MüzikSosyal

Müzik Performansı Nasıl Etkiliyor?

Bilimsel gerçeklere göre iş yerinde müzik dinlemek performansı kesin olarak artırdığı gibi dinleyicisine pek çok farklı fayda daha sağlıyor.

İngiltere’de bulunan Sheffield Üniversitesi Psikoloji Bölümü akademisyenleri tarafından yayımlanan Üretimin Sesi Raporu (The Sound of Productivity Report) ofis ortamında müzik dinleme sürecine bilimsel açıdan odaklanıyor. Raporda müziğin üretkenliği artırma etkisinin yanı sıra modun düzelmesine yardımcı olması, odaklanmayı mümkün kılması ve yalnızken çalışmayı kolaylaştırması gibi etkileri de var. Rapora göre ankete katılan 4 bin 500 civarında çalışanın yüzde 79’u işyerinde müzik dinlediklerini belirtiyor. Yüzde 38 oranındaki çalışan grubu ise işyerinde müzik dinlemelerine izin verilmediğini söylüyor.

Bilimsel bulgular açık

Genel olarak çalışanlar müzik dinlemenin kendilerine iyi geldiğini söylese de işin bilimsel tarafı ve istatistikleri de son derece çarpıcı. Çalışanlar yaptıkları iş tarafından olumlu anlamda uyarıldıklarında performansları artıyor. Eğer “çok fazla” uyarılıyorlarsa performansları düşüşe geçiyor. Bu süreçteki pek çok duygu kişinin moduna ve müzik dinlerken neler yaptıklarına bağlanıyor. Araştırmada ortaya çıkan en net sonuca göre çalışanlar kendilerinden beklenen işi yerine getirme sürecinde müzik dinlerken aslında motive oldukları kadar duygusal ihtiyaçlarını da dengede tutmuş oluyor. Bu süreç araştırmada “sorumlu dinleme” olarak adlandırılmış.

science

Dışa dönükler ve içe dönükler

Elbette insanlar farklı kişiliklere sahip olmaları nedeniyle farklı uyaranlara da farklı tepkiler veriyor. Dışa dönük kişilerin performanslarının artması için daha fazla uyarılmaya ihtiyaçları varken,  içe dönükler için ihtiyaç duyulan uyarılma çok daha az. İşte bu nedenle bir iş yerinde iki farklı kişinin aynı müziğe verdikleri tepki de birbirinden farklı. Bu da şu sonuca neden oluyor: herkesi mutlu, motive edecek ve performansı artıracak ortak bir müzik türü yok.

Müzik dinlemek yaratıcılığa giden yolu açıyor

Araştırmacılara göre katılımcıların yarısından fazlası modlarını değiştirmek ya da duygularını yansıtmak için müzik dinliyor. Müzik kişilerin fiziksel-ruhsal sağlığına iyi geliyor. Uzmanlara göre mevcut pozitif hisler devamlı geri çağrıldığında etkileri büyüyor. Yeni anılar, yeni mutluluk veren hisler zinciri yaratabiliyor. Bu zincir de çoğunlukla yaratıcılığı çağırıyor.

Müziğin etkisi sektör ve iş türüne göre de değişiyor. Açık ofiste çalışan kişiler, tasarımcı, mimar, mühendis gibi bilgisayar programları üzerinden çalışanlar, yazarlar, rakamlarla uğraşanlar için müzik en önemli soyutlanma ve odaklanma aracı.

Ofiste müzik dinlemek çok da önemsenmeyen, hatta dikkat dağıtan bir aktivite olarak da görülebiliyor. Araştırmanın gösterdiği sonuç ise tam tersi. İş ortamını iyileştirmede, daha iyi hissetmede, stresi ve gerilimi azaltmada ve odaklanmada son derece etkili. Uzmanlar müziğin kamuya açık alanlardaki iyileştirici etkisinin gücünün giderek arttığını da vurguluyor. 

Kaynak;Kariyer.net

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu