WhatsApp Yerine Kullanılabilecek Uygulamalar Hangileri?

WhatsApp yerine kullanılabilecek uygulamalar neler? WhatsApp gizlilik sözleşmesi nedir?

WhatsApp’ın geçtiğimiz günlerde kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşacağını duyurunca pek çok kişi uygulamaya şüpheyle yaklaştı. Ayrıca WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesini 8 Şubat’a kadar onaylamayan Türkiye’deki kullanıcıların uygulamayı bir daha kullanamayacağı ortaya çıkınca, çoğu kişi farklı haberleşme uygulamalarını araştırmaya başladı. Peki WhatsApp yerine hangi uygulamayı kullanmak gerekiyor? İşte yanıtı!

1- Telegram

WhatsApp’a olan güven düştükten sonra pek çok kullanıcı yönünü Telegram’a çevirdi. Hatta Twitter’da “Telegram’a” sözü trend topic oldu ve şimdiden pek çok kişi konuyu mizah unsuru haline getirdi.

WhatsApp’ın yerine en çok tercih edilen uygulama olan Telegram, Rusya menşeili. Tablet, telefon ve bilgisayarda kullanılabilen uygulama, ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Sadece gizli sohbetler için sohbeti yedekleyebilen uygulamada grup sohbet güvenliğinin ise olmadığını söyleyebiliriz. Uygulamada yine sadece gizli sohbetler için mesaj kaybolma özelliği bulunuyor. Telegram’da tıpkı WhatsApp’taki gibi dosya ve fotoğraf paylaşımı yapılabiliyor.

2- Signal

Tesla ve SpaceX şirketinin CEO’su Elon Musk’ın da tavsiye ettiği Signal, gizlilik anlamında hassas bir uygulama. Devlet büyüklerinin de kullandığı Signal; ekran güvenliği, grup sohbet güvenliği, mesaj kaybolma özelliği açısından tercih ediliyor. Ayrıca uygulamada sesli ve görüntülü arama özelliğinin yanı sıra dosya, video ve fotoğraf da paylaşılabiliyor.

3- Viber

Viber, WhatsApp ile benzer özelliklere sahip. WhatsApp’ın en büyük rakiplerinden biri olan Viber, ek olarak kullanıcılara bazı sohbetleri gizleme seçeneği sunuyor.

4- BİP

BİP, Türkiye’nin yeni tanıştığı bir uygulama değil. Demet Akalın’ın da kullanacağını açıkladığı uygulama, Turkcell tarafından geliştirildi. Ayrıca telefon kapalıyken bile bilgisayardan kullanıma izin verdiği için tercih ediliyor.

5- WeChat

Çin menşeili WeChat uygulaması, WhatsApp ile benzerlik taşıyor. Özellikle Çin’de yaygın olarak kullanılan uygulama, sesli ve yazılı olarak haberleşmeye imkan tanıyor.

6- Wire

WhatsApp ve diğer birçok uygulamanın aksine Wire’da mesajlaşmak için telefon numaranızı vermenize gerek kalmıyor. Kullanıcılar, uygulamaya e-posta adresi ile de kaydolabiliyor. Ayrıca onayınız alınmadan birisinin size mesaj atması bu uygulamada mümkün değil!

7- Skype

Daha çok görüntülü görüşme, video konferans gibi amaçlarla kullanılan Skype, çoklu sohbete olanak tanıdığı için tercih ediliyor. Koronavirüs sebebiyle popülaritesi artan uygulama, hem telefondan hem bilgisayardan kullanılabiliyor.

8- Threema

Threema ise mesajlaşma bittikten sonra mesajları otomatik sildiği için tercih ediliyor. Ücretli olması eksi yön olarak değerlendirilirken; hem telefondan hem bilgisayardan mesajlaşmaya izin vermesi artı yön olarak görülüyor.

9- Line

WhatsApp’ta son dönemde epey popüler olan çıkartmalar (sticker), Japonya menşeili Line uygulamasında da var. Ücretsiz olarak kullanılabilen uygulama, grup sohbetleri, sesli mesajlaşma ve sesli aramaya da imkan tanıyor.

10- Google Hangouts

Hemen her akıllı telefonda bulunan Google Hangouts, WhatsApp’ın yerine kullanılabilecek uygulamalar arasında yer alıyor. Google hesabı olanların kullanabildiği Google Hangouts, özellikle görüntülü görüşme için tercih edilse de uygulamada mesajlaşma bölümü de mevcut.

11- KakaoTalk

Anlık mesajlaşma uygulaması KakaoTalk, kullanıcılara filtre, canlı yayın açma gibi farklı özellikler sunduğu için rakiplerine fark atıyor.

12- Kik

Telefon numarası olmadan mesajlaşmayı sağlayan uygulamalardan biri de Kik. Bu uygulamada uçtan uca şifreleme kullanılmıyor. Ayrıca Kik’te kullanıcıların IP adreslerinin kaydedildiğini de belirtelim.

13- ICQ

Bir dönem epey yaygın olarak kullanılan ICQ, WhatsApp’ın yerine kullanılacak uygulamalar arasında yer alacak gibi duruyor. Sesli ve görüntülü arama yapmaya imkan veren ICQ, internet kotasını yormamasıyla da dikkat çekiyor. Ayrıca uygulama, ICQ’yu kullanmayan kişilerle de görüşme yapmanızı sağlıyor.

14- Microsoft Teams

Slack’e rakip olan Microsoft Teams, özellikle iş yerlerinde tercih ediliyor. Pandemi döneminde yaygın olarak kullanılan uygulama, çoklu mesajlaşma ve görüntülü görüşmeye imkan sağlıyor.

TELEGRAM MI GÜVENLİ SİGNAL Mİ?

WhatsAp’a 2016’da gelen uçtan uca şifreleme özelliği (E2E), mesajların sadece gönderici ve alıcı tarafından görülmesini sağlıyordu. Başka deyişle uçtan uca şifrelenmiş sohbetlere WhatsApp erişemiyordu. Bu özelliğin Signal’in arkasındaki isim olan Open Whisper Systems tarafından geliştirildiğini belirtebiliriz.

Telegram ise hükümetler de dahil olmak üzere üçüncü kişilerle ya da kurumlarla kullanıcı verilerini paylaşmadığını söylüyor. Ayrıca Telegram gizlilik politikası tüm verilerin çok şifreli olarak saklandığına işaret ediyor. Kullanıcı verilerine erişimin neredeyse imkansız olduğu Telegram, kullanıcılar arasında tercihe bağlı olarak gizli sohbet imkanı tanımasıyla da tercih ediliyor.

Ancak Signal’in Telegram ve WhatsApp’a göre güvenlik konusunda bir adım daha önde olduğu söylenebilir. Çünkü kullanıcı verileri Signal’in sunucusunda direkt imha ediliyor ve uygulamada kaynak kodu açık. Ayrıca uygulamaya 2018’de gelen Sealed Sender teknolojisi ile mesaj gönderen kişilerin güvenliği Signal’in kendisi tarafından bile bilinmiyor. Bu sayede kullanıcılar daha güvenli şekilde mesajlaşabiliyor.

WHATSAPP GİZLİLİK SÖZLEŞMESİNE GÖRE KULLANICILARIN HANGİ VERİLERİNE ERİŞİLEBİLECEK?

[button color=”primary” size=”medium” link=”https://muzikonair.com/whatsapptan-milyonlarca-kullaniciyi-ilgilendiren-yeni-karar/” icon=”” target=”true” nofollow=”true”]WhatsApp gizlilik sözleşmesi ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayın[/button]
Exit mobile version