Yapımcı ve müzisyen Ender Çabuker, uzun süredir üzerinde çalıştığı ses teknolojisi projesinin TÜBİTAK tarafından onaylandığı duyurdu. Çabuker, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun kendisine destek vereceğini söyledi. Ender Çabuker, özetle müzik ve vokal seslerini kusursuz ayırabilen bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Ender Çabuker projesini şöyle tanıttı;
1- Müzik ile Vokal Sesini birbirinden “realtime” ayırabiliyoruz. Makine öğrenmesi ile audio yazılımlarında birkaç senedir yapılabilen bu “source seperation” algoritmasını şu an için dünyada 6ms gibi bir sürede ve render/export etmeden realtime ayırabilen hiçbir yazılım, algoritma vb. bulunmuyor. Bizim teknolojimiz bunu realtime ve render alınmış kadar kusursuz yapabiliyor. Bu teknoloji ile müzikten sanatçının sesini 1 tık ile ayırabilir, sanatçıyı veya müziği solo dinleyebilirsiniz. Spotify, Deezer, Youtube Music’te bunun kullanıldığını düşünün.
2- Extended Ambisonics özelliği ile müzikleri/filmleri vs. kulaklık, soundbar, hoparlör ile çevresel/surround dinleyebiliyorsunuz. Dolby/Apple’ın kullandığı formattan çok farklı, son kullanıcının farkı bariz hissedebileceği kadar kuvvetli.
3- İçinde bulunduğunuz araba, salonunuzdaki TV, odanızdaki bilgisayardan çıkan sesin sanki bir stüdyo akustiğinde duyulduğunu düşünün. Boğukluk yok, yankı yok, tertemiz eq/reflection. Ses Teknolojimizin optimizasyonu ile bunu sağlıyoruz, hem de düşük CPU ile realtime.
4- Enhanced Binaural Sound ile akustik şarkıları ve podcast’i dinlerken gerçekten kayıt yapılan yerdeymişsiniz gibi hissedeceksiniz.
Diğer teknik özellikleri ve detaylar yıl ortasında yapacağımız tanıtımda olacak. Patent işlemleri ve markalaşma çalışmaları yüzünden bu kadarını yazabiliyorum.
Projede görev alan tüm yazılımcı arkadaşlarıma ve destekleri için Burak Çuhadaroğlu ve ortağım Volkan Yazıcıoğlu’na çok teşekkür ediyorum.