Pal FM Genel Yayın Yönetmeni Kaan Gökman, bu hafta konuğumuz oldu. Kendisiyle keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
İŞTE O RÖPORTAJ!..
– Merhaba Kaan öncelikle bizimle röportaj gerçekleştirdiğin için teşekkür ederiz
Kaan Gökman deyince son zamanlarda ilk akla gelen başarılı remixler ve aranjeler geliyor. Kaan bu kadar yoğun olan müzik piyasasında aranjelerini yukarıya taşımak için nelere dikkat ediyor ?
– Dünya müzik trendlerini yakından takip ediyorum.Müzik piyasası çok acımasız geçen yıl hit olan bir şarkının bir yıl sonra yüzüne bile bakılmıyor.Şarkılar çok çabuk eskitiliyor ve popüler müzik tarzları çok kısa aralıklar değişebiliyor.Gündemi yakalayabilmek için müzik piyasasını yakından takip ediyorum.İyi şarkı yapmak için çok çalışmak lazım,benden günde en az 10 saatimi müzik için harcıyorum.Club ve radyo dj liği yaptığım için İnsanların hangi ritim ve melodilere nasıl tepki verdiğini canlı olarak görebiliyorum, bu benim en büyük avantajlarımdan biri.
– Aynı zamanda aranjelerle uğraşırken Pal Fm’deki yöneticiliğinde devam ediyor her ikisini birarada yürütmek nasıl gidiyor ?
– Her ikisi Müzikle ilgili olduğu için aslında birbirini tamamlıyor.Müzik benim herşeyim ,bana en uygun mesleği yaptığımı düşünüyorum, sanırım bu konuda şanslıyım.Gündüz radyo akşam stüdyo. benim için biraz yorucu olsada yoğun tempoyu seviyorum.
– Hande Yener , Burcu Güneş gibi isimlerin yanı sıra yeni isimlerde sana gelip çıkarıcakları şarkılar için aranjelerini yaptırıyolar daha çok hangi türde şarkılar geliyor ? ve sen bunları hazırlamadan önce gelen kişilerde nasıl bi kriter arıyosun ?
– Her aranjör yaptığı şarkının sevilmesini ve tanınmasını ister.Bendede aynı durum var,bazen yaptığınız çok iyi şarkılar sanatçı yüzünden başarılı olamıyor bu yüzden ben profesyonel sanatçılarla çalışmayı tercih ediyorum.Mankenden bozma şarkıcılarla çalışmıyorum.bu tip insanlara verdiğim emeğe yazık , istediğim kadar uğraşsamda biliyorumki dinlenmeyecek bu nedenle enerjimi ve zamanımı daha profosyonel isimlere harcıyorum. Çalışacağım sanatçının ilk olarak bestesinide beğenmem lazım,bana uygun olmayan yada yeteri kadar yükselemediğim besteleri yapmak istemem çünkü bu tip bestelerin düzenlemesi ne beni neden sanatçıyı tatmin edecektir.Ben ; yaptığım dance productionlarla bilindiğim için ağırlıklı olarak bu tarz şarkı düzenleme ve remixler için tercih ediliyorum.
– Son zamanlarda Radyoda çaldığın şarkılarda dinleyici kriterleri mi göz önünde bulunduruluyor yoksa radyoların genel gidişhatına göre mi sizde playlistlerinizi belirliyosunuz ?
– Şarkıları seçerken ilk öncelik kalite.İyi vocal güçlü alt yapı ve güzel bir beste benim en büyük kriterim iyi şarkılarve iyi şarkılar her zaman hakkettiği yeri bulur.işte o şarkıları seçip dinleyicilerin beğenisine sunmakta bizim diğer bir görevimiz.Her radyonun farklı bir müzik tarzı olduğu için onların playlistlerine bakmıyorum zaten iyi şarkılar müzik direktörlerinin gözünden ve kulağından kaçmaz.Programlarımızda genç ve no name dediğimiz isimsiz sanatçılarında şarkılarını da çalarak onların tanınmaları için güzel bir fırsat veriyoruz.Sadece hit ve popüler müzik çalsaydık playlistlerimiz Tarkan,Hande Yener,Demet Akalın gibi belli başlı 15-20 sanatçının şarkılarından oluşurdu.Müzik kurullarını kullanan radyolar genellikle, başkası hit etsin biz çalalım yöntemiyle hareket ettiği için playlistleri daha dar ve çok tekrar şarkılardan oluşuyor.
– Kaan Gökman Türkçe müzik radyosu yönetirken normal hayatında hangi tarz müzikler dinlemeyi seviyor ?
– Çok çeşitli müzik dinlemeyi seviyorum alternatif pop müzikle beraber .Electro house ,edm,Dub ‘n beat ve funky house dinlemeyi çok seviyorum ama yaşadığım çoğrafya nedeniyle etnik müziğe karşıda ciddi bir sempatim var.Yıllarca Harem projesini yaptığımı düşününce bir tarafım fazlaca etnik müziği seviyor diyebilirim.
