Sosyal medyada viral olan Elif Buse Doğan’ın seslendirdiği Samsak Döveci türküsü, Elif Buse Doğan ve klarnet ustası Serkan Çağrı’nın arasını açmıştı.
Elif Buse Doğan türküyü tek başına single olarak çıkartmak isteyince, Serkan Çağrı buna içerlemiş ve araları bu yüzden açılmıştı. Magazin masalarında bu konu konuşulurken iki taraftan da açıklama gecikmemişti. Çağrı, “Eşimle Elif’i sahiplendik. Ahde vefasızlığı bizi üzdü” demişti. Sözlerine,”Buse, grup olarak yaptığımız parçayı, kendine mal etmeye çalıştı. Hakkaniyetli bir davranış olmadı, bana ayıp etti. Kardeşim gibi gördüğüm birinden böyle bir davranış hiç beklemezdim, yakıştıramadım” diye devam etmişti.
Kimseyle küs olmadığı belirten Doğan ise, “Bunlar profesyonel işler. Serkan Çağrı ile televizyon programımız devam ediyor, başka projelerde de bizi yan yana görebilirsiniz” diye sözlerini noktaladı.
İlgili Haber: https://muzikonair.com/elif-buse-dogandan-beklenen-aciklama-geldi/
Elif Buse Doğan, Serkan Çağrı’nın kendisini tehdit ettiğini söyledi. Doğan, Çağrı il ilgili, ”Sana bu akılları kim veriyor? Hepinizi langıdı yaparım’ gibi tehditler savurdu” açıklamasını yaptı.
İlgili Haber: https://muzikonair.com/elif-buse-dogan-serkan-cagri-bana-tehditler-savurdu/
İŞTE SAMSAK DÖVECİNİN GERÇEK HİKAYESİ!
Türküyle ilgili polemik devam ederken anonim olduğu bilinen eserin sahibi ortaya çıktı. Posta gazetesinin haberlerine göre eser Neyzen Mehmet Ferit Aktakka’ya ait. Neyzen Ferit Aktakka’nın torunu Mehmet Ferit Aktakka postaya açıklamalar yaptı. Mehmet Ferit Aktakka, 1967-1968 yıllarında Yard. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, türküyü dedem Mehmet Ferit Aktakka’dan dinler ve kaydeder. Sonrasını sevgili Kanikey Güvenç’in anlatımı ile aynen aktarayım: ‘Kıymetli babam Rahmi Oruç Güvenç ve sevgili amcam Yaşar Güvenç, Samsak Döveci’ni TÜMATA (Türk Musikisini Tanıtma ve Araştırma) konserlerinde, yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinde hep severek, samimiyetle okudular ve dinleyenlere de sevdirdiler. Ne zaman okusalar da eserin bestekârı Neyzen Ferit Dede’yi sevgiyle ve saygıyla andılar.’ dedi. Oruç Güvenç, memleketi olan Tavşanlı’ya geliş gidişlerinde de bu türküyü Tavşanlı Musiki Cemiyeti’nde yerel müzisyenler (İbrahim Şirinoğlu, Ekrem Şakrak, Orhan Kasap) ile beraber çalıp söyler. Değerli ses sanatçımız İbrahim Şirinoğlu da “Eserin Ferit dedenin olduğunu bizzat Oruç ağabeyimin ağzından duydum” demektedir. 2007’de Tavşanlı’lı Yönetmen Ahmet Uluçay, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak formatında çekeceği yeni filminin senaryo çalışmalarına başlar: Bozkırda Deniz Kabuğu. Bu filmde oynatmayı düşündüğü THM Sanatçımız Emel Örgün’den, Orhan Kasap’a ulaşıp filminde kullanmak istediği türküyü derlemesini ister. Bursa ve Kütahya çevresinden pek çok yerel türküyü derleyip gün yüzüne çıkartan Emel Hanım, onun bu isteğini yerine getirir ve türküyü yeniden derler. Ne yazık ki, Ahmet Uluçay’ın 2009 yılındaki ölümüyle bu proje gerçekleşmez. Türküyü yeniden derleyen Emel Örgün, 2010 yılında Tavşanlı Belediyesi’nin katkılarıyla çıkan Yörem isimli albümünde Samsak Dövecine de yer verir ve çok güzel bir klip ile beraber yayınlar. Türkü o yıllarda Tavşanlı ve çevresinde çoğu kişi tarafından ilk defa duyulur ve dinlenir.” dedi.
Neyzen Ferit Aktakka