MüzikMüzik Haber

Spotify Listeleriyle İlgili Şok Eden Gerçeğin Yankıları Sürüyor

Hürriyet’te köşe yazarı Sinem Vural, önceki gün Twitter hesabından Spotify listelerini eleştiren bir yorumda bulundu. Vural paylaşımında, ‘Spotify 50 şarkılık listeye aynı gruptan nasıl 6 şarkıyı koyuyor?’ ifadelerini kullanmıştı.

Müzik OnAir’ın da yakın takipçisi olduğu konuyla ilgili birçok cepheden yorum gelmeye devam ediyor.

Öte yandan konuyla ilgili Spotify ile iletişime geçen Redd grubu, edindiği bilgileri sosyal medyada müzik camiasıyla paylaşmıştı. Redd, Türkiye listelerinin yalnızca bir editör tarafından belirlendiği gerçeğini gün yüzüne çıkarmıştı.

Konu sıcaklığını korurken; müzisyenler, müzik yazarları ve müzik şirketlerinin söz konusu konuyla ilgili müzdarip olduğunu daha önce gündemimize taşımıştık.

Tüm bunların üzerine gazeteci Sinem Vural, konuyu Hürriyet’teki köşesine taşıdı. Vural, Spotify listeleriyle ilgili daha önce dile getirdiği rahatsızlığını bir kez daha yineledi.

İşte o yazının ilgili kısmı;

Geçtiğimiz gün Twitter üzerinden basit bir soru yönelttim: Nasıl olur da bir sanatçı Spotify listelerine yeni çıkan albümünden 5, toplamda 6 şarkıyla girebilir? Hakikaten dertliymişiz o konuda, onu gördüm.

İlk olarak Türkçe Rock listesinde karşılaştığım ilginç bir durumdu.
Yalan yok, kendi listelerim dışında çok da listeye bakmam.
Profesyonel bir müzik akışı olduğu için hayatımda seçtiklerimi, önermelere tercih ederim. Ama o listede 50 şarkı içinde aynı grubun son albümlerinden 5, eski albümlerinden 1 olmak üzere 6 şarkısı listedeydi.

Tabii bu benim için rahatsızlık verecek bir unsur değildi.
Yeni albümünü sevdiğim bir gruptu, zaten dinliyordum.
Biraz daha meraklanınca diğer listelere de göz gezdirdim. Türkçe HipHop, Türkçe Pop gibi listelerde de durum aynıydı. Son dönemde popüler olan herkes dörder beşer listede.
Daha da çok olsun ama dikkat çekmek istediğim durum başka.
Bu tarz listelere girmenin dinlenme oranına önemli bir etkisi vardır.
Ortalama olarak listelerin takipçi üye sayısı 500 bini buluyor. 500 bin üyeli bir listeye girmek tıklanma demek, telif demek.
Tabii telifler o kadar fazla değil, o da ayrı bir konu.
Bu işin regülasyonuna göre aynı albümden 3 şarkı sınırlaması var.
“Sistem algoritması otomatik olarak şarkıları öneriyor, bana önerdiği liste buysa başkasında başka bir liste vardır, ben çok dinliyorum diye böyle oluyordur” dedim ama hayır…
Onda da liste içeriği aynıydı. Demek ki bu editör elinden çıkma bir liste. Algoritmaya göre olsa, kişiden kişiye göre değişmesi gerekirdi.
Spotify’a sorularımı yönelttim, hem gazeteci hem de vatandaş olarak.
Yani “nasıl oluyor da oluyor, ne gibi istisnalar yapıyorsunuz” diye. Belki dinlenme oranlarına göre şarkıları artırmanın nedeni, listenin popülerleşip daha fazla üye çekmesidir, pekala olabilir tabii.
Aldığım yanıt ise şu oldu: “Bu tarz konular hakkında Spotify kurumsal bir prensip olarak geri bildirimde bulunmuyor.”
Hadi beni geç, plak şirketlerine de bir bildirimde bulunmuyorlar.
Bir iki kişiden değil, kaç şirketten duyduğum bu.
Zaten alıştım, ne Spotify ne de Apple Music, o hafta çıkan yeni müzikleri doğru dürüst hiçbir platform senin önüne şak diye koymuyor.
Bazı pazarlama yöntemleri gerekçesi sunuluyor. Varsın olsun ben elle arar bulurum da, 400 bini aşan üyeli çalma listelerinde çok az insana şans vermeleri de üzücü.
Bu arada plak şirketlerini ve sanatçıları da zan altında bırakmamak gerek. Adam daha bilgi vermiyor, torpil nasıl yapsın.
Tam bu konuyu yüksek sesle düşünürken, son albümlerini bağımsız olarak çıkaran Redd grubunun sosyal medya hesabında aynı konuya dair bir yazı gördüm.
Yazıda en çok katıldığım nokta ise “Türkiye’de üretilen müziğin tek bir editöre teslim edilemeyecek hacim ve çeşitlilikte olduğunu düşünmekteyiz” demeleriydi.
Kimseye geri bildirim yapmayan Spotify, Redd’e geri bildirimde bulunmuş, yetmemiş “Türkiye için bir editörümüz var” demişti.
Bu da 70 milyonluk bir ülkede hiç de yeterli değildi elbet.
Belli ki bir sıkıntı var. Bazı şirketlere “Sizden sadece üç şarkı alabiliriz” denirken bazılarının albümdeki tüm şarkıları konuyor. Belki de benim içim fesat.

Önümüzdeki günlerde bir geri bildirim alamayacağımızdan öğrenemeyeceğiz, ama olsun…

Kaynak:Hürriyet | Sinem Vural

İlgili Haber: Spotify Listeleri Müzik Dünyasını Karıştırdı

İlgili Haber: Redd’in Spotify Tepkisi Etkili Oluyor

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu