Kahmaranmaraş merkezli yaşanan iki yıkıcı depremin ardından AFAD Gönüllüsü olmak isteyen birçok kişi gönüllülük sisteminin nasıl işlediğini merak etmeye başladı. Kısa adı AFAD olan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ülkemiz İçişleri Bakanlığı bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
AFAD Gönüllüsü Başvuru
Peki AFAD gönüllüsü nasıl olunur ?AFAD gönüllük programına katılmak ve eğitim almak için hangi şartlar aranmaktadır? AFAD’ın temel görevi afetlerin getireceği maddi ve manevi zararı en aza indirmek ve toplumu afet ve acil durumlara karşı dirençli hale getirmektir. Bir kişi gönüllü olarak afet bölgesinde çalışmak istiyorsa, resmi olarak AFAD’a başvuru yapmalı ve eğitimlerini tamamlamalıdır. Pek bunun haricinde ne gibi şartlar aranıyor?
İlk olarak AFAD Gönüllük sisteminin üç sınıfa ayrıldığını belirtmek doğru olacaktır. Bunlar Temel AFAD Gönüllüsü, Destek AFAD Gönüllüsü ve Uzman AFAD Gönüllüsü olarak sıralanabilir.
15 yaşını doldurmuş her Türkiye vatandaşı temel olarak AFAD gönüllüsü olabilmektedir. Destek AFAD gönüllüsü eğitimlerine katılabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Gönüllük başvuruları e-devlet sistemi üzerinden de yapılabilmektedir. Başvuru için buraya tıklayabilirsiniz
AFAD Gönüllüsü Olmak İçin Hangi Şartlar Aranıyor?
Temel AFAD Gönüllüsü eğitimlerinde; yaşanabilecek olası afetlere hazırlık ve gönüllülük bilincinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak. Bu amaçla başvuru yapmış Temel AFAD Gönüllülerinin afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında doğru davranışlar sergilemesi ve alması gereken tedbirler konusunda eğitimler verilmektedir.
Temel olarak gönüllüler afet farkındalığına sahip, doğal afetlere dair kavramları bilen bireyler olmalıdır. Yangın, tahliye ve ilk yardım konularında ön bilgi sahibi olunması gerekmektedir. AFAD Gönüllülük sistemi uzaktan eğitimlerini tamamlamış gönüllülerdir.
Arama ve kurtarma, sosyal yardım, yangın, ilkyardım gibi konularda, afet ve acil durum hallerinde profesyonel ekiplere destek olabilecek bilgi ve beceriye sahip, destek olmak istediği alanla ilgili il müdürlüklerinde düzenlenen üz yüze eğitimleri başarı ile tamamlamış ya da o alanda geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllülerdir. 18 yaşını doldurmuş gönüllüler Destek AFAD Gönüllüsü eğitimlerine katılabilmektedir.
Uzman AFAD Gönüllüsü ise kendi alanlarında (haberleşme, psikiyatri, tercüme, vb) bir kariyer sahibi olan, uygun zaman dilimlerinde katkı sunabilecek 18 yaşını doldurmuş bireyler olmalıdır.
Peki AFAD Gönüllüsü nasıl olunur?
Başvuru yapan herkese uzaktan ve yüz yüze eğitimler verilmektedir. Eğitimleri başarı ile tamamlayan adaylar elektronik sertifika alır.
Gönüllülük sistemi ilkeleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- AFAD Gönüllüleri, çalışmalarında her canlının yaşama hakkını öncelikli ilke olarak kabul eder.
- AFAD Gönüllüleri; çalışmalarını din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın adalet ve eşitlik prensipleri çerçevesinde yürütür. Farklı düşünce ve inançlara saygı gösterir. Tüm paydaşlarla ilişkilerde karşılıklı saygıya önem verir.
- AFAD Gönüllüleri tüm faaliyetlerinde saydamlık ve hesap verebilirlik ilkelerine uyar.
- Gönüllülük faaliyetleri kapsamında gizlilik kaydıyla edindikleri bilgileri üçüncü taraflarla paylaşmaz.
- AFAD Gönüllüleri, gönüllülük faaliyetlerini; işbirliği, dayanışma ve paylaşım içinde yürütmeye özen gösterir.