İslam Dinini Hedef Alan Spotify Hakkında Suç Duyurusu

Müzikonair Genel Yayın Yönetmeni Özcan Beylan, Spotify'ın İslam dinini hedef alan müzik listeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Müzikonair Genel Yayın Yönetmeni Özcan Beylan, Spotify’ın İslam dinini hedef alan müzik listeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Müzikonair Genel Yayın Yönetmeni Özcan Beylan, Spotify Türkiye yetkilileri; Spotify Türkiye Editörü Nazlı Yırtar, Spotify Türkiye PR Ajansı yetkilisi Duygu Nergiz, Spotify kullanıcısı Cahit Kuzey Cengiz hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Hz. Muhammed ve Allah’ın Rakı İçerken Dinlediği Şarkılar

Müzikonair’ın ortaya çıkardığı Spotify’ın müzik listelerindeki İslami değerleri hedef alan ve küstah ifadeler içeren çalma listeleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Müzikonair Genel Yayın Yönetmeni Özcan Beylan, daha önce RTÜK’e de yaptığı şikayet sonrası şimdi de avukatı Ali Furkan Tatlı aracılığıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

5237 sayılı TCK’nın 216. maddesi uyarınca Spotify uygulaması üzerinden ”Hz. Muhammed ve Allah’ın rakı içerken dinlediği şarkılar” başlıklı liste ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçundan şikayette bulunuldu.

İslamofobi Çığırtkanlığı Yapılıyor

Daha önce de defalarca gündeme getirilen konunun yakın takipçisi olan Müzikonair, Spotify’ın inanç sistemlerini aşağılayan müzik listelerini gündeme taşımıştı. Ancak ardı arkası kesilmeyen ve giderek daha da İslamofobi çığırtkanlığı yapmaya başlayan müzik listeleri adeta akıl tutulması yaşatıyor.

Türkiye’de en fazla kullanıcısı olan dijital platformlardan biri olan Spotify’ın genç-yaşlı herkes tarafından kullanıldığı biliniyor. Kullanıcılar tarafından oluşturulan çalma listeleri, editör kontrolünden geçerek yayımlanıyor.

Spotify İslamofobi’ye Çanak Mı Tutuyor?

Spotify Hakkında RTÜK’e İlk Şikayet!

Sorulması gereken soru şu;

Spotify üzerinden dini değerleri ayaklar altına alan bu çalma listelerinin yayımlanmasına nasıl izin veriliyor? RTÜK denetiminde olan bir dijital platform yoluyla kamuoyunu kin ve düşmanlığa sürükleyen, ayrımcı ve nefret söylemi içeren ifadelere nasıl göz yumuluyor?

Daha önce de  ”Hz. Muhammed’in Miraca Yükselirken Dinlediği Şarkılar”, ”Kerbela olayında Hz.Ali’yi gazlayan şarkılar” ”Hz. Ali’nin Halifeliği Kaybettiğinde Dinlediği Şarkılar” gibi dini değerleri aşağılayıcı başlıklarda yayımlanan müzik listeleri herhangi bir denetim mekanizmasından geçmiyor mu?

RTÜK Uyarı ve Yaptırımda Bulunacak Mı?

Söz konusu çalma listelerine yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı makamından ne tepki gelecek merak konusu oldu. Aboneler tarafından oluşturulan müzik listeleri herhangi bir editöryal filtreden geçmiyorsa, editörler Spotify’da ne iş yapıyor?  RTÜK, ‘sosyal medya yasası’ kapsamında Spotify Türkiye’ye uyarı ve yaptırımda bulunacak mı?

Provokasyon Mu Yapılıyor?

Öte yandan İslami değerleri hiçe sayan ifadelerin yer aldığı listeler, dış güçlerin bir oyunu mu sorusunu da akıllara getiriyor. Söz konusu listelere provokasyon ve algı yönetimi amacıyla mı göz yumuluyor? Bu müzik listeleri bilinçli bir şekilde Spotify yetkililerince mi oluşturuldu?

Müzikonair tarafından aylardır gündeme getirilen ve ulusal medyaya da yansıyan konu hakkında İslami değerleri hedef alan Spotify’a sert tepki! – A HABER  /  Spotify Skandala Seyirci Mi Kalacak? – Sabah

 

Exit mobile version