Türkiye’nin İlk Üniversite Radyosu 75. Yaşını Kutluyor

Türkiye’nin ilk üniversite radyosu olan İTÜ Radyosu bu yıl 75. yaşını düzenlediği bir dizi etkinlikle kutluyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinden lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, araştırma görevlileri ve mezunlarımızdan oluşan 18 kişilik kadrosuyla yayınlarını kesintisiz sürdüren İTÜ Radyosu, World College Radio Day maratonunda önceki yıllarda katıldığı programlardan oluşan seçkilerle 29 Ekim 2020 günü Rock kanalında 75. Yaşını kutlayacak.

1943’te Temelleri Atıldı

1943’te temelleri atılan İTÜ Radyosu, Prof. Dr. Mustafa Santur ve Doç. Dr. Adnan Ataman’ın yönetiminde Gümüşsuyu binasında yüksek frekans tekniği laboratuvarında 1945 yılının sonlarında bir stüdyo ve bir kısa dalga verici ile deneme yayınlarına başladı.

1954’te Türkiye’de ilk frekans modülasyonlu (FM) radyo vericisi gerçekleştirildi.

1957’den itibaren Taşkışla binasından yayınlarını sürdürdü.

1963’te İTÜ Radyosu’nun yayınlarına Türkiye’nin ilk televizyon kuruluşu olan İTÜ Televizyonu’nun yayınları da eklendi. Televizyon ve radyo yayınları Maçka binasından yapılmaya başlandı.

1971- Radyo ve TV yayınlarının devlet tekelinde TRT kurumunda yapılabileceğine dair yasa değişikliği ile İTÜ Televizyonu tüm verici ve cihazlarıyla TRT Kurumu’na devredildi.

1971- İTÜ Radyosu’nda Türkiye’nin ilk stereo-FM vericisi yayına geçti ve 1980 yılına kadar yayınlarını aralıklarla sürdürdü.

1995- Ayazağa Yerleşkesi’nden atmosferde FM 95.0 MHz. ve Türksat Kablo TV yayın şebekesinden düzenli yayınlarına başladı.

1998 yılında internet üzerinden yayına geçen İTÜ Radyosu bu mecrada da Türkiye’de öncülük etti.
1999- Ülkemizdeki mevcut yayın mevzuatı gereği, kamu kuruluşu olan devlet üniversitelerinin Anonim Şirket olmaları halinde lisans başvurusunda bulunabilecekleri koşulu nedeniyle İTÜ Radyosu atmosferdeki (havadaki) yayınlarını durdurmak zorunda kaldı.

2012 yılında Klasik, Caz/Blues ve Rock olmak üzere kanal sayısını 3’e çıkaran Radyomuz, Türkiye’den sonra sırasıyla en çok ABD, Almanya, Brezilya, Meksika, Kanada, İngiltere, Japonya, Hollanda, Rusya ve Fransa’dan dinlenmektedir. Radyomuz, World College Radio Day maratonunda 7 yıl boyunca küresel canlı yayınlarda ülkemizi temsil etti. Tunein aplikasyonu üzerinden her hafta alınan verilere göre, İTÜ Radyosu’nun 3 kanalı internet üzerinden Türkiye’de en fazla dinlenen üniversite radyoları arasına girmeyi başardı.

Öğrenci kadrosunun programları dışında, dalında profesyonel ve usta isimlerden oluşan misafir yapımcıların programlarına da yer verilmektedir. Budapeşte’den, Ankara’dan, Malatya’dan sanatçılar ve hocaların gönderdikleri programlar, radyoda düzenli olarak yayınlanmaktadır. 75 yılda 300’den fazla İTÜ’lü ve konuk programcılar İTÜ Radyosunun yayınlarına katkı sundu. İTÜ Geliştirme Vakfı İlköğretim Okulu ve Ekrem Elginkan Lisesi öğrencileri geçtiğimiz yıllarda bir dizi program yaptılar.

İTÜ Radyosu Kıymetli Bir Klasik Müzik Arşivine Sahip

İTÜ Radyosu çok kıymetli bir klasik müzik arşivine sahip. 1500 adet Long Play plak, 580 tane taş plak (78 devir plak) ve 270 tane dar banttan oluşan kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Bu tarihi müzik arşivini sayısallaştırma çalışmaları tamamen öğrencilerin emekleriyle 6 yıl sürmüş ve tamamlanmıştır. 1950’lerin başından günümüze yayın akışları, program metinleri, dinleyici mektupları ve teknik raporların yer aldığı 56 klasörden oluşan yazılı arşiv de taranarak, sayısal ortamda korunmaya alındı.

Exit mobile version