Penguen dergisi karikatüristleri Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem karikatürlerini paylaştıkları gerekçesiyle yüzlerce kişiye dava açtı. Karikatüristler Komik Büro adını taşıyan hukuk bürosu aracılığıyla telif hakkı kendisinde bulunan karikatürleri paylaşan herkese dava açıyor ve bu yolla yüklü tazminatlar talep ediyor.
Son Mağdur Bir Öğretmen Oldu
Birçok kişi ve web sitesinden binlerce lira tazminat talep eden karikatüristlerin şikayetlerinden son olarak bir öğretmen nasibini aldı. Sosyal medyada mağduriyetini ve yaşadığı şoku açıklayan kişi, evinin polis tarafından ansızın basıldığını ve dijital cihazlarına el konulduğunu ileri sürdü.
Binlerce Lira İsteniyor
Mağdur birçok kişi ve web sitesine Penguen çizerlerinin avukatları aracılığıyla telif hakkı gerekçesiyle dava açılıyor ve uzlaşma aşamasına gelindiğinde binlerce lira isteniyor. Peki özellikle pandemi döneminde binlerce lira talep etme hakkını kendinde bulan ve yüksek tazminat talep edilen durumla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Kültür Bakanlığı’ndan bir hamle gelecek mi? Mizah dergisi olarak bilinen ve artık yayımlanmayan derginin FETÖ ve başka bağlantılarının olup olmadığı ise iddiaların bir başka boyutu…
Karikatürler Üzerinden Para Kazanmaya Yönelik Yapılanma Kurmuşlar
HakSözHaber’de yer alan habere göre; Mehmet Akif Yanbak isimli bir twitter kullanıcısı, 2017 yılında üniversite grubunda paylaştığı karikatür için kendisine 32 bin liralık telif davası açıldığını ve karikatüristlerinden Erdil Yaşaroğlu’nun da ilişkisi olan Komikbüro isimli hukuk bürosunun davayı geri çekmek için kendisinden 8 bin lira istediğini ileri sürdü. Uzlaşmayı kabul etmediğini belirten Yanbak, davanın izini sürünce, aralarında Erdil Yaşaroğlu’nun da bulunduğu ve karikatürler üzerinden para kazanmaya yönelik bir yapılanma kurulduğunu tespit ettiğini açıkladı.
Öte yandan sosyal medyada mağduriyetini paylaşan sağlık personeli 4 yıl önce paylaştığı bir karikatür nedeniyle kendisinden 30 bin istendiğini duyurdu.
Yüzlerce Mağdur Sosyal Medyadan Çığlıklarını Duyurmaya Çalışıyor
Bir süredir gündemi meşgul eden karikatür davaları, ”Telif hakkı şantaj hakkını mı ortaya çıkarıyor?” sorularını akıllara getiriyor.
Yüzlerce kişi ve web sitesini ‘telif hakkı yasası’ üzerinden sömürmeye çalışan Penguen dergisi hiçbir uyarı ve ihtarda bulunmadan mağdur kişilere 30 bin liraya varan tazminat talebinde bulunuyor. Sosyal medyada yüzlerce kişi #karikatürmağdurları ve #karikatürdavalarıincelensin etiketi altında durumu eleştiriyor.
Mağduriyetini anlatan kişi o anları şöyle ifade ediyor;
”Polisleri eve buyur ettim. Evdeki dijital cihazlara el koyacaklarını söylediler. Buldukları 2 bilgisayar, cep telefonum, 2 harici disk ve 2 flash belleğe el koydular. Çocuklar canlı ders yapıyor, benim laptopu ve telefonumu alın ama bari çocukların bilgisayarına dokunmayın dedim.
Emir kulu olduklarını söylediler. Oğlan canlı ders yaparken bilgisayarı kapatıp aldılar. Karakolda ifade verdim. Yetmedi sağlık kontrolünden geçip savcıya ifade verdim. Hayatım boyu unutmayacağım bir gün yaşadım. Cihazlar incelendi ve 5 gün sonunda geri aldım. Tabi ki bir şey bulamadılar. Çünkü Penguen okuyan biri değilim. Orada burda karşıma çıkmış birkaç karikatür sadece.”
Bilişim Suçlusu Muamelesi
”Eğitimci olarak çocuklar tasarruf konusunu daha iyi anlasın diye paylaştığım karikatür bana bilişim suçlusu muamelesi yaşattı. Yaşadığım sinir ve stresin ne kadar süreceği, sürecin nasıl işleyeceği meçhul.”
Aklımın ve Vicdanımın Kabul Edilebileceği Bir Şey Değil
”Milyon dolarlık filmler internet sitelerinde korsan olarak yayınlanıyorken benim bir dergide yayınlanmış onlarca karikatürden ikisini paylaşmam sebebiyle böyle bir muameleye tabi tutulmam ve yargılanacak olmam aklımın ve vicdanımın kabul edebileceği bir şey değil.”