MüzikMüzik HaberÖzelRöportajlar

Deezer Türkiye CEO’su Tarek Mounir’dan Müzikonair’a Özel Röportaj

Deezer Orta Doğu, Kuzey Avrupa ve Türkiye CEO’su Tarek Mounir, Müzikonair’a konuştu. Deezer’daki yeni projelerden bahseden Mounir, Deezer hakkında merak edilen soruları yanıtladı ve online müzik dinleme pazarı hakkında önemli detaylara değindi.

1. Daha önce 2013 yılında Deezer Müzik Türkiye’de faaliyetlerine başlamıştı peki ne oldu da o dönem durma noktasına geldi?
Evet 2013 yılında Türkiye pazarını denedik ve keşfettik. Ancak ürün ve pazar açısından doğru bir zamanlama olmadığına karar verdik. Bu süreçte ürünümüz ve içeriğimiz ile çok yol katettik ve şimdi Deezer’ı Türkiye’deki müzikseverlerle tanıştırmak için sabırsızlanıyoruz. 2019 yılı boyunca uygulamamızı yerelleştirmek için gerekli yatırımları yaptık. Ayrıca , Türkçe müzik arşivimizi genişletmek için DMC, Avrupa Müzik, Sony Müzik, Universal Müzik gibi birçok yerel ve uluslararası müzik şirketi ile anlaşmalar yaptık ve Türkiye’deki müzik severlerin zevklerine uygun listeler oluşturabilmek için müzik editörlerimizle çalışmaya başladık. Şimdi Deezer uygulaması ile Türkiye’deki müzikseverler 400 binden fazla yerli parça ve 56 milyon şarkılık en büyük global arşivin tadını çıkarabiliyor.


2. Peki Deezer Müzik kullanıcılarına nasıl özellikler sunmaya hazırlanıyor biraz bahsedebilir misiniz?
Müzik söz konusuysa, bireysel veya kişisel bir şey daha yoktur. Bugünün müzik hayranları tahminen 10 yıl önceki hayranlardan çok farklı. O zaman dinleme deneyimi çok sınırlıydı. Radyo DJ'leri tarafından oluşturulan listelere bağlıydık. Bugünün hayranları ne dinlemek istediklerini, dinlemek istedikleri zamanı ve yeri
seçme imkanına sahip.

‘Her İnsan Kendi Müzik DNA’sına Sahip’

Her insanın kendi müzik DNA’sına sahip olduğuna inanıyoruz ve Flow özelliğimiz ile onlara en kişisel deneyimi sağlamak istiyoruz. Kendi geliştirdiğimiz algoritmalara editörlerimizin önerilerini de ekleyen Flow her bir kullanıcıya özel sonsuz bir çalma listesi oluşturuyor.
Flow dinleyicilerin bir müziksever olarak kişiliklerini tam olarak yansıtan dinamik bir deneyim olmak üzere tasarlandı. Dinlenen türler ve benzer sanatçılara göre önerilerde bulunmaktansa Flow birçok farklı faktöre bakar. Neleri beğendiniz, arkadaşlarınız neler dinliyor, bugünlerde en çok neler dinleniyor ve tabi ki editörlerimiz neler öneriyor? Flow tüm bu etkenlerin bir karışımını oluşturarak sizi anlayan bir deneyim yaratıyor. Deezer’ı ne kadar çok dinlerseniz ve Flow’a hangi şarkıları beğendiğinizi ne kadar çok söylerseniz deneyiminiz o kadar iyi oluyor!

● Flow’un yanı sıra Deezer kullanıcıların müzik keyfini en üst seviyeye çıkarmak için bir dizi benzersiz özellik sunuyor
● Lyrics- şarkı sözleri özelliği şarkının sözlerini eş zamanlı olarak takip etmenizi sağlıyor.
● Songcatcher: Uygulama içi bu özellik bulunduğunuz ortamda çalınan şarkının ne olduğunu buluyor ve eğer istenirse direkt olarak kişisel arşive alınmasını sağlıyor.
● Dark mode- gece modu kullanıcıların istediklerinde koyu renkli arka plana geçmelerini sağlıyor.

● Channels (Kanallar), kullanıcıların yeni içerikleri kategori ve türe göre arayabilmelerini ve keşfetmelerini sağlıyor. Deezer, 20’nin üzerinde müzik kategorisi, haber, podcast, okazyon ve tercih tabanlı özel yapım içerik kanalına sahip bulunuyor.
● Daily mixes (Günlük miksler), kullanıcıların hafta boyunca dinlediği şarkılardan esinlenmiş yeni 40 şarkı önerisi listesidir.
● Discovery (Keşif )bölümü her hafta güncelleniyor ve kullanıcılara daha önce hiç Deezer üzerinde dinlemedikleri ancak zevklerine uygun parçalar sunuyor.

Şarkılardaki Sakıncalı Dil İçin Yapay Zeka

Ayrıca Flow gibi yapay zeka özelliklerini farklı alanlarda da kullanıyoruz. Bir kısmını kullanıcılarımız fark etmiyor bile. Örneğin çok yakın zamanda şarkılardaki sakıncalı/küfürlü dili tespit etmek ve filtrelemek üzere geliştirdiğimiz bir yapay zeka aracını duyurduk. Şu anda oldukça yeni; ancak görünüşe göre bu tarz araçlar kullanıcı yeni bir sekme ya da özellik görmese de bizim arka planda sizin dinleme deneyiminizi geliştirmemize yardımcı olacak. Bu yapay zeka aracının tespit ettiği içeriklere bakarak bu tarz içerik almak istemeyen kullanıcılar için daha iyi filtreleme
yapabileceğiz ve daha iyi önerilerde bulunabileceğiz.

3. Türkiye dijital müzik piyasasında deezer’ın yerini nerelerde görüyorsunuz? Çok güçlü rakipleriniz var. Onların arasından nasıl sıyrılacaksınız? online müzik dinleme pazarını biraz değerlendirebilir misiniz?

Türkiye’deki müzik tutkunları için en kişisel ve yerel deneyimi sunmak istiyoruz. Kullanıcıların en sevdikleri içerikleri kolay bir şekilde bulabilmeleri, organize edebilmeleri ve tadını çıkarabilmeleri için uygulamamızı Türkçe olarak hazırladık. Flow’un yanısıra en ön plana çıktığımızı düşündüğümüz özelliğimiz , yalnızca sanatçılarla değil, çalma listemizle de pazara yönelik yerel bir yaklaşım belirliyor olmamız.
Sanatçılarla birlikte, onların müziğini ve yeni çalışmalarını birlikte tanıtmak yeni ve daha büyük bir kitleye ulaşmaları için onlarla birlikte çalışmaya odaklanıyoruz. Ayrıca, yerel beğenileri temel alan profesyonel müzik editörleri ekibimiz aracılığıyla müzik çalma listeleri oluşturma ve küratörlük yapma konusunda benzersiz bir yerel yaklaşımımız var.

4. Türkiye’de müzik sektöründe eksik gördüğünüz neler var? Dünya geneline baktığınızda başarılı ülkelerin Türkiye’den ne gibi farkları var? Türkiye’de ne gibi adımlar atılmalı?

Türkiye müzik yayın servisi alanındaki 54 milyon dolarlık potansiyeli ile MENAT Bölgesi’nin en gelişmiş pazarlarından birisi. Bunun yanı sıra müzik yayını kullanım oranı hala düşük düzeyde. ABD’de %20, İngiltere’de %14-15 olan bu oran MENAT Bölgesi’nde %2’nin altında. Sonuç olarak bölgede de Türkiye’de de daha büyümek için çok büyük bir alan var.

Türkiye’de sektörün en önemli sorunlarından bir tanesinin korsan olduğunu görüyoruz. Global Korsan Raporuna, göre müzikte korsan televizyondan sonra ve sinemanın önünde en popüler ikinci korsan yöntemi. Rapora göre ayrıca korsan müzikte Türkiye en büyük 5inci pazar. Türkiye’den yasadışı müzik sitelerine ziyaret sayısı 11.9 milyar. Listede Türkiye’nin önünde Brezilya ( 12.9 milyar), Hindistan ( 17 milyar), Rusya( 20.6 milyar) ve ABD ( 27.9 milyar)
bulunuyor. Korsan sorunu ile baş etmenin en iyi yolunun da dinleyicilere güvenli ve daha keyifli bir dinleme deneyimi sunarken sanatçıların da hakkını almasını sağlamak olduğuna inanıyoruz. Dinleyiciler online müzik uygulamalarının avantajlarını ne kadar anlarsa korsana karşı mücadele etmek o kadar kolay olacak. Biz de bunun için önümüzdeki süreçte Türkiye’deki varlığımızı güçlendirmeye odaklanıyoruz. Ekibimizi büyütmek, arşivimize yeni içerikler eklemek ve daha fazla kullanıcıya ulaşmak için çalışıyoruz.

5. Deezer’dan önce nerelerde görevler yaptınız biraz sizin de kariyeriniz hakkında bilgi sahibi olabilir miyiz?

Deezer’a katılmadan önce, 8 yılı aşkın süre boyunca, ünlü uluslararası medya ve yayıncılık şirketi Turner’da çalıştım. Turner’da şirketin Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’taki varlığının gelişmesine katkıda bulundum. Telekomünikasyon şirketleri ve diğer önemli ticari ortaklarla ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra zorlu ve rekabetçi iş ortamında şifresiz ( free-to- air) reklam satış işinin kurulması için de çalıştım. Ayrıca daha öncesinde reklam ve animasyon filmleri hazırladım ve bazı televizyon şovlarında sunuculuk yaptım.

Röportaj: Özcan Beylan | Müzikonair

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu