MüzikMüzik Haber

Ferhat Göçer: Yapay Zeka Sektörün Yüzde 25’ini İşsiz Bırakabilir

Müzik Sektöründe Eser Sahipleri Federasyonu'nun (MSF) yeni dönem başkanlığına seçilen Ferhat Göçer, müzik sektörünün yapay zekâya karşı önlemler alması gerektiğini vurguladı.

Müzik Sektöründe Eser Sahipleri Federasyonu’nun (MSF) yeni dönem başkanlığına seçilen Ferhat Göçer, müzik sektörünün yapay zekâya karşı önlemler alması gerektiğini vurguladı. Göçer, yapay zekânın gerekli önlemler alınmadığı takdirde sektörün %25’ini işsiz bırakma potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

MSF’nin Yeni Başkanı Ferhat Göçer

Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) ve Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) iş birliğiyle kurulan MSF’nin yeni başkanı Ferhat Göçer, görevi devralmasının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Ağustos 2023’te kurulan MSF’nin kısa sürede büyük başarılar elde ettiğini ifade eden Göçer, turizm işletme belgeli konaklama tesislerinin büyük çoğunluğuyla lisans anlaşması yaparak müzik emekçilerinin haklarını koruma konusunda önemli bir adım attıklarını söyledi. Ayrıca, Müzik alanında bağlantılı haklar federasyonu olan MÜZFED ile MSF arasında yapılan ortak protokolle lisanslamanın tek elden yapılmaya başlandığını ve tüm işlemlerin tek çatı altında toplandığını belirtti.

Öncelikli Hedefler: Telif Gelirleri ve Yapay Zekâ Önlemleri

Ferhat Göçer, yeni dönemde federasyonun öncelikli çalışma eylemlerinin telif gelirlerini artırmak ve yapay zekâya karşı alınacak önlemler olduğunu vurguladı. Göçer, MSF’nin diğer umuma açık mekânların lisanslanması konusunda da iş birliğini genişletmeyi amaçladığını belirtti. Göçer, “Önümüzdeki dönemde bu iş birliğini sadece turizm sektöründe değil, diğer umuma açık mekanların lisanslanması için de geliştirmek en büyük hedefimiz. Bu sayede, müzik eser sahiplerinin haklarını daha etkin bir şekilde koruyacağız,” dedi.

Yapay Zekâ Tehlikesi

Yapay zekânın müzik sektörü üzerindeki etkilerine dikkat çeken Ferhat Göçer, yapay zekânın dünya genelinde müzik sektörüne 1 milyar dolar zarar verme potansiyeline sahip olduğunu, ancak sektörlerin birleşerek bu zararın önlenebileceğini söyledi. Edebiyat ve sinema alanlarına da seslenen Göçer, bu alanlarda da müzik sektörü gibi tüm meslek birliklerinin lisanslama alanında tek çatı altında birleşmesi gerektiğini belirtti. Siyasi çekişmelerden, kişisel hırslardan ve rant heveslerinden arınmış, tamamen hak sahiplerinin faydasını hedefleyen tüm meslek birliklerinin bu adımı atmasının gerektiğini paylaşan Göçer, tüm sektörleri birlik olmaya çağırdı.

Ferhat Göçer’den Uyarılar

Habertürk’e yaptığı özel açıklamalarda yapay zekânın hafife alınmaması gerektiğini belirten Ferhat Göçer, “Yapay zekâ, göründüğü gibi sempatik değil. İş, çok tehlikeli boyutlara gelecek. Acilen kontrol edilmesi için önlemler alınmalı. Bütün dünya yapay zekâyı telif hukukunun içine almak için yoğun bir şekilde çalışmalar yapıyor. Tek bir nota bilmeyenler yapay zekâyla şarkı üretiyor. Eğer, yapay zekâ kontrol edilmezse ilk adımda sadece müzik sektörünün %25’i işsiz kalacak. Yapay zekânın söz yazarı, besteci ve aranjörleri etkileyeceği düşünülüyor ama öyle değil. Yorumcular da fazlasıyla etkilenecek. Daha şimdiden hiç var olmamış şarkıcılar türedi. Sözün özü, yapay zekâya karşı sektörün bir an önce birleşmesi ve acilen önlemler alınması için çalışmalar yapmak gerekiyor,” dedi.

Göçer, bu başkanlığın bir hak mücadelesi olduğunu vurgulayarak, tüm meslek gruplarını birleşmeye ve hak mücadelelerini birlikte vermeye çağırdı.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu