Umut Kaya “Pop Müzik Biraz Fabrikasyon”

Rock müzik şarkıcısı ve söz yazarı Umut Kaya, sadece MüzikOnair’dan  İhsan Tekin’e çok özel açıklamalarda bulundu.

Yakışıklı müzisyen, özel hayatından, Türkye’de rock müzik ve pop müziğin yerinden, ilham kaynaklarından vs pek çok soruyu yanıtladı.

Röportajın en dikkat çekici kısmı ise başarılı rockçının, pop müziği fabrikasyon üretim olarak nitelendirmesi oldu.

İşte o keyifli röportaj:


Aşk nedir?

Aşkı kelimelerle cümlelerle anlatmak çok zor, çünkü aşkın değişik boyutları var; İnsana duyulan aşk, İnsanın işine duyduğu aşk bu boyutlar arasında. Aşk benim için özveri demek. Aşkı ben, İşine karşı, Eşine karşı, Çocuğuna karşı bağlılık olarak düşünüyorum.

Türkiye’de ki müzik sektöründe kendinizi nerede görüyorsunuz?

Sektörde kendimi ben bir yerde konumlandırmıyorum. Ben işin sanat kısmındayım. Yani, Eser kısmındayım. Eserlerim bir yere gelsin; insanlara ulaşsın, insanlar dinlesinler, kendi hikayelerini yazsınlar istiyorum. Benim için önemli olan bu.

Rock Müzik ve Pop Müzik. Sence ikisinin arasında nasıl bir fark var? Değerlendirir misin?

Pop müzik; işin biraz daha endüstriyel kısmı. Yani, biraz fabrikasyon olduğunu düşünüyorum. Pop müziğin amacı insanlara kısa vadede bir şey vermek. Rock Müziğin bana biraz daha sanatsal kısmı ağır geliyor. Biraz daha ölümsüz eserlerin verildiği bir alan. Rock müzisyenler bunun için uğraşıyorlar.

İlk stüdyo albümünüz 2008 yılında çıktı. O yıllardan, günümüze neler değişti?

2008 yılından beri çok şey değişti. Yani, dünyada ve ülkede çok şey değişti. Benim açımdan da çok şey değişti. Arada 11 sene var. İnsan sürekli değişen bir varlık ve değişmeye de devam edecek.

Şarkılarınızı yazarken, hangi duygularla yazıyorsunuz? Hangi duygu daha baskın sizde?

Bu konu da belli bir kriterim yok. Bunu ben, ödev gibi düşünmüyorum. Kafama nasıl eserse. İlham benim için çok önemli. Bazen aylarca ya da yıllarca hiçbir şey yazmadığım ya da çizmediğim oluyor.

“Mevsimler Geçerken” ve “Mor Yazma” şarkılarınız halâ dinleniyor. Bu kadar kalıcı işler yapmayı nasıl başardınız? Bunun sırrı nedir?

Bunun sırrını bilmiyorum. Yani, ben küçüklüğümden beri müzikle içli dışlıyım. Bu konuda doğuştan gelen yatkınlığım var. Bu hayatta, kendimi anlamlı hissettiğim iyi hissettiğim bir yeteneğim var. Müzikle alakalı, elimden geldiğince kendimi anlatmaya, biçimlendirmeye çalışıyorum.

Müzikal bir çevrede yetişmenin sanat hayatınıza etkileri nasıl oldu?

En önemli etken, müzikle içli dışlı ortamda bulunmuş olmam. Benim abim de, babam da mesleki anlamda değil ama gerçekten müzisyendiler. Ki en büyük etki o oldu ben de.

İzmir’i bana 5 cümle ile anlatır mısınız?

1.si: Eşime aşık olduğum bir şehir.
2.si: İnsanları çok hoşgörülü.
3.sü: Doğup büyüdüğüm yer.
4.sü: Çocuğumun da rahat bir ortamda büyüyeceğini düşündüğüm bir yer.
5.si: Kompleksiz bir şehir.

Müzik adına söylemek istediğiniz bir şeyler var mı? Varsa dinlemek isterim.

Müzik, insan hayatında çok önemli bir yere sahip. Sanat dallarına göre değerlendirirsek; Bir şekilde, Resime, Heykele veyahut diğer sanat dallarına merakın varsa kendi çabanla ulaşıyorsun. Ama Müzik öyle değil; İstesen de istemesen de her zaman hayatında var. Müziğin, değişik bir tarafı var diğer sanat dallarına göre.
Önemli ve güçlü bir sanattır müzik.

Müzisyen olmasaydınız, Hangi mesleği yapmak isterdiniz?
Yine zanaatkar olmak isterdim. Marangoz vb şeyler. Yine el sanatlarıyla alakalı bir alan olurdu. Herhalde, Sürekli usta çırak ilişkisinin olduğu bir alanı seçerdim.

Röportaj, MüzikOnair İhsan Tekin.

Exit mobile version