Dünya genelinde birçok ülkede 4 yıl önce hayata geçirilen YouTube Müzik, birkaç ay önce Türkiye için de aktif edildi. Böylece ülkemizde Spotify’ın domine ettiği pazara bir alternatif eklenmiş oldu. YouTube Müzik, aynı Spotify’da olduğu gibi müzik akış hizmeti sunuyor. Tahmin edebileceğiniz bunu yaparken ek bir dizi özellik de vadediyor. Epey geniş bir müzik arşivi, aranan her şarkıyı karşınıza getirirken bir yandan da klipleri izleyebilir ya da oluşturulan çalma listelerine göz gezdirebilirsiniz.
Fiyatlandırma
YouTube Müzik’te bireysel ve aile olmak üzere iki farklı abonelik tipi var. Bireysel üyelik aylık 21.99 TL, aile üyeliği ise aylık 25.99 TL. Her ikisinde de ilk ay ücretsiz. Eğer 1 ay deneyip kapatacaksanız abone olduğunuz tarihten tam 1 ay sonraya alarm kurun. Aksi takdirde ikinci ayın ilk günü kredi kartınızdan ücret kesilir. Aile üyeliğinde 5 kişiyle paylaşım yapılabiliyor. Yani aslında ortak kullanım ekonomi açısından çok daha mantıklı. Zira herhangi bir kısıtlama yok.
Şarkıları Aramak İçin Şarkı Sözlerini Kullanın
YouTube Müzik’te arama yaparken doğrudan şarkının adını yazmanıza gerek yok. Şarkının hafızanızda kalan bir kısmını da arasanız ilgili seçenekler karşınıza geliyor. Bu özellik epey başarılı. Böylece YouTube Müzik’i bir anlamda Google gibi kullanabilmek mümkün oluyor.
Otomatik İndirmeler İçin Çevrimdışı Karışık Listeyi Açın
Google, YouTube Müzik’te sizin sevebileceğiniz tarzda müzikleri analiz edip çalma listeleri oluşturuyor. Elbette bu dinlenen müzik türü, sanatçı ve dinlenen süre gibi birçok farklı parametre göz önünde bulundurularak oluşturuluyor. Yani aslında kullanıma bağlı olarak bu önerilerin ve oynatma listelerinin ilgili içeriği hedeflemesi kuvvetleniyor.
Uygulamada Ayarlar / İndirilenler kısmına girdiğinizde sizin için oluşturulan ve internet olmadan dinleyebileceğiniz karışık listeye ulaşabilirsiniz. Varsayılan olarak 20 şarkı geliyor ama isterseniz bunu azaltıp artırarak çevrimdışı çalma listesinin kapsamını belirleyebilirsiniz.
Bu listeyi indirirken kablosuz ağa bağlı olmanız önemli. Aksi takdirde ‘Kablosuz Ağ Bekleniyor’ tarzında bir uyarı alabilirsiniz. Ancak mobil veri paketinize güveniyor ve indirmeyi mobilden yapmak istiyorsanız İndirilenler ve Depolama kısmından ‘Yalnızca kablosuz ağa bağlıyken indir’ düğmesini pasif olarak ayarlamanız yeterli.
Arama Ve İzleme Geçmişinizi Yönetin
YouTube Müzik, az önce de bahsettiğimiz gibi doğru öneriler sunmak için yapılan aramaları ya da dinlenen müzikleri arka planda daima depolar. Ama Ayarlar / Gizlilik ve Konum üzerinden izleme geçmişini ya da arama geçmişini duraklatabilirsiniz. Ayrıca yine bu bölümden hem izleme hem de arama geçmişini temizleyebilirsiniz.
Ayrıca Google’ın konumuza erişip, bulunduğunuz bölgeye göre şarkı önerileri sunmasını da yine aynı pencereden kapatıp, etkinlik bazlı önerileri devre dışı bırakabilirsiniz.
Ses Kalitesini Yükseltin
YouTube Müzik, uygulamayı mobil kotadan kullananları düşünerek diğer film ve müzik akış hizmetlerinin de yaptığı gibi ses kalitesini normal düzeyde tutarak tasarruf sağlıyor. Kotadan feragat ederek daha yüksek kalitede müzik dinlemek istiyorsanız Ayarlar / Oynatma Ve Kısıtlamalar bölümünden hem mobil hem de kablosuz ağdaki ses kalitesini artırabilirsiniz.
Kısıtlı Modu Aktif Edin
Yine Ayarlar / Oynatma Ve Kısıtlamalar menüsünden erişip aktif edebileceğiniz seçeneklerden biri de Kısıtlı Mod. Bu özellik, filtrelenen müzik ve kliplerin uygulama içinde engellenmesini sağlıyor. Yani aslında küçük yaştakiler için sorun oluşturabilecek küfürlü şarkı ya da cinsellik içeren video klipler uygulama içinden engellenebiliyor. Elbette tamamen doğru çalışmayabilir. Zaten YouTube da bunu not olarak belirtiyor.
İndirilen Müzikleri Temizleyin
Uygulamada indirilen tüm müzik ve video klipleri Ayarlar / İndirilenler ve Depolama üzerinden yönetilebiliyor. En altta yer alan ‘İndirilenleri Temizle’ düğmesiyle dinlemek için indirdiğiniz çevrimdışı müzik listelerini temizleyebilirsiniz.
Siri Kısayollarına Bakın
Uygulamayı kullanmaya yeni başlayanlarda bu bölüm boş geliyor. Sesli komut verdikçe Siri’ye özel olarak kısayollar tanımlanıyor. Bunları da Ayarlar / Siri Kısayolları üzerinden görmek mümkün oluyor.
Şarkıların Alt Seçeneklerine Göz Gezdirin
Herhangi bir şarkıyı dinlerken sağdaki üç nokta simgesiyle ayrıntılara erişebilirsiniz. Burada radyo başlatmadan tutun, oynatma listesine eklemeye ve paylaşmaya kadar birçok seçenek yer alıyor.
Çalma Listelerini Alarm Olarak Kullanın
YouTube Müzik’in Android versiyonunda herhangi bir şarkıyı ya da oynatma listesini alarm sesi olarak tanımlayabilirsiniz. Google Saat uygulamasına giriş yapıp alarm oluşturduktan sonra Zil Sesi alanına dokunup YouTube Müzik üzerinden işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer Google Saat uygulaması telefonunuzda önyüklü gelmediyse Google Play’den indirebilirsiniz.
Ne Kadar Kota Harcıyor?
Mobil internet kullanıcıları için bu tür akış uygulamalarının ne kadar kota harcadığı çok önemli. Yapılan çok fazla test var. Ortalamada kalitede bir şarkının 3.6 MB seviyesinde kota harcadığı belirtiliyor. Bu da aslında saatlerce müzik dinleme sonunda birkaç GB veri paketinin harcanacağı ortada. Ses kalitesi yükseltildiğinde ya da video klipler devreye girdiğinde ise tüketim seviyesi yükseliyor.
Genel olarak YouTube Müzik oldukça başarılı. Dolayısıyla Spotify kullananlar dahil 1 ay deneyip daha sonraki süreç için karar verebilir.
Kaynak: Technopat