Youtube Ne Yapmak İstiyor?

Son zamanların en çok ilgi gören sosyal medya platformu Youtube’de, sanatçıların izlenme sayıları dikkat çekiyor. Youtube’nin yeni ayarlarının son kurbanı Sıla Gençoğlu oldu.

Türk pop müziğinin önemli isimlerinin başında gelen Sıla’nın 26 Temmuz’da müzikseverlerle buluşturduğu yeni klibi “Karanfil” 15 saatte 261 bin  izlenirken;  Youtuber Berkcan Güven’in yeni şarkısı “Yeniden” sadece 6 saatte 1,7 milyon izlendi.

Bu rakamlara göre; Berkcan Güven sadece 6 saatte Sıla’nın 7,5 katı izlendi.

Bu durum sosyal medya kullanıcılarının şüphelenmesine neden oldu. Yılların başarılı sanatçısı Sıla bu kadar az izlenirken, genç bir sanatçının kısa sürede 1 milyondan fazla izlenmesi dikkat çekti.

Bu izlenmelerde Youtube’nin parmağının olduğu düşünülüyor. Youtube, ne yapmak istiyor, ayarları ile öyle yönlendiriyor ki pop şarkıcıları yerine youtuberları öne çıkarıyor.

Bizlerde MüzikOnair olarak konuyu daha derine araştırarak ortaya çıkaracak. Aldığımız kokular bu işin altından başka şeyler çıkacağının işaretlerinin veriyor.

İZLENMELER NEDEN DÜŞTÜ?

Youtube eskiden önerilen videolar uygulaması üzerinden trafik artırıyordu. Bu durumda benzer müzik tarzına sahip şarkılar birbirini öneriyor ve iyi bir trafik sağlıyordu. Youtube bu uygulamanın önemini azaltınca pop müzik sanatçılarının izlenmeleri düştü.  Diğer taraftan Youtuber’lar ve Rap sanatçıları YouTube’dan ekstra destek alıyor. Bunlar öne çıkarılıyor.

Şimdilik masum gibi görünse de bu uygulamanın altında çok başka şeyler yatıyor olabilir. Bunu araştırıyoruz. Sadece şunu söylemek gerekir ki özellikle 4- 12 yaş grubu çocuklar için son derece zararlı içerik barındırıyor Rap şarkıları. Sürekli küfür , kavga , silah içeren şarkılar çocukların gelişimi sırasında çok zararlı. Eskiden Kültür Bakanlığı’ndan bandrol alınırken bu kriterlere dikkat ediliyordu. Şimdi dijital dönemde bu ortadan kalkınca küfürden geçilmeyen şarkılar Youtube , Spotify üzerinden kolayca yayılabiliyor. Ebeveynler Aile bakanlığının bu konuya acil çözüm getirmesini istiyorlar.

Yurt dışında YouTube için şunlar konuşuluyor: Merkeziyetsiz bir yapıyı ve anarşiyi öne çıkarıyor. 1900’lerin başında toplumlar sosyal etkinliklerle yönlendirilir, sosyolojik dönüşümler sağlanırdı. Şimdi yine sanatın bir dalı kullanılarak, bir dijital mağaza toplumsal dönüşüme sebep mi oluyor? Sokaklardaki anarşi ve yer altına özenmenin başlıca sebebinin youtube olduğunu söyleyen uzmanlar, bu konunun etraflıca araştırılması ve hükümetlere sunulması gerektiğini söylüyorlar.  Sürekli şarkılarda uyuşturucu , suça özendirme ve küfür var.

 

Exit mobile version