Türkiye’de Rap Müzik…

HaberTürk gazetesi Türkiye’de son zamanlarda iyice popüler hale gelen rap müziğinin gelişimini, rapçilerin arasında atılan diss’leri ve müzik dünyasının değişen yapısını yazdı.

İşte O Yazı:

Müzik dünyası belki de hiç olmadığı kadar Rap’ konuşur oldu. Norm Ender’in ‘Mekanın Sahibi’ şarkısıyla başlayan fırtına, 18 rap’çinin bir araya gelerek söylediği ‘Susamam’ şarkısıyla devam ediyor. Müzik dünyası son dönemde Rap’ konuşuyor… Ezhel, Gazapizm ve Ben Fero gibi isimler, öne çıkan isimler olmaya başlarken, Norm Ender, “Mekanın sahibi” diss’yle adeta rap dünyasını karıştırdı.

“Birinin Amerikan özentisi rap’e, ‘Dur’ demesi gerekiyordu” sözleriyle, şarkısının ortaya çıkışını özetleyen Ender’in parçasının ardından Ezhel, LOLO isimli bir şarkı yayınladı. Bu şarkı, Norm Ender’e cevap olarak algılansa da bu parçanın kaydı, mayıs ayında alınmıştı.

Mekanın Sahibi’nin yayınlanmasından birkaç gün sonra ise Killa Hakan yeni albümünde Ceza, Ezhel ve Ben Fero ile düet yaptı. Fight Kulüp isimli bu şarkı ‘Dört rapçi, Norm Ender’e karşı birleşti’ şeklinde yorumlandı ancak Killa Hakan, parçanın Norm Ender’in şarkısından çok önce tamamlandığını ve Norm Ender’ tanımadığını, bunun bir diss olmadığını belirtti. Bu parçanın yayınlanması ise Killa Hakan’ın yeni albümünden kısa süre önce olunca rap dünyası alevlendi. Fight Kulüp adlı şarkıda düet yapan rapçlerin şarkısı YouTube trendlerin ilk sırasında yer buldu. Sosyal medyada şarkıyla ilgili olumsuz yorumlar daha ağır bastı. “Şarkıyı Ceza kurtarmış”, “Dört kişi bir araya gelip bunu mu çıkarmış” yorumları çoğunluktaydı. Öyle ki 30 milyondan fazla izlenen parça, YouTube’da en çok dislike (beğenmeme) alan rap şarkısı oldu. Fight Kulüp 1.2 milyondan fazla dislike aldı.

Norm Ender’in “Mekanın Sahibi” adlı parçasına eski adıyla Red, şimdilerde ise Delaredo ismini kullanan rapçi, “Mekanın Konsomatrs” adlı şarkısıyla cevap verdi. Türkiye’de rap denilince akıllara ilk gelen grup olan Cartel’in kurucularından Kabus Kerim son dönemdeki rap dünyası ve diss savaşları le ilgili olarak, “Benm için yorum değer olacak bir durum ortada yok” dedi.

MÜZİK GÜNDEMİNDE KONU: DISS SAVAŞLARI

Diss kelmesi kısaca rapçilerin birbirlerini yermek için söyledikleri parçalar olarak tanımlanabilir. Diss için, Türk Halk Müziği ozanlarının yaptığı aşık atışmasının rap müziğindeki versiyonu da denilebilir. Rap argosunda diss söylemek; diss atmak olarak kullanılır. Diss atıldığında karşı taraf cevap veriyorsa buna diss’leşme denir.

Türkiye’ye rap müziğinin gelişi ancak Almanya’ya verdiğimiz işçi göçler kadar eskidir. Almanya’da yaşayan Türkler arasında yayılmaya başlayan, Avrupa’da duyup öğrendiğimiz bu yeni müzik türü ilk olarak oraya giden vatandaşlarımız tarafından benimsenmeye başlanmış. Almanya’daki ABD askerlerinin çocukları tarafından gurbetçi Türk alelern çocuklarına tanıtılan rap müzik, Türk gençleri arasında kısa sürede popüler bir ivme kazanmış. Almanya’daki Türkler, 90’lı yılların başından itibaren yöneldikleri bu yen müzik türünün ülkemize taşınmasında öncü olmuşlardır. Rap müziğni bu kadar sevilmesinin ve benimsenmesinin en büyük sebepleriyse rap müziğin protest yapısı ve oradaki Türklerin ırkçı fikirlerle yaşadıkları problemler olmuştur. 36 Boys adında kurulan Kreuzberg merkezli Türk topluluğu arasından çok başarılı rap müzik sanatçıları çıkmıştır. Bir süre sonra 36 Boys dağılmış ve yerini günümüzde Massaka’ya bırakmıştır.

Devamı: HaberTürk

Exit mobile version