Yavuz Bingöl: Bu Kadar Ozanın Yetiştiği Topraklarda Halk Müziği Festivali Yoktu

Yavuz Bingöl’ün kurucusu olduğu Sanat Hayattır Derneği, bu yıl İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali’nin 5’incisini düzenliyor.

Yavuz Bingöl’ün kurucusu olduğu Sanat Hayattır Derneği, bu yıl İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali’nin 5’incisini düzenliyor. Bingöl’ün geçen yıl vefat eden annesi, ozan Şahsenem Bacı’ya adanan festivalde yerli sanatçıların yanı sıra dünyaca ünlü yıldızlar da konser verecek.

Öncelikle bu yıl festivalinizi beşinci kez düzenliyorsunuz. Neler söylemek istersiniz?

Evet, çok heyecanlıyız. Yıl aldıkça festivalimizi daha da özenli yapmaya çalışıyoruz. Çünkü Türkiye’de halk müziği adına geleneksel olarak uzun yıllardır yapılan bir festival yoktu. Bu kadar çok ozanın yetiştiği topraklarda böyle bir şeyin eksikliğini hep hissediyordum.

Sanat Hayattır Derneği olarak ilk kurulduğumuz yıllardan itibaren bunun altyapısını oluşturmaya, böyle bir hayalin peşinden gitmeye çalıştık. Halk müziğinin derin hazinelerini aktarmak, içindeki hikâyeleri gençlerle buluşturmak ve dünyanın tüm müziklerini kucaklamak hedefimiz. Her sene daha da genişleyerek, büyüyerek yola devam ediyoruz. Hedeflerimizi başardık ve şu anda çok mutluyuz.

Bu yılki festivalde kimler ve neler olacak, anlatır mısınız biraz?

Bu sene kadın sanatçılara pozitif ayrımcılık yaptık. Emel Mathlouthi, Angelique Kidjo ve Riff Cohen yabancı konuklarımız. Hepsi alanında çok tanınan ve başarılı sanatçılar. Ayrıca annem Şahsenem Bacı’yı geçen sene kaybettiğimiz için festivali kendisine adadık.

Bu nedenle annemin ozan kimliğini ve sanatını anlatmak için bir panel düzenleyeceğiz. Değerli Alev Alatlı ve İskender Pala’nın katılımıyla “Tarih ve Müzik” isimli başka bir panel daha olacak. “Altı Bin Yıllık Sesler” isimli bir enstrüman sergimiz ile saz sanatçısı Oktay Yılmaz’ın düzenleyeceği “Bağlama Yapım Atölyesi” de festivalimiz yer alan diğer etkinlikler.

ANNEM HALKIN SANATÇISI OLMAKTAN HİÇ VAZGEÇMEDİ

Panelde anneniz Şahsenem Bacı’yı akademisyenlerle birlikte anlatacaksınız. Şahsenem Bacı’nın ozan kimliği hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Annem, Türkiye’nin önemli kadın ozanlarından biriydi. Onun sanatı hepimiz için çok anlamlı. Kendisini sazıyla ve sözüyle ifade etti. Halkın sanatçısı olmaktan hiçbir zaman vazgeçmedi. Panelde de detaylı olarak annemi ve sanatçı kimliğini konuşacağız.

ÂŞIK VEYSEL SENFONİYLE BULUŞUYOR

“Veysel’siz 50 Yıl” konserleri ile Türkiye’yi dolaştınız. Festivalde bu Âşık Veysel anısına bir konser vereceksiniz, değil mi?

Bu yıl Âşık Veysel’in vefatının 50’nci yılı olması nedeniyle dünyada “Âşık Veysel Yılı”. Sene boyu tüm Türkiye’de solo olarak 20 tane “Veysel’siz 50 Yıl” konseri verdim. Ünlü ozanın türkülerini seslendirdim.

Şimdi bu konseri Şef Eray İnal yönetimindeki bir senfoni orkestrasıyla “Âşık Veysel Senfoni ile Buluşuyor” isimli projeye dönüştürüyoruz. Sanatçı dostlarım Oktay Kaynarca, Kubat ve Murat Dalkılıç’la beraber Veysel’in eşsiz türkülerini seslendireceğiz. Konsere gelenlerle Âşık Veysel’in türkülerini hep bir ağızdan söyleyerek ozana bir selam yollayacağız.

Exit mobile version