya çıkabilmektedir. Çoğu insan, özellikle sesli bir ortamdan ani bir şekilde sessiz bir ortama geçişlerde kulak çınlaması yaşar.

İç kulak ve beyindeki gelişimi bir sır olarak kalır ve bildiğimiz tek şey bunun bir hastalık değil, bir semptom olmasıdır.

Kulak Çınlaması Belirtileri

Kulak çınlaması duyabileceğiniz anormal bir gürültüdür. Ancak bu gürültü kulağınızın dışından değil, içerisinde gelir. İnsanların duyduğu ses türleri şunlardır;

  • Çalma
  • Uğultu
  • Islık
  • Kükreyen
  • Makine tipi sesler
  • Nabzınızla aynı hızda bir darbe veya vuruş

Kulak çınlaması sabit olabildiği gibi git-gel şeklinde de olabilir. Zaman zaman ses yüksekliği ve karakter olarak değişebilir. Bir kulağınızda veya her iki kulağınızdaki gürültüyü-sesleri duyabilirsiniz ya da gürültünün nereden geldiğini belirlemek zor olabilir.

kulak çınlaması tinnitus

Sessiz bir yerde olduğunuzda kulak çınlamasındaki gürültü genellikle daha belirgin şekilde anlaşılır. Örneğin, yatakta olduğunuzda ve uyumaya çalışırken ya da yorgun olduğunuzda daha belirgin olabilmektedir.

Kulak çınlaması olan bazı insanlar da normal günlük seslere daha duyarlıdır. Örneğin; kulak çınlaması olan bazı insanlar, çoğu insan için normal bir ses seviyesinde olan radyo veya TV’nin acı verici sesinin olduğunu düşünür.

Çok nadir görülen bir kulak çınlamasında (nesnel kulak çınlaması), gürültü çok dikkatli bir şekilde dinleyen başka bir kişi tarafından duyulabilir. Bu, olağan kulak çınlaması türü değildir ve nadir görülmektedir. Genellikle kan damarları ile ilgili bir problemden kaynaklanır. Bu da onları normalden farklı şekilde titreştirir.

Kulak Çınlaması Nedenleri Nelerdir?

Kulak çınlamasının kesin nedeni bilinmemektedir. Kulak çınlamasına neden olabilecek problemler; kulak kanalında balmumu birikmesi, yabancı cisimler, kulak veya sinüs enfeksiyonları, kulak, baş veya boyun yaralanması, otoskleroz (orta ve iç kulağı çevreleyen kemiğin büyümesidir) gibi sebeplerdir. Bunların haricinde yaşlanma nedeniyle yüksek ses veya işitme kaybı, multiple skleroz, tümörler, depresyon ve stres ve tiroid bozuklukları gibi merkezi sinir sistemi hastalıklarından da kaynaklanabilir.

kulak çınlaması tinnitus

Kulak Çınlaması Teşhisi

Kulak çınlaması teşhisi için genellikle bir işitme testi yapılır. Yaygın işitme testinde, kulaklıklardan çeşitli frekanstaki sesler çalınır. Bir ses duyduğunuzda bir düğmeye basarsınız. Bu, herhangi bir işitme kaybınız olup olmadığını ve varsa işitme kaybını gösteren bir grafik ile sonuçlanır. İşitme testiyle birlikte, sıklıkla kulak zarının ve kulağınızın ortasındaki kemiklerin bir testi olan timpanometriye sahip olursunuz. Kulağınıza bir prob yerleştirilir (doktor kulağınızın içine baktığında hisseder), bir ton üretilir ve basınçlar kulağınızda değişir. Kulak çınlaması ne zaman geçer sorusunun cevabı kesin olmamakla birlikte 2 hafta ile 2 ay kadar sürmektedir.

  • Kulak çınlaması için kesin bir test yoktur. Tanı, yaşadığınız deneyime dayanır.
  • Doktorunuz bir işitme testi düzenleyebilir.
  • Bazen uzman bir kulak doktoru beyin taraması yapabilir.

Kulak Çınlaması Tedavisi

İşitme kaybı da varsa, bir işitme cihazı işitmeyi iyileştirebilir ve gürültüyü maskeleyerek kulak çınlamasını hafifletebilir. Hiçbir işitme kaybı yoksa, kulak çınlamasının arka plan gürültüsü veya beyaz bir gürültü üreteci ile maskelenmesi yararlı olabilir.

Tinnitus hastaları ayrıca;

  • Kulak çınlamasını şiddetlendirebileceğinden, yüksek seslerden kaçının.
  • Mümkünse durumu indükleyen veya şiddetlendiren ilaçları azaltın veya önleyin. Bunlar aspirin, NSAID’ler, bazı antibiyotikler ve diüretikleri içerir.
  • Stresi azaltın ve bolca dinlenin. Stresli ve yorgun hissetmek kulak çınlamasını daha da kötüleştirebilir.

Bu koşullardan herhangi birine sahipseniz, Gelişmiş KBB ve Alerji ile iletişime geçin ve bugün bir uzmana başvurun;

  • Ani işitme azalması.
  • Yürüme veya denge ile ilgili yeni sorunlar.
  • Yeni baş dönmesi, bulantı veya kusma.
  • Ani görme değişiklikleri.
  • Yüzünüzde, kolunuzda veya bacağınızda ani uyuşma, felç veya halsizlik.
  • Ani, şiddetli baş ağrısı, geçmiş baş ağrılarından farklıdır.

Kendisinde kulak çınlaması belirtileri gören kişi hastanenin Kulak Burun Boğaz bölümüne gitmesi gerekmektedir. Kulak çınlaması zamanında teşhis ve tedavi edilmediği takdirde depresyon veya anksiyete (kaygı) bozukluğu gibi rahatsızlıklara sebep olduğundan belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden uzmanlara muayene olunması gerekmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu