Youtube’da özellikle son dönemde neredeyse yüzlerce içerik üreticisi tarafından şarkıların akustik cover versiyonları yayınlanıyor. Ancak bu şarkılara yapılmış akustik cover çalışmalar telif hakları ihlalleri ile karşı karşıya kalıyor. Youtube kanalında akustik cover şarkılar söyleyen ve milyonlarca kişi tarafından tıklanarak izlenen videolardan para kazanan Sadece; kanal sahipleri oluyor. Bu da söz ve müzik eseri sahiplerinin haklarının ihlaline ve meslek birliklerinin telif toplayamamasına yol açıyor.
Şarkının söz ve müzik sahipleri, hak ihlali gerekçe gösterilerek hukuki haklarını arayabiliyor. Sonuç olarak Youtube kanalının sahibi söz ve müzik sahibinden imzalı izin almadan bir şarkının akustik versiyonunu Youtube’da yayınladığı takdirde, yüksek para cezaları, telif sorunu ve kanallarının kapatılması ile baş başa kalabiliyor.
Hangi noktalara dikkat edilmeli?
Piyasaya çıkmış bir şarkının akustik versiyonu izinsiz yapıldığı takdirde şarkının söz- müzik sahipleri, edisyon firmaları veya meslek birlikleri üzerinden şikâyette bulunabilir. Yüklenen akustik videolara ilişkin hak talebinde bulunup, Youtube’dan kaldırılmasını sağlayabilirler. Proje akustik kayıt edildiği için yapım şirketi tarafından videonun kaldırılması talep edilememektedir. Şarkı yeni bir aranje olarak göründüğü için Sadece; Youtube kanalı sahibi görüntüsünün üzerine gelen reklamlardan kanal yüzdesi almaktadır. Bu noktada söz ve müzik sahibine, eserinin üzerinden kazanılan paydan, youtube tarafından ödeme yapılmamaktadır.
Öte yandan bir şarkı bir yapım şirketi tarafından çıkmışsa ve şarkının altyapısı üzerine bir okuma yapılmışsa bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir durumda yapım şirketi tarafından videoya kanca/claim geleceği için, şarkının söz-müzik sahibine telifleri meslek birlikleri aracılığıyla gönderilir.
Akustik Cover Şarkılar Söylemek İsteyen Kişiler Ne Yapmalı?
Peki Youtube platformu üzerinden akustik cover çalışmalar yapmak isteyen müzisyenler ne yapmalı? Bu noktada akustik proje için söz ve müzik yazarlarından muvafakatname alınmalıdır. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Yapılan projenin bir müzik şirketi vasıtasıyla ‘Youtube platformunda yayımlanacak’ şeklinde açıkca izinlerin de alınarak audio kopyası oluşturularak, kendi kanallarına yükleyebilirler.
Meslek Birliklerinin Rolü
Özellikle Youtube platformundaki kanalların fazla olması ve akustik cover proje üreten müzisyenlerin takibi bir hayli güçtür. Konuyla ilgili MESAM ve MSG’nin devreye girdiği söyleniyor. Önerimiz; eserinin Youtube’da bulunan herhangi bir kanalda yayımlandığını fark eden eser sahiplerinin, meslek birliklerinin hukuk departmanlarına bu durumu iletmeleri ve videonun kaldırılmasını talep etmeleridir. Ancak meslek birliklerinin tek başına yeterli olduğu söylenemez.
Özcan Beylan | Müzik Onair