MüzikMüzik Haber

Aşık Haşimi Hayatını Kaybetti!

Anadolu Âşıklık geleneğinin güçlü temsilcisi Aşık Haşimi hayatını kaybetti.

Anadolu Âşıklık geleneğinin güçlü temsilcisi, Anadolu Ozanlar Derneği’nin Başkanı, kültürümüze kazandırılmış yüzlerce türkünün kaynak kişisi Âşık Haşimi’ den (Haşim Aslıhak) güzel haberler beklerken, maalesef acı haberi geldi.

Aşık Haşimi’nin ölüm haberini Halk Müziği sanatçısı ve edebiyat araştırmacısı Recep Ergül paylaştı. Sanatçı, 72 yaşında hayata gözlerini kapattı.

AŞIK HAŞİMİ KİMDİR?

Asıl adı Haşimi Aslıhak olan âşık, 1 Aralık 1951’de Çorum merkeze bağlı Evci Ortakışla köyünde dünyaya gelmiştir. Baba adı Osman, anne adı Selvi’dir. Babası, çevre köylerde ve şehirlerde tanınan çok ünlü bir hocadır. Âşığın adını köyün ileri gelenleri bir araya gelerek koyarlar.

“Haşimî” kelimesinin anlamı “Hz. Muhammed’in kabilesinden, O’nun soyundan gelen kişi” anlamındadır. Ailenin en büyük çocuğu olan âşığın üç kardeşi vardır. İlkokulu 1958-1963 yılları arasında köyünde okuyan âşık, ortaokula Çorum’un Sungurlu ilçesinde başlar fakat babasının rahatsızlığı ve ailesine bakma mecburiyeti sebebiyle okulu bitiremez.

Âşık, 13 yaşında TRT Ankara Radyosu’nun ses yarışmasını kazanır ve bu kurumdan iki ay kadar ders aldıktan sonra babasının izni olmadığı için devam edemez. 1966 yılında evlenen âşığın sekiz kız çocuğu vardır. Haşimî, 1971 yılında Ankara EGO Genel Müdürlüğü’nde çalışmaya başlar. 1982 yılına kadar bu kurumda çalıştıktan sonra Türkiye Elektrik Kurumu’na geçer ve 1994 yılında da bu kurumdan emekli olur (Sinemi 2007: 392).

Haşimî mahlasını kullanan âşık, 12-13 yaşlarındayken rüyasında alevlerin içinde çok güzel bir kız gördüğünü ve bu kıza âşık olduğunu belirtir. Daha sonra aksakallı birinin gelip su içirdiğini gördüğü bu rüya sonucu âşık olduğunu söyler (Oğuz ve Gürçayır 2007: 69).

Bu olaydan sonra rüyada gördüğü sevdalısına şiir yazmaya başlar. 1963 yılında köyde anasından gizli kendi tavuklarının yumurtasını satarak üç buçuk liraya ilk sazını alan âşık; köyündeki Cem âşığı Şekip Şahadoğru’nun babası Hasan’dan ders alarak bağlama çalmayı öğrenir (Kalkan 2015: 414). Sazda ilk ustası Hasan Şahadoğru’dur. Nazım birimi olarak dörtlüğü tercih eden âşık, hecenin 8 ve 11’li kalıbıyla şiirlerini meydana getirir.

1983 yılında Ankara’da Yorum kasetçilik yapım şirketini kuran Haşimî, bu firmayla Musa Eroğlu, Sabahat Akkiraz, Güler Duman, Selda Bağcan, Belkıs Akkale, Bedia Akartürk’ün de aralarında bulunduğu iki yüz civarında sanatçıya kaset yapımcılığı yapar. Pek çok eserini seslendiren bu sanatçılarla yurt içi ve yurt dışında birlikte sahne alırlar.
Kırık havalar olduğu gibi uzun havaları yorumlamada da birçok kişiye esin kaynağı olan Haşimî; hem kendi türkülerini hem de usta malı türküleri yorumlama becerisiyle tanınır.

Kültür ve Turizm Bakanlığına kayıtlı bir âşık olan Haşimî’nin, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM)’nde kayıtlı 200’den fazla söz ve bestesi vardır. TRT’de belgeseli yayımlanan âşık, ayrıca TRT Türk Halk Müziği Repertuvarı’nda bulunan “Gezsem de Dünyanın Dört Bucağını” adlı türkünün kaynak kişisidir. Şu ana kadar 16 adet plak, 12 adet kaset, 4 adet klip ile 4 CD’si bulunuyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu