Kapalı alanlarda maske yasağının tümüyle kaldırılması sonrası sanatçılar gece 12’den sonra uygulanan müzik yasağını yeniden gündeme getirmişti. Pandemi tedbirleri kapsamında alınan yasağın halen devam etmesi, sanatçıların tepkisini alırken müzik meslek birlikleri de konuyu yakından takip ediyor.
MESAM Başkanı Recep Ergül, önceki gün Habertürk canlı yayınında müzik yasağının sürmesiyle ilgili konuştu. Bürokratik ve siyasi yollara başvuracaklarını dile getiren Ergül, ”Sonuç alamazsak tüm müzik meslek birlikleri bir araya gelip işin hukuki boyutlarını masaya yatıracağız. Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Biz ya ihmal ediliyoruz ya da bize bir şeyler dayatılıyor” açıklamasını yaptı.
İşte Recep Ergül’ün açıklamaları;
Covid denilen illet demek ki gece 12’den sonra müzikle bulaşıyor. Biz bu anlamsız yasanın artık kaldırılmasını bekliyorduk. Hayal kırıklığı yaşadık. Önümüzde bir bayram var sonrası artık turizm sezonu ve doludizgin gidecek. Tatil beldelerinde nasıl bunu kontrol edecekler merak ediyorum? Orada serbest bırakıp büyük kentlerde mi yasaklayacaklar? Bu anlamsız yasağın bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz.
‘Bize Bir Şey Dayatılıyor’
Ekran önünde şatafatlı hayatları emsal alınan 50-60 sanatçı arkadaşımız. Bu da lazım ama arka planda 100 bin civarında bir camiayız. Bunu müzikle sınırlandırmamak lazım. Eğlence mekanlarındaki garsonlar, komiler, park görevlisi arkadaşımız… Bir buçuk 2 milyona yaklaşan devasa bir sektörden bahsediyoruz. Kaybı korkunç boyutta. 100’e yakın arkadaşımız intihar etti. Yüzlercesinin ailesi dağıldı, bunalıma giren oldu. Sanatçılar bir ülkenin kültür elçileridir. Ya gerçekten ihmal ediliyoruz ya da bize bir şey dayatılıyor. Bu dayatılan şeyi ve ihmali kabul etmemiz mümkün değil. Yoksa toplumsal sorunlara yol açar. Bu yasak devam ediyor ve daha büyük mağduriyetlere yol açacağı kesin.
”Demet Akalın’ın Yorumunu Ekrandan İzledik”
”İftar programına katılan şarkıcı arkadaşımız Demet Akalın’ın yorumlarını ekranlardan izledik. Gönül isterdi ki sayın Cumhurbaşkanı bireyleri değil de bütün bu sanatçıların temsil edildiği müzik meslek birlikleri yetkililerini muhatap alsınlar. Çünkü sorunu en iyi biz biliriz. Şarkıcı arkadaşımıza teşekkür ediyoruz bu konuyu orada dile getirmişse. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy konuya çok duyarlı. Ancak bilim kurulunun bu kararını gerekçelendirmesi gerekir. Bunun sebebini anlatması gerekir. Bu yasağın kalmasında ısrarcı olan yetkililerin bunu kamuoyuna anlatması gerekir. Maske kalkıyor, her yerde bir normale dönüş var ama müzik yasağı devam ediyor. Mekanlar sınırlandırıldığı için müzik koymak istemiyor. Bana şu kadar maliyeti olan bir müzik grubunu neden getireyim ki? Bunların hepsinin hesabı yapılır. Biz aklı selimin galip gelmesini ve bu kararı verenlerin bir daha düşünmesi gerektiğini söylemesi gerekiyor.”
Bürokratik, siyasi bütün girişimlerde bulunacağız. Siyasi parti liderlerini arayacağız. Bu konuda toplumsal bir vicdanın dile gelmesini bekleyeceğiz. Bundan da sonuç alamazsak, tüm müzik meslek birlikleri bir araya gelip işin hukuki boyutlarını masaya yatıracağız. Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Başka yol kalmadı çünkü