– Radyo Sektörüne her geçen gün yeni birileri geliyor ve öğrenci konumunda olanlarda geliyor ilk sana geldiklerinde öğrenmek istedikleri ne oluyor genellikle ?
– Genel olarak hepsi hemen mikrofon başına geçip programcı olmak istiyor.Ben uzun yıllardır Production ve teknik gibi radyonun mikrofon arkasında kalan departmanlarında çalışmak isteyen birini görmedim.Ben onlara mikrofona giden yolun ilk olarak bu departmanlardan geçtiğini anlatıyorum.İlk olarak Radyonun Sadece mikrofondan oluşmadığını,radyolarda Production,teknik,halkla ilişkiler,haber,It gibi en az programcılık kadar değerli bölümler olduğunu ve iyi bir radyocu olabilmek için mikrofon arkasını çok iyi öğrenmeleri gerektiğini öğretiyorum ve anlatıyorum.Radyo bir bütündür.
– Sence müzik sektöründe geçmişten günümüze baktığımızda neler değişti neler gelişti neler geriledi ?
– İlk olarak artık çok daha profosyonel , Digital müzik hayatımıza girdi,Sosyal medya sayesinde yeni isimlerle tanışıyoruz.Müzik yapmak ve yaptığınız müziği insanlara dinletmek eskisi kadar pahalı değil.Basit bir müzik programı ve müzik sistemiyle kayıt edip akıllı telefonlarla çekilip montajlanan video klipler milyonlarca dinleyiciye ulaşabiliyor.Eskiden bu işler binlerce dolar harcanıp yapılabilirken şimdilerde 1-2 bin lira gibi rakamlara yapılabiliyor dolayısıyla Yepyeni yetenekleri artık çok daha fazla keşfedebiliyoruz.İnternet sayesinde eskiden bilinmeyen yada yüzüne bile bakılmayan bir çok müzik tarzı Geniş hayran kitleleri toplayabiliyor.Beni en çok sevindirense 90 ların ortasından başlayıp 2008 yılına kadar süren arabesk fantazi müzik sanatçılarının Micheal jackson kıvamındaki popülerliğinin artık sona ermesi.Türk müzik kültürüyle hiç bir ilglisi olmayan bu insanları magazin programları ve dizilerin verdiği güçle bir dönem Türkçe pop müziğin gerelimesine neden olmuşlardı.Şimdilerde ise artık radyolar ve müzik kanalları kaliteli projeleri yayınladıkları için çıta yükseldi.Müziğin zirvesinde olmak isteyen sanatçılar artık daha kaliteli projeler yapmak zorunda buda müzik dinleyicisinin eskiye oranla daha kaliteli ve iyi şarkı dinlemesini sağlamakta.
– Kaan Gökman’ın yaptığı işlerde gerçekten de kendi ruhunada işleyen projesini sorsak hangisi der ?
– Her yaptığım proje beni anlatıyor.Ama ilk göz ağrım 2001’de yaptığımız ve 8 yıl boyunca kendi kategorisinde zirvede olan harem projesi sonrasında ise 2011 yılında satışa sunulan ilk albümüm ”This is hit”.
– Piyasaya girmek isteyen yeni sanatçı , radyocu ve konservatuvar öğrencilerine başarılı bir prodüktör ve radyo yöneticisi olarak önerebileceklerin neler olur ?
– İnanmak başarmanın yarısıdır bunu unutmamalılar.Hemen herşeyin birden olmasını beklemeyin,kendi fırsatlarınızı kendiniz yaratın ve hiç bir zaman pes etmeyin.Üstlerinizin sözlerine mutlaka kulak verin ve onların tecrubelerinden yararlanın.Eğer iyi bir radyocu olmak istiyorsanız emek sarfetmek zorundasınız.Radyoculuk sadece müzik değildir.Gündemi takip edin ve bol bol kitap okuyun.kendinizi geliştirin.mikrofonu açtığınızda Müzik dışında konuşacak birşeyleriniz olsun.Diğer radyo programcılarını Taklit etmeyin ve kendi tarzınızı oluşturun.
– Kaan Gökman’a bu sektörün kazandırdığı en önemli şey nedir ?
Bunun cevabını ben veremem, sizin vermeniz daha objektif ve gerçekçi olur.
– Son olarak 10 başlıktan oluşan bir sürprizimiz var bu başlıklara ilk aklına geleni söylemeni istiyoruz.
1-Pal
en iyi müzik
2- Ses
Tarkan
3 – aranje
uykusuz geceler
4- remix
eller havaya
5- david guetta
kral
6 – ödül
ilk 10
7 – featuring
moda
8 – mikrofon
aşk
9 – mixer
onair
10- Hande Yener
Kraliçe
Röportaj : MERT ERDOĞAN | MüzikOnair