Zekai Tunca: ‘TRT Olmasaydı Ne Beethoven Ne Zekai Tunca Vardı’

Müzisyen, yorumcu ve vokal koç Emre Yücelen’in, “Emre Yücelen Şan Dersi” adlı YouTube kanalında yayınlanan “Emre Yücelen ile Stüdyo Sohbetleri” programının 21. bölüm konuğu; Türk Sanat Müziğinin dev ismi Zekai Tunca oldu.

‘Kendimi Hor Kullanıyorum’

75 yaşında sahnede dinç ve enerjik olmasını nasıl başardığı üzerine gelen soruya Tunca: “Kendime bakmam, hatta kendimi çok hor kullanıyorum. Geç yatarım ve düzensiz uykularım var. Yemek konusunda çok az yerim. Şu an az yemek yemem faydadır ama ileri de zararlarını görebilirim. 2 operasyonumda kilo vermiştim, o anlarda biraz daha kilolu olmam gerektiğini anladım” dedi. En çok sevilen eserlerde imzası bulunan Tunca; “Sipariş beste yapmıyorum. İçinde ben olmadığım şarkı sözleri yazmıyorum. “Rüyalarım Olmasa” bestemin hikayesini ben yazdım ama Cemal Safi ise şarkı sözüne uygun olarak yeniden kaleme aldı.” dedi.

Türk Sanat Müziğinin şu anki durumu sizce nedir? sorusu üzerine Tunca; “10 ve hatta 20 yaşındaki gençlerin Klasik Türk Müziğini tanıma şansı olmadığını düşünüyorum. Türk Müziği TRT Müzik ve TRT bünyesinde yaşıyor. Bir de amatör korolarda yaşıyor. Malesef Türk Müziğine 2 yayıncı ve korolar dışında ulaşılamayınca; artık insanlar kendileri üretmek durumunda kalıyorlar. Alternatif ve popüler müzikler o kadar etkili ki Türk Sanat Müziği bunlarla başetmek zorunda bırakılıyor. Kuşaklar değiştikçe, bir önceki kuşak teknolojik ve sosyal değişikler nedeniyle hep cahil kalacak. Bu böyle devam edecek. 90’larda özel kanallar sayesinde Pop müziğin denetimsiz patlamasıyla hepimiz telaşe kapılmıştık. Bizde pop mu yapsak? demiştik. Ama o pop şarkılarını artık kimse hatırlamıyor. Klasik Batı Müziği, Opera ve Sanat Müziği’de olgunluk isteyen ve olgunluk beklenen müziklerdir. 40 yaşından sonra insanlar klasik müziklere kendiliğinden dönüşüm yaşıyor.” dedi.

Bugünün sözleriyle Türk Sanat Müziği yapılır mı? sorusu üzerine Tunca: Gerekli “adab”ın halen devam ettiğini belirterek; “Bir bahar akşamı rastladım size” sözlerinin “Bir bahar akşamı rastladım sana” şeklinde icra edilmemesi gerekliliğini anlattı.

‘TRT Denetimleri  Olmasaydı Beethoven ve Frank Sinatra Olmazdı’

Sahnede başınıza gelen en kötü an ne idi? sorusuna da yanıt veren Tunca: ” Edirne’de Kültür Bakanlığı etkinliğinde sahnede şarkı sözlerini unuttuğunu; tesadüfen o anda ud çalan müzisyenin mikrofonunun devrilmesiyle yere saçılan kağıtlardan şarkı sözlerini anında görerek şarkıya devam edebildiğini” anlattı.

Ailesinin ve çevresinin dinlediği müziğin kendini çok etkilediğini, bu etkilenmede TRT denetiminin de rolü olduğunu ifade eden Tunca” Bir gün gazeteden bir yazı gördüm. Yazıda ” TRT Sınavı olsaydı, bugün Beethoven yoktu” yazıp odaya asmışlar. Bende altına kalemle “TRT denetimleri olmasaydı ne Beethoven vardı, ne Dede Efendi vardı, ne Zekai Tunca vardı, ne de Frank Sinatra vardı.” yazdım. TRT Denetimleri sayesinde gelen filtre müziğin doğru yapılmasını sağladı. Şu an dinlediğim şarkılarda prozodi ve söyleniş hataları var. O dönemde süzgeçten geçiyordu” dedi.

‘Türk Müziği Programlarında Popüler Şarkılar Okunuyor!

Öğretmenlik mesleğini icra ederken müzik kariyerine alaylı olarak başlayan Tunca’ya yöneltilen “Gençlere tavsiyeleri” sorusu üzerine “Bu değişim içinde şunu yapın, 10 sene sonra şu olursunuz diyemiyorum. Radyo sınavlarında üstadlar 60’lı yıllarda “gidin okulunuzu okuyun, bu iş bitti derlerdi. Ama bitmediğini, TSM’nin devam ettiğini gördük. Böyle de gitmeyebilir. Plak modası geri döndü. Bu hızla devam edemez, elbette bir doygunluk, bir tıkanıklık yaşanabilir. İyi örnekleri dinleyin diyebilirim. İyi örnek benim için farklıdır, senin için farklıdır ama mutlaka kendi alanlarındaki iyi örnekleri dinlesinler. Ne mutlu ki benim karşıma iyi örnekler kendiliğinden çıkmıştı.Yeni gençler ve konservatuarlarda yetişen öğrenciler hocaların etkisinde kalıyor. Ancak çok iyi yetişiyorlar. Ben Alaylıyım ama mektebim TRT’ydi. Şu an mekteplerinde eğitim alma imkanı var. Şu an önlerini yavaş yavaş tıkanıyor. Benim dileğim, gönlüm bu birikimlerine layık hayatları ve işleri olsun. ” diyen Tunca; “Malesef yaşayabilmek ve hayatlarını idame ettirebilmek için Türk Müziği programlarında bile popüler şarkıları okuyorlar” dedi.

Sanatçı Tan Taşcı ve Kültür Bakanlığı Sanatçısı Çiğdem Gürdal’ın da Tunca’ya mesajlarının okunduğu programda; şarkılarının okunma hakkını karşılıksız verdiği ve eserleriyle Türk Müziğine katkısı sebebiyle teşekkürlerini ifade ettiler.

Exit mobile